ყავა ამცირებს თირკმლების მწვავე დაზიანების რისკს
კვლევაში მონაწილოებდა 54 წლის საშუალო ასაკის მქონე
14 207 ადამიანი. 24 წლიანი პერიოდის განმავლობაში მათ 7-ჯერ ჩაუტარდა გამოკითხვა, რომელშიდაც მითითებული იყო რამდენ ფინჯან ყავას იღებდნენ ისინი ყოველდღიურად. მონაწილეთა 27% არასოდეს სვამდა ყავას, 14% ღებულობდა დღეში 1 ფინჯანზე ნაკლებ ყავას, 19%- დღეში ერთ ფინჯანს, 23% 2-3 ფინაჯანს ღებულობდა დღეში, 17% სვამდა დღეში 3 ფინჯანზე მეტ ყავას. მთელი პერიოდის განმავლობაში სულ დარეგისტრირდა თირკმლის მწვავე დაზიანების 1694 შემთხვევა.
ყავის უფრო მეტი რაოდენობით მიღებას უკავშირდება თირკმელების დაზიანების ნაკლები რისკი. დემოგრაფიული მაჩვენებელბის, სოციალურ-ეკონომიკური სტატუსის, ცხოვრების წესისსა და კვების რეჟიმის გათვალისწინებით, თირკმელების მწვავე დაზიანების რისკი 15% მცირე იყო იმ მონაწილეებში, რომლებიც ნებისმიერი რაოდენობით ყავას სვამდა. დამატებით თანმხლები დაავადებებისას, როგორიცაა არტერიული წნევა, სხეულის მასის ინდექსი, დიაბეტი და ჰიპერტენზია- აღნიშნული დაავადების განვითარების რისკი მცირედებოდა 11%-ით. ყველაზე მეტად რისკის შემცირება აღინიშნებოდა იმ ჯგუფში, რომელიც სვამდე 2-3 ფინჯან ყავას დღეში.
კვლევის ავტორების თქმით, ეს კავშირი შეიძლება აიხსნას იმით, რომ ბიოლოგიურად აქტიური ნაერთები ან/და კოფეინი აუმჯობესებენ თირკმლების ოქსიგენაციას, თირკმელების მიერ ჟანგბადის მოხმარების შემცირების ხარჯზე, თირკმლის ფუნქციების შენარჩუნებით.