როგორ მივიღოთ მეტი D ვიტამინი საკვებიდან
ეს ვიტამინი პასუხისმგებელია ძვლების ჯანმრთელობაზე, მაგრამ ზოგიერთი მონაცემი ვარაუდობს, რომ D ვიტამინმა შეიძლება ასევე ითამაშოს როლი ისეთი დაავადებების განვითარების პრევენციაში, როგორიცაა დიაბეტი, გულის დაავადებები, კიბოს გარკვეული ტიპები და დეპრესიაც კი.
D ვიტამინის დეფიციტმა შეიძლება გამოიწვიოს ოსტეოპოროზი, ოსტეომალაცია, მტვრევადი ძვლები, გაზარდოს მოტეხილობების რისკი, დეფიციტს უარყოფითი გავლენა აქვს იმუნურ და ნერვულ სისტემაზე.
მზის სხივები (ზომიერად), დანამატები და საკვები წყაროები დაგეხმარებათ D ვიტამინის დონის ამაღლებაში.
ბევრ ადამიანი D ვიტამინის ყოველდღიურ მოთხოვნილებას მზის ზემოქმედებით და დაბალანსებული დიეტით ავსებს, მაგრამ ადამიანთა გარკვეული ჯგუფი უფრო მეტად განიცდიან დეფიციტს.
D ვიტამინის დეფიციტის განვითარების რისკის ქვეშ არიან:
- ხანდაზმულები;
- ადამიანები, რომლებიც არ ატარებენ დროს მზეზე;
- ადამიანები, რომლებსაც აქვთ სიმსუქნე;
- ადამიანები, რომელთაც აქვს საჭმლის მომნელებელი სისტემი დარღვევები(შეწოვის პროცესის დარღვევა)
სხვადასხვა ნუტრიენტებით გაჯერებული საკვები გამიზნულია ვიტამინებისა და მინერალების მიღების გაძლიერებაში. ისინი შექმნილია იმისათვის, რომ საკვები გამდიდრდეს იმ საჭირო ნივთიერებებით, რომლებიც ბუნებრივად არ გვხვდება პროდუქტში. ზოგჯერ ემატება რკინა, თუთია, A ვიტამინი. მაგალითად, რძის უმეტესობა გაჯერებულია D ვიტამინით, ხოლო კალციუმს ზოგჯერ ამატებენ ფორთოხლის წვენში.
თუმცა, გასათვალისწინებელია, რომ ზოგიერთი ვიტამინებით გაჯერებული საკვები შეიძლება შეიცავდეს დამატებით ინგრედიენტებს, რომლებიც პროდუქტს ნაკლებად ჯანსაღს ხდის, როგორიცაა შაქარი ან ჰიდროგენიზებული ცხიმები. ძროხის რძე და მცენარეული, ალტერნატიული რძის უმეტესობა, როგორც წესი, გაჯერებულია D ვიტამინით.
იოგურტისა და მარცვლეულის მრავალი სახეობა ასევე გაჯერებულია D ვიტამინით, მაგრამ შეიძლება შეიცავდეს ზედმეტ შაქარს ან ნაჯერ ცხიმებს. ასეთი ცხიმებისა და შაქრის მოხმარებას კი უნდა მოერიდოთ.
ერთ-ერთი საუკეთესო გზა, რომ მიიღოთ საკმარისი D ვიტამინი არის სხვადასხვა სახის ჯანსაღი საკვების მიღება ყველა საკვები ჯგუფიდან, მათ შორის გაჯერებული საკვების ჩათვლით (არ უნდა შეიცავდეს ჰიდროგენიზებულ ცხიმებს და ბევრ შაქარს). ასევე, საჭიროა, დაახლოებით 15 წუთის განმავლობაში მზეზე ყოფნა, კვირაში ორჯერ მაინც.
საკვები, რომელიც უზრუნველყოფს D ვიტამინის მიღებას:
ძროხის ღვიძლი (მოხარშული).
ორაგული.
კვერცხის გული.
რძე, გაჯერებული.
მარცვლეული, გაჯერებული D ვიტამინის დღიური დოზის 10%-ით.
იოგურტი, გაჯერებული D ვიტამინის დღიური დოზის 20%-ით.