/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სიახლეები

ალცჰაიმერის დაავადებას გარემო ფაქტორების ზემოქმედებას უკავშირებენ

ალცჰაიმერის დაავადებას გარემო ფაქტორების ზემოქმედებას უკავშირებენ
სამხრეთ უელსის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა გამოავლინეს, როგორი წვლილი შეაქვს ალცჰაიმერის დაავადების განვითარებაში გენებსა და გარემოს.

ამისათვის მეცნიერებმა შეისწავლეს ერთკვერცხუჯრედიანი და დიზიგოტური ტყუპები. ტვინში ამილოიდური ფოლაქების დაგროვებას საზღვრავდნენ პოზიტრონ-ემისიური ტომოგრაფიის (პეტ) საშუალებით.

მეცნიერები ხშირად იკვლევენ ერთკვერცხუჯრედიან ტყუპებს, რომელთა გენომებიც თითქმის 100%-ით იდენტურია, რათა დაადგინონ გარემო ფაქტორებსა და გენების მოქმედებას შორის კავშირი სხვადასხვა დაავადების განვითარებაში.

ნებისმიერი ფენოტიპური ან ქცევითი განსხვავება ერთუჯრედიან ტყუპებში ხშირად განპირობებულია გარემო ფაქტორების მძლავრი ზემოქმედებით, მიუხედავად მრავალი საერთო ნიშნის არსებობისა. დიზიგოტურ ტყუპებში, რომლებიც ერთად იზრდებიან, არსებობს 50%-ით იდენტური გენები, ანუ გენეტიკური განსხვავება მათთან უფრო ძლიერია, ვიდრე გარემო ფაქტორებისგან გამოწვეული განსხვავება.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კვლევაში მონაწილეობდა 71 წლის 61 ერთკვერცხუჯრედიანი ტყუპი და 42 დიზიგოტური წყვილი, რომლებსაც ჩაუტარდათ პეტ-სკანირება ამილოიდის (ცილები, რომლებიც თავის ტვინში გროვდება ალცჰაიმერის დაავადების ადრეულ სტადიაზე) დაგროვების ხარისხის გამოსავლენად. აღმოჩნდა, რომ გენები ზომიერ როლს ასრულებს თავის ტვინში ამილოიდების დაგროვებაში.

თუმცა სპეციალისტებმა ჯერჯერობით ვერ გაარკვიეს, რომელი გვერდითი ფაქტორები უწყობს ხელს ალცჰაიმერის დაავადების განვითარებას. ჰიპერტონია, დიაბეტი, ქოლესტერინის მაღალი დონე ან გულის დაავადება არ უკავშირდება თავის ტვინში ამილოიდების დაგროვების რისკს. კვლევის ავტორები აღნიშნავენ, რომ უფრო მასშტაბური კვლევაა საჭირო.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

მავნეა თუ არა უზმოზე ყავის დალევა? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მავნეა თუ არა უზმოზე ყავის დალევა?

მაგრამ იდეამ, რომ უზმოზე ყავამ შეიძლება ზიანი მიაყენოს კუჭ-ნაწლავს, ისეთივე პოპულარობა მოიპოვა, როგორც ამ ინფორმაციისადმი უნდობლობამ.

ჩვენი კუჭი იმაზე ძლიერია ვიდრე ჩანს

კალიფორნიის უნივერსიტეტის ფიზიოლოგიისა და მემბრანული ბიოლოგიის პროფესორის, კიმ ბარეტის თქმით, ჩვენი კუჭი უძლებს ყველანაირ გამღიზიანებელს, მათ შორის ყავას: „კუჭს მრავალი გზა აქვს თავის დასაცავად“. მაგალითად, ის გამოყოფს ლორწოს სქელ ფენას, რომელიც ქმნის ძლიერ ფარს კუჭის ლორწოვან გარსსა და რასაც ჭამთ შორის.

ეს ფარი ასევე იცავს კუჭს საკუთარი ბუნებრივი მჟავე გარემოსგან, რომელიც საჭიროა საკვების გადასამუშავებლად. თქვენ მოგიწევთ ძალიან უხეში ნივთიერების მიღებაკუჭის დაცვა რომ დაირღვეს, რადგან ის მუდმივად მტრულ და დესტრუქციულ გარემოშია“, ამბობს დოქტორი ბარეტი.

რა ხდის ჩვენს კუჭს დაუცველს?

საყოველთაოდ ცნობილია, რომ გამღიზიანებლები, როგორიცაა ალკოჰოლი, სიგარეტის კვამლი და არასტეროიდული ანთების საწინააღმდეგო საშუალებები, ცვლის ჩვენი კუჭის ბუნებრივ დაცვას და აზიანებს მის ლორწოვან გარსს“, - აცხადებს დოქტორი ბაირონ კრაიერი, დალასის ბეილორის უნივერსიტეტის სამედიცინო ცენტრის შინაგანი მედიცინის დირექტორი.

მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთმა გამაღიზიანებელმა შეიძლება კუჭი უფრო დაუცველი გახადოს, მრავალმა კვლევამ აჩვენა, რომ ეს ასე არ არის ყავის შემთხვევაში. მაგალითად, 2013 წელს იაპონიაში მცხოვრები 8000-ზე მეტი ადამიანის კვლევამ არ აღმოაჩინა მნიშვნელოვანი კავშირი ყავის მოხმარებასა და კუჭის ან ნაწლავის წყლულს შორის, თუნდაც მათთან, ვინც დღეში სამ ან მეტ ფინჯანს სვამდა.

რა ზიანს აყენებს ყავა ცარიელ კუჭს?

დოქტორ ბარეტის თქმით, უზმოზე ყავის დალევამ ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ზიანი მიაყენოს თქვენს კუჭს, მაგრამ თეორიულად შეიძლება გამოიწვიოს გულძმარვა.

გარდა ამისა, ყავა მოქმედებს ნაწლავებზე - მას შეუძლია დააჩქაროს მსხვილი ნაწლავის მუშაობა და გამოიწვიოს ნაწლავის პერისტალტიკა. ყავა ასევე ზრდის გულისცემას და არტერიულ წნევას. ამიტომ, თუ სასმელს გვიან ღამით დალევთ, შესაძლოა ძილის პრობლემა შეიქმნას.

გასტროენტეროლოგი ბაირონ კრაიერი გვირჩევს, ყურადღება მიაქციოთ სიმპტომებს. თუ ყავის დალევის შემდეგ გამუდმებით ამჩნევთ წვის შეგრძნებას მკერდის მიდამოში ან მჟავე გემოს პირში, შეამცირეთ ყავის მიღება. ყავაში მცირე რაოდენობით რძის ან ნაღების დამატება, ან დალევის წინ საკვების მიღება, ასევე შეამცირებს ყავის უარყოფით მოქმედებას.

ექსპერტები გვირჩევენ აკონტროლოთ თქვენი მდგომარეობა - თუ ყავის დალევის შემდეგ გულძმარვა გაწუხებთ, შეამცირეთ მისი მოხმარება. ასევე, ჯანმრთელობის შესაძლო რისკების შესამცირებლად, დაამატეთ მცირე რაოდენობით რძე ან ნაღები თქვენს სასმელს - ან მიირთვით საკვები ყავის დალევამდე.