საზიანოა თუ არა ზეთის ხელმეორედ გამოყენება?
სადაც შემწვარი ზეთის შენახვა შესაძლებელია დაახლოებით ორი დღის განმავლობაში ან უფრო მეტხანს. თუმცა ზეთი პირველივე გამოყენებიდან იწყებს სასარგებლო თვისებების დაკარგვას და მისი ხარისხი ყოველ ჯერზე უარესდება.
რას ამბობენ მკვლევარები?
უნგრელმა მეცნიერებმა თავიანთ კვლევაში აღნიშნეს, რომ მცენარეული ზეთის ხელახალი გაცხელება იწვევს მათში პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავების მნიშვნელოვან შემცირებას, რაც ყველაზე სასარგებლოა კვების თვალსაზრისით, ხოლო ნაჯერი ცხიმოვანი მჟავების ღირებულებები უპირატესად არახელსაყრელი კვებითი ეფექტით, მნიშვნელოვნად იზრდება.
ამ კვლევის შედეგებით, უნდა შეირჩეს პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავებით მდიდარი ზეთი, ასევე შეწვა უნდა მოხდეს დაბალ ტემპერატურაზე და თავიდან იქნას აცილებული განმეორებითი გაცხელება.
მალაიზიელი მეცნიერების კვლევა ყურადღებას ამახვილებს იმაზე, რომ ზეთის ხელახალი გაცხელების შედეგია ჟანგბადის თავისუფალი, აქტიური სახეობების წარმოქმნა, რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან ოქსიდაციურ სტრესზე, რაც დაკავშირებულია სხეულის დაჩქარებული დაბერების პროცესებთან, კანის კიბოსა და სიმსივნეების განვითარებასთან, ალცჰაიმერის და პარკინსონის დაავადებებთან და ა.შ.
როგორ გამოვიყენოთ ზეთი მომზადების შემდეგ?
ზოგიერთი კვლევით ზეთის ხელახალი გამოყენება ნამდვილად დაკავშირებულია ჯანმრთელობის გარკვეულ უარყოფით ეფექტებთან. თუმცა, რისკების შესამცირებლად, თუ ზეთის ხელახლა გამოყენებას აპირებთ, გააცივეთ, შემდეგ გადაწურეთ წვრილ ბადისებრ საცერში, რამდენიმე ფენა დოლბანდში ან ყავის ფილტრში და შემდეგ მოათავსეთ ბნელ ადგილას.