მავნებელია თუ არა ბევრი ნაყინის ჭამა? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მავნებელია თუ არა ბევრი ნაყინის ჭამა?

მაგრამ რამდენად უსაფრთხოა ნაყინის დიდი რაოდენობით ჭამა?

ნაყინი შეიძლება იყოს სასარგებლო?

ნაყინი შეიცავს ზოგიერთ საკვებ ნივთიერებას, როგორიცაა კალციუმი, ვიტამინი D და A. თუმცა, ნაყინში მათი რაოდენობა მცირეა და, უფრო მეტიც, მოყვება ცხიმის და შაქრის დიდი დოზა. ამიტომ, არ უნდა გვქონდეს ნაყინის სახით სასარგებლო ელემენტების ყოველდღიური დოზის მიღების იმედი.

ზოგიერთ შემთხვევაში, ნაყინი შეიძლება დაგვეხმაროს კუნთების შენებაში. ფაქტია, რომ ნაყინში შემავალი შაქარი ხელს უწყობს კუნთების შენებას და ხელს უშლის ცილების დაშლას ინსულინის ძლიერი მატების გამო. ცნობილი მწვრთნელისა და დიეტოლოგის ჯეი კარდიელოს თქმით, ნაყინი შეიძლება იყოს კარგი ვარჯიშის შემდეგ ორი საათის განმავლობაში.

რა მოხდება, თუ ბევრ ნაყინს მივირთმევთ?

დაირღვევა ძილი. კვლევებმა აჩვენა, რომ უჯრედისის დაბალი და ნაჯერი ცხიმიების მაღალი შემცველობის მქონე პროდუქტის მიღება ასოცირდება ზედაპირულ ძილთან და ღამით უფრო ხშირ გაღვიძებასთან. მეტი შაქრის მიღება, განსაკუთრებით ღამით, ამცირებს ღრმა ძილის შესაძლებლობას.

თუ გშიათ, ძილის წინ ბანანი ჯობს მიირთვათ – ის მდიდარია მაგნიუმით, რომელიც აუმჯობესებს ძილს.

გაუარესდება განწყობა და ტვინის ჯანმრთელობა. ცხიმისა და შაქრის შემცველი საკვები, როგორიცაა ნაყინი, მავნეა ტვინისთვის. მრავალრიცხოვანმა კვლევამ აჩვენა კავშირი დიდი რაოდენობით რაფინირებული შაქრის მიღებასა და ტვინის დაზიანებას და დეპრესიის განვითარებას შორის.

წონაში მატება. ნაყინი ზოგადად საკმაოდ მაღალკალორიული საკვებია და კვლევებმა დიდი ხანია აჩვენა კავშირი შაქრის მაღალ მიღებასა და წონაში მატებას შორის. ასე რომ, ნაყინის დიდმა რაოდენობამ შეიძლება გამოიწვიოს სიმსუქნე, დიაბეტი და გულის პრობლემები.

გაიზრდება ქრონიკული დაავადებების რისკი. შვედი მეცნიერების კვლევის თანახმად, შაქრისა და შაქრიანი საკვების ხშირი მოხმარება, მათ შორის ნაყინის, ზრდის ქრონიკული დაავადებების, მათ შორის ტიპი 2 დიაბეტის, გულის დაავადებების და კიბოს განვითარების რისკს.

გაიზრდება გულის გაჩერების რისკი. ისრაელში პაციენტების ერთ-ერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანებს უფრო ხშირად აღენიშნებათ გულის შეტევა უჩვეულოდ მძიმე საკვების მიღებიდან რამდენიმე საათში. ფაქტია, რომ ცხიმისა და შაქრის შემცველი საკვები იწვევს სისხლში ინსულინის და ტრიგლიცერიდების უეცარ გამოყოფას, ზრდის არტერიულ წნევას და გულისცემას.

შედეგად, თრომბოციტები იწყებენ ერთმანეთთან შეწებებას, რაც ქმნის სისხლძარღვების დახშობის რისკს, ხოლო გულში სისხლის ნაკადის დაქვეითებას, თავის მხრივ, შეიძლება გამოიწვიოს გულის შეტევა.

რამდენი ნაყინის ჭამა შეიძლება?

მაღალკალორიული, ცხიმიანი და მძიმე საკვების ყოველდღიური გამოყენება - რა თქმა უნდა, საზიანოა. თუმცა, ამ სიტუაციაში, როგორც არასდროს, მიზანშეწონილია ფრაზა "ყველაფერი კარგია ზომიერად".

მაგრამ ნაყინის უარყოფითი შედეგების შესამცირებლად და სასასარგებლო თვისებების შესაძენად, დაამატეთ ახალი კენკრა, დაჭრილი თხილი, ჩიას თესლი, ბანანი, ანანასი ან ხრაშუნა მარცვლეული. ეს ინგრედიენტები არა მხოლოდ შემატებს გემოს და ტექსტურას, არამედ გაზრდის ვიტამინების, მინერალების და ბოჭკოს შემცველობას.