ვაშლი და მისი სასარგებლო კომპონენტები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ვაშლი და მისი სასარგებლო კომპონენტები

  • ვიტამინებს: B1, B2, B6, C, E, A;
  • ფოლიუმის მჟავა;
  • კალიუმი;
  • კალციუმი;
  • მაგნიუმი;
  • რკინა;
  • ფოსფორი;
  • თუთია;

მის შემადგენლობაში ასევე შედის პექტინი, რომელიც ამცირებს სისხლში ქოლესტეროლის დონეს. ვაშლი მდიდარია პოლიფენოლებით, ფლავონოიდებით და კაროტინებით, რომელთაც ანტიოქსიდანტური თვისებები გააჩნიათ. ფლავონოიდები ებრძვიან ოქსიდაციურ სტრესს და ხელს უშლიან უჯრედების დაზიანებას.

giphy-1669278105.gif

რა გავლენა აქვს ჯანმრთელობაზე:

  • ხელს უწყობს წონის კლებას - მასში შემავალი პექტინის წყალობით, აქვეითებს შიმშილის გრძნობას, ასევე შეიცავს ბოჭკო არეგულირებს სისხლში შაქრის დონეს;
  • ხელს უშლის დიაბეტი ტიპი 2-ის განვითარებას - ვაშლი შეიცავს პოლიფენოლებს, რომლებიც ხელს უშლიან პანკრეასის ბეტა უჯრედების დაზიანებას;
  • დადებითად მოქმედებს ნაწლავების ჯანმრთელობაზე - ის აწვდის ნაწლავურ ფლორას საკვებს და უზრუნველყოფს ლორწოვანი გარსის რეგენერაციას;
  • აჯანსაღებს ფილტვებს - კვლევების მიხედვით ვაშლში შემავალი ფლავანოიდები აჯანსაღებს ბრონქებს, აძლიერებს ფილტვების ფუნქციებს;
  • იცავს ტვინს - კვლევების მიხედვით, ვაშლის წვენს შეუძლია შეაფერხოს იმ ტოქსიკური ნივთიერებების დაგროვება, როლებიც ალცჰაიმერის შესაძლო გამომწვევ მიზეზად მიიჩნევა;
  • უნარჩუნებს კანს სიჯანსაღეს;

ასევე, ვაშლში შემავალი ანტიოქსიდანტები ანეიტრალებს თავისუფალი რადიკალების მავნე ზემოქმედებას, აფერხებს სიმსივნური წარმონაქმნების ზრდას.