/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : რჩევები მშობლებს

-თუ ჩემშია პრობლემა მითხარით, ბავშვი ხდება რამოდენიმე დღეში 2 თვის. დაბადებიდან მალევე დაეწყო ხმაურიანი სუნთქვა, სტრიდორიაო პედიატრმა. ამას დაემატა აპნოე, მოლურჯო ფერი ტუჩებთან, გულმკერდის ჩაზნექვა სუნთქვის დროს და ასევე ყელთან. მყავდა ორ ლარინგოლოგთან - ორივემ სიცილკისკისით გამომიშვა, ეს არაფერია, გაუვლის, უმეტესობას აქვსო. მყავდა ნეიროსკოპიაზე ჟანგბადი კარგად მიეწოდება ტვინს, ახლა გულის ექოსკოპიაზე მიმყავს. უბრალოდ მართლა ვერ მომისვენია მაინც, გუგლში ვკითხულობ რომ ბავშვი გადაუდებელ დახმარებას საჭიროებს თუ სუნთქვის დროს გულმკერდი ეზნიქება ასევე ყელთან და თუ აქვს აპნოეო და რაღა ვქნა არ ვიცი, ისევ მივიყვანო ვინმე სხვასთან? ანუ თითქოს როგორც კი გაიგებენ სტრიდორიაო უი ეგ არაფერი ბუნებრივიაო, და სტრიდორი ხომ ნიშნავს იმას რომ ბავშვს ან ლარინგომალაცია აქვს ან ტრაქეომალაცია, აშკარად დიდ ძალას ატანს სუნთქვის დროს. როგორ მოვიქცე?

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

უსაფრთხოა თუ არა საკვების გალღობა ოთახის ტემპერატურაზე?

უსაფრთხოა თუ არა საკვების გალღობა ოთახის ტემპერატურაზე?
საჭიროების შემთხვევაში, შეგიძლიათ საკვები ოთახის ტემპერატურაზე გაალღოთ, მაგრამ

დიდხანს ნუ დატოვებთ, რადგან საჭმელში მავნე ბაქტერიები შეიძლება გამრავლდეს.

საკვების გალღობის კიდევ სამი საიმედო გზა არსებობს: მაცივარში, ცივ წყალში და მიკროტალღურ ღუმელში.

გალღობაა მაცივარში

მაცივარში დიდი საკვების გალღობას, ყოველ 2 კილოგრამ წონაზე მინიმუმ 24 საათი დასჭირდება.

მაცივარში საკვების გალღობისას, გაითვალისწინეთ, რომ საკვები ზოგიერთ ნაწილში შეიძლება უფრო ცივი დარჩეს, ვიდრე სხვებში. გარდა ამისა, გალღობის დრო დამოკიდებულია მაცივარში დაყენებულ ტემპერატურაზე.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. ბოლო რამდენიმე თვეა სამსახურში ძალიან ვიღლები, ისე, რომ გონებრივად ვითიშები და თვალები მეხუჭება. სამსახურში კი მიწევს მძიმე ფიზიკური შრომა, თუმცა 2 წლის მანძილზე ასე არასდროს ვყოფილვარ. მაინტერესებს თქვენი რჩევა. ასევე რა ვიტამინები უნდა შევიმოწმო? ასევე ვარ რკინადეფიციტური ანემიისკენ მიდრეკილი და ექიმის დანიშნულებით ვსვამ გალფერს.</p>

მაცივარში გალღობისს შემდეგ საკვები, როგორიცაა ხორცის ფარში, ფრინველი, ზღვის პროდუქტები შეიძლება დარჩეს მაცივარში ერთი-ორი დღე; წითელი ხორცი (ძროხის, ღორის ან ცხვრის) - 3-დან 5 დღემდე. მაცივარში გალღობილი საკვები შეიძლება ხელახლა გაიყინოს, თუ ის არ არის მოხარშული, თუმცა ამან შეიძლება გამოიწვიოს ხარისხის გარკვეული დაკარგვა.

ცივ წყალში გალღობა

ცივი წყალი ხელს უწყობს გალღობისს დაჩქარებას და ხელს უშლის საკვების გარედან ზედმეტად გათბობას. ეს მეთოდი უფრო სწრაფია, ვიდრე მაცივარში დგალღობა, მაგრამ მეტ ყურადღებას მოითხოვს.

საკვები უნდა იყოს დალუქულ შეფუთვაში ან პლასტმასის კონტეინერში. თუ შეფუთვა გაჟონავს, ბაქტერიები ჰაერიდან ან გარემოდან შეიძლება მოხვდეს საკვებში.

გარდა ამისა, ხორცის ქსოვილმა შეიძლება შეიწოვოს წყალი, რაც იწვევს პროდუქტის წყლიანობას.

შეფუთვა უნდა ჩაეფლოს ცივ წყალში და წყალი შეიცვალოს ყოველ 30 წუთში. ხორცის, ფრინველის ან ზღვის პროდუქტების მცირე შეფუთვა, რომელიც დაახლოებით ნახევარ კილოგრამს იწონის, შეიძლება გალღვეს ერთ საათში ან ნაკლებ დროში. დაახლოებით 1,5 კგ წონის პროდუქტის გალღობა შესაძლებელია 2-დან 3 საათის განმავლობაში.

თუ პროდუქტი მთლიანად გამღვალია, ის დაუყოვნებლივ უნდა მომზადდეს.

გალღობა მიკროტალღურ ღუმელში

თუ საკვებს მიკროტალღურ ღუმელში გაალღობთ, მაშინვე უნდა მოამზადოთ იგი, რადგან გალღობის პროცესში საკვების ზოგიერთი ნაწილი შეიძლება გახურდეს და დაიწყოს მოხარშვა. არ არის რეკომენდირებული ნაწილობრივ მოხარშული საკვების შენახვა, რადგან საშიშია ბაქტერიული დაბინძურების თვალსაზრისით.

როდესაც საკვები უფრო თბილ სივრცეშია განთავსებული, ბაქტერიების ზრდის რისკი იზრდება. ამიტომ, თუ სამსახურში მიდიხართ, არ დატოვოთ საკვები ოთახის ტემპერატურაზე გასალღობად.

უმჯობესია პროდუქტის გალღობა მაცივარში. როცა საკვების უფრო სწრაფად გალღობა გჭირდებათ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ცივი წყლით გალღობის მეთოდი. ეს მეთოდი უფრო უსაფრთხოა, მაგრამ ასევე ნელი, ვიდრე მიკროტალღურ ღუმელში.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

უსაფრთხოა თუ არა საკვების გალღობა ოთახის ტემპერატურაზე? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

უსაფრთხოა თუ არა საკვების გალღობა ოთახის ტემპერატურაზე?

დიდხანს ნუ დატოვებთ, რადგან საჭმელში მავნე ბაქტერიები შეიძლება გამრავლდეს.

საკვების გალღობის კიდევ სამი საიმედო გზა არსებობს: მაცივარში, ცივ წყალში და მიკროტალღურ ღუმელში.

გალღობაა მაცივარში

მაცივარში დიდი საკვების გალღობას, ყოველ 2 კილოგრამ წონაზე მინიმუმ 24 საათი დასჭირდება.

მაცივარში საკვების გალღობისას, გაითვალისწინეთ, რომ საკვები ზოგიერთ ნაწილში შეიძლება უფრო ცივი დარჩეს, ვიდრე სხვებში. გარდა ამისა, გალღობის დრო დამოკიდებულია მაცივარში დაყენებულ ტემპერატურაზე.

მაცივარში გალღობისს შემდეგ საკვები, როგორიცაა ხორცის ფარში, ფრინველი, ზღვის პროდუქტები შეიძლება დარჩეს მაცივარში ერთი-ორი დღე; წითელი ხორცი (ძროხის, ღორის ან ცხვრის) - 3-დან 5 დღემდე. მაცივარში გალღობილი საკვები შეიძლება ხელახლა გაიყინოს, თუ ის არ არის მოხარშული, თუმცა ამან შეიძლება გამოიწვიოს ხარისხის გარკვეული დაკარგვა.

ცივ წყალში გალღობა

ცივი წყალი ხელს უწყობს გალღობისს დაჩქარებას და ხელს უშლის საკვების გარედან ზედმეტად გათბობას. ეს მეთოდი უფრო სწრაფია, ვიდრე მაცივარში დგალღობა, მაგრამ მეტ ყურადღებას მოითხოვს.

საკვები უნდა იყოს დალუქულ შეფუთვაში ან პლასტმასის კონტეინერში. თუ შეფუთვა გაჟონავს, ბაქტერიები ჰაერიდან ან გარემოდან შეიძლება მოხვდეს საკვებში.

გარდა ამისა, ხორცის ქსოვილმა შეიძლება შეიწოვოს წყალი, რაც იწვევს პროდუქტის წყლიანობას.

შეფუთვა უნდა ჩაეფლოს ცივ წყალში და წყალი შეიცვალოს ყოველ 30 წუთში. ხორცის, ფრინველის ან ზღვის პროდუქტების მცირე შეფუთვა, რომელიც დაახლოებით ნახევარ კილოგრამს იწონის, შეიძლება გალღვეს ერთ საათში ან ნაკლებ დროში. დაახლოებით 1,5 კგ წონის პროდუქტის გალღობა შესაძლებელია 2-დან 3 საათის განმავლობაში.

თუ პროდუქტი მთლიანად გამღვალია, ის დაუყოვნებლივ უნდა მომზადდეს.

გალღობა მიკროტალღურ ღუმელში

თუ საკვებს მიკროტალღურ ღუმელში გაალღობთ, მაშინვე უნდა მოამზადოთ იგი, რადგან გალღობის პროცესში საკვების ზოგიერთი ნაწილი შეიძლება გახურდეს და დაიწყოს მოხარშვა. არ არის რეკომენდირებული ნაწილობრივ მოხარშული საკვების შენახვა, რადგან საშიშია ბაქტერიული დაბინძურების თვალსაზრისით.

როდესაც საკვები უფრო თბილ სივრცეშია განთავსებული, ბაქტერიების ზრდის რისკი იზრდება. ამიტომ, თუ სამსახურში მიდიხართ, არ დატოვოთ საკვები ოთახის ტემპერატურაზე გასალღობად.

უმჯობესია პროდუქტის გალღობა მაცივარში. როცა საკვების უფრო სწრაფად გალღობა გჭირდებათ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ცივი წყლით გალღობის მეთოდი. ეს მეთოდი უფრო უსაფრთხოა, მაგრამ ასევე ნელი, ვიდრე მიკროტალღურ ღუმელში.