10 მიზეზი, თუ რატომ უნდა მივირთვათ ხილი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

10 მიზეზი, თუ რატომ უნდა მივირთვათ ხილი

შესაბამისად, არსებობს გარკვეული მიზეზები, თუ რატომ უნდა მივირთვათ ხილი:

34873e9e941cc83ce2425baf28a3019f-1670068666.gif

  • ხილი მდიდარია საკვები ნივთიერებებით და უზრუნველყოფს ორგანიზმს სხვადასხვა საჭირო ვიტამინითა და მინერალით. მნიშვნელოვანია, რომ ყველა ხილი შეიცავს ვიტამინს, თუმცა სხვადასხვა შემცველობით;
  • ხილის მიღება მნიშვნელოვნად ამცირებს დაავადებების განვითარების რისკს, მათ შორის, გულის დაავადებების, სიმსივნის, დიაბეტის;
  • ხილი შეიცავს ანტიოქიდანტებს. ისინი ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს, რომლებიც ორგანიზმის ჯანსაღ უჯრედებს აზიანებენ და ზრდიან სიმსივნის განვითარების რისკს;
  • ხილში არსებული წყლის შემცველობა დეჰიდრატაციის თავიდან აცილებაში გვეხმარება. დიდი რაოდენობით წყალს შეიცავს: გრეიპფრუტი, ვაშლი, საზამთრო, მარწყვი;
  • ხილი სასარგებლოა კანის ჯანმრთელობითვის. განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ისეთი ხილის მიღება, რომელიც მდიდარია A და C ვიტამინებით. ეს ვიტამინები ხელს უწყობს კოლაგენის გამომუშავებას;
  • აწესრიგებს საჭმლის მომნელებელ სისტემას.(მაგალითად, ანანასი, ბანანი, მარწყვი);
  • აძლიერებს ძვლებსა და კუნთებს. სასარგებლოა ქლიავი, მოცვი, ავოკადო;
  • აძლიერებს გონებასა და ტვინს. ეხმარება დაზიანების არიდებაში. ამ თვისებით გამოირჩევა: მოცვი, კენკრა, მაყვალი, ფორთოხალი, მარწყვი;
  • ხილი შეიცავს ბოჭკოს, რაც ხელს უწყობს სისხლში ქოლესტერინის დონის შემცირებას, ეხმარება წონის კლებაში;
  • ხილი ამარაგებს ორგანიზმს ენერგიით. ამისათვის კი საჭიროა შედარებით ნაკლები შაქრის შემცველი ხილის მიღება