ძირითადი მითები ქოლესტერინის შესახებ
თუნდაც იმიტომ რომ ის არის როგორც „კარგი“, ასევე, „ცუდი“.
ქოლესტერინი წარმოადგენს დაბალი და მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინებს. პირველი ზრდის გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების განვითარების რისკს, მეორე კი პირიქით, გულის პათოლოგიის რისკს ამცირებს.
ქოლესტერინის დონის მომატება არა მხოლოდ ჭარბი წონის მქონე ადამიანებს აღენიშნებათ. ამაში დიდ როლს ასრულებს ასევე მემკვიდრეობითობა, კვება, მავნე ჩვევები, ძილისა და დასვენების რეჟიმი, ფარისებრი ჯირკვლის მდგომარეობა.
ქოლესტერინის დონის მომატების გამოვლენა ყოველთვის მარტივი არ არის, რადგანაც ხშირად ამ მდგომარეობას არ აქვს შესამჩნევი სიმპტომები. ბევრ შემთხვევაში ქოლესტერინის პრობლემებზე ცნობილი ხდება მხოლოდ ინსულტის ან გულის შეტევის განვითარების შემდეგ.
ამ მდგომარეობის თავიდან ასაცილებლად უნდა შევამციროთ ისეთი პროდუქტების მიღება, რომელიც დიდი რაოდენობით ნაჯერ ცხიმებს შეიცავს, როგორიცაა: ცხიმიანი ხორცი, რძე, შოკოლადი და პურ-ფუნთუშეული. ამას გარდა, ცუდი ქოლესტერინის დასაქცეითებლად აუცილებელია რაციონის შევსება ხილითა და ბოსტნეულით, ცეხვილი პურით, პარკოსნებით, ნიგოზით და უცხიმო ხორცით.