როგორ აფერხებს კაკაო ასაკთან დაკავშირებულ მეხსიერების გაუარესებას
ასაკთან დაკავშირებულ მეხსიერების დაკარგვას.
ახალ კვლევაში, ზოგიერთ ხანდაზმულ ადამიანში შეინიშნებოდა მეხსიერების გაუმჯობესება კაკაოსგან მიღებული ანტიოქსიდანტური დანამატების მიღების შემდეგ.
თუ არ მიირთმევთ ფლავანოლით (ანტიოქსიდანტი, რომელიც გვხვდება ზოგიერთ ხილში, ბოსტნეულში, ჩაისა და კაკაოში) მდიდარ საკვებს, ფლავანოლის დანამატმა შეიძლება ხელი შეუწყოს ასაკთან დაკავშირებული მეხსიერების დაკარგვის შეჩერებას. კვლევისთვის მკვლევარებმა შემთხვევით გამოავლინეს 3500-ზე მეტი ხანდაზმული ადამიანი, რომლებმაც მიიღეს ფლავანოლის ყოველდღიური დანამატი ან პლაცებო. კვლევის მონაწილეთა უმეტესობას ჰქონდა საკმაოდ ჯანსაღი დიეტა და უკვე მიირთმევდა ფლავანოლით მდიდარ საკვებს.
მეხსიერება უარესი იყო იმ მონაწილეებში, რომლებსაც ჩვეულებრივზე დაბალი ფლავანოლების მაჩვენებელი ჰქონდათ, ხოლო მეხსიერება აღდგა, როდესაც მათი ფლავანოლები ნორმალურ დონეს დაუბრუნდა.
ანტიოქსიდანტების დეფიციტი შეიძლება დაკავშირებული იყოს ასაკთან დაკავშირებულ მეხსიერების დაკარგვასთან. ეს იმაზე მეტყველებს, რომ ფლავანოლის დეფიციტი შეიძლება იყოს ასაკთან დაკავშირებული კოგნიტური დაქვეითების ერთ-ერთი მამოძრავებელი ფაქტორი. ნებისმიერს, ვისაც ფლავანოლების დეფიციტი აქვს, შეიძლება ისარგებლოს მეტი ფლავანოლის მოხმარებით. კვებისა და დიეტის აკადემიის მიერ რეკომენდებული დოზა 400-დან 600 მგ-მდე დიაპაზონშია.
თუმცა, დღეში 500 მგ შოკოლადის ჭამის დაწყება მეხსიერების გაძლიერების ან ასაკთან დაკავშირებული კოგნიტური დაქვეითების თავიდან აცილებისთვის შეცდომაა. რადგან, კვლევაში ჩართული დანამატები მზადდებოდა კონცენტრირებული კაკაოს ექსტრაქტისგან და არ შეიცავდა შაქარსა და ცხიმებს, რომლებიც გვხვდება უმეტეს შოკოლადში.
კაკაოს გარდა ფლავანოლები გვხვდება ბევრ ხილსა და ბოსტნეულში. ნებისმიერი ჯანსაღი წყაროდან მიღებულ ფლავანოლებს შეიძლება ჰქონდეს კაკაოს ფლავანოლის დანამატების ეფექტი.
კვლევა ვარაუდობს, რომ დიეტა, რომელიც მდიდარია ფლავანოლებითა და სხვა ფიტონუტრიენტებით (მცენარეული საკვები ნივთიერებები, რომელთაც გააჩნიათ ანტიოქსიდანტური, ანთების საწინააღმდეგო და დაავადებების საწინააღმდეგი თვისებები), შეიძლება დაეხმაროს სხეულისა და ტვინის ჯანმრთელობას.
დადასტურებულია, რომ საკვების, როგორიცაა ფერადი ბოსტნეული, ხილი, პარკოსნები, მთლიანი მარცვლეული, თხილი და მარცვლეული, რაციონში ჩართვა ამცირებს მრავალი ქრონიკული დაავადებისა და კოგნიტური დაქვეითების რისკს. მიუხედავად იმისა, რომ კაკაო შეიცავს ბევრ აუცილებელ ფიტოქიმიკატს, სხვადასხვა მცენარეული საკვების მოხმარება გვეხმარება იმის უზრუნველსაყოფად, რომ ვიღებთ ამ საკვები ნივთიერებების ფართო სპექტრს.