/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ, ხᲨირად გწერᲗ ხოლმე.მოკლედ მყავს 20 Თვის ბიᲭი, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, დᲦეს გამოვიყვანეᲗ ბაᲦიდან დროებიᲗ რადგან, აქვს კოკსაკის ვირუსი, გუᲨინ დილიᲗ არაფერი ჰქონდა, საᲦამოს უმნიᲨვნელოდ ხოლო დᲦეს უკვე დააყარა, Თუმცა სახე და ზურგი სუფᲗა აქვს, სიცხეც არ აქვს, ᲧელᲨი ზემოᲗ ᲗეᲗრად აქვს ლაქები ერᲗი Თვის წინ ენტერო ვირუსიც გამოსცადა,ხოლო 1 წლის წინ ანუ როცა 6 Თვის იყო როტა ვირუსიც, ვცხოვრობᲗ ანტალიაᲨი, აქ ყველა ავად არის არ ვიცი რატომ,მოკლედ მაინტერესებს ვიყავიᲗ პედიატრᲗან დᲦეს და გვიᲗხრა ᲗავისიᲗ გავაო , ნუᲗუ არ არსებობს რაიმე წამალი? და როდის გავუᲨვა ბაᲦᲨი? დაემარᲗა დᲦეს 12.09.2024. მადლობა Თქვენ

კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

რატომ არ ნიშნავს ბუნებრივი ყოველთვის სასარგებლოს

რატომ არ ნიშნავს ბუნებრივი ყოველთვის სასარგებლოს
გულუბრყვილობაა იმის ვარაუდი, რომ ბუნებამ მიზანმიმართულად შექმნა ყველაფერი ადამიანისთვის.

მცენარეების შემადგენლობაში არსებული ბევრი „ბუნებრივი“ ნივთიერება, იმთავითვე განკუთვნილი იყო სხვადასხვა სახის ქიმიური იარაღისთვის.

მაგალითად, კოფეინი, რომლის გარეშეც ბევრისთვის სამუშაო დღე არ იწყება, მცენარისთვის ინსექტიციდის (ქიმიური ნივთიერება, შხამი მავნებელი მწერების მოსასპობად) როლს ასრულებს. ვანილინი-ანტიბიოტიკია, რომელიც თესლს ბაქტრიებისა და სოკოებისგან იცავს. ალილიზოთიოციანატი- ნივთიერება, რომელიც მდოგვს ცხარე გემოს ანიჭებს - გამოიყოფა მცენარის დაზიანებისას, მწერების დასაფრთხობად.

სიმინდი-მუტანტი

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ხშირად მოგვისმენია, რომ დედა-ბუნებამ ადამიანს აუცილებელი უკვე მისცა და არაფრის მოგონება საჭიროა აღარაა. ბევრ მცენარეს, რომელსაც ყოველდღიურად მივირთმევთ, მხოლოდ ნაწილობრივ აქვს „ბუნებრივი წარმოშობა“. ბუნებამ ისინი სრულიადაც არ შექმნა ისეთები, როგორსაც ჩვენ მათ ბოსტნებში და დახლებზე ვხედავთ. ველური ბადრიჯნის, სტაფილოს, ბანანის ნახვისას, ვერც კი მიხვდებით, თუ რა მცენარეზეა საუბარი.

სელექციის შედეგად მცენარის საკვებისთვის ვარგისი ნაწილი უფრო მსხვილი, გემრიელი გახდა, ზოგჯერ ფერი და ფორმაც შეიცვალა. მაგრამ სელექცია გენური ინჟინერია არ არის. არავინ ერეოდა სტაფილოს, ვაშლის და ხორბლის გენეტიკურ კოდში. ადამიანი მხოლოდ არჩევდა იმას, რაც მანამდე ბუნებისგან იყო შექმნილი. მაშინ რატომ არ უნდა განვიხილოთ ასეთი მცენარეები ბუნებრივად?!

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. ბოლო რამდენიმე თვეა სამსახურში ძალიან ვიღლები, ისე, რომ გონებრივად ვითიშები და თვალები მეხუჭება. სამსახურში კი მიწევს მძიმე ფიზიკური შრომა, თუმცა 2 წლის მანძილზე ასე არასდროს ვყოფილვარ. მაინტერესებს თქვენი რჩევა. ასევე რა ვიტამინები უნდა შევიმოწმო? ასევე ვარ რკინადეფიციტური ანემიისკენ მიდრეკილი და ექიმის დანიშნულებით ვსვამ გალფერს.</p>

საქმე ისაა, რომ მიზანმიმრთული გადარჩევა ხელს უწყობდა გენების ცვლილებას. მართალია, მცენარეული კულტურა შეიძლება შევაჯვაროთ ველურ წინაპართან, მაგრამ ისინი ერთმანეთისგან დნმ-ის დონეზე მაინც განსხვავდებიან. ამის ნათელი მაგალითია სიმინდი. მეცნიერები მის წინაპარს რამოდენიმე ათეული წელი ეძებდნენ და მიაგნეს კიდეც. ამ მცენარის დასახელებაა ტეოსინტე, რომლის თესლიც ძალიან წვრილია და იმდენად მაგარი გარსი აქვს, რომ ცხოველების საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში ვერ გადამუშავდება. გარეგნულად სიმინდთან არაფერი აქვს საერთო. აღმოჩნდა, რომ ამ ორ მცენარეს შორის განსხვავება დაკავშირებულია ხუთ გენთან, ამდენად მუტანტი-მცენარეები გაცილებით ადრე გაჩნდა, ვიდრე გენური ინჟინერია.

საკვები „ქიმია“

დანამატები, რომლებიც ჩვენს საკვებს არაბუნებრივ გემოს ანიჭებს და დიდხანს შენახვაში გვეხმარება, ათასი წლის წინ გამოჩნდა. მაგალითად ხორცში ნატრიუმის გლუტამატი-გავრცელებული საფრთხობელა, ყოველთვის იყო. ანუ ათასწლეულის განმავლობაში, ჩვენი წინაპრების საკვები შეიცავდა გლუტამატის სერიოზულ დოზას. მაგრამ გასული საუკუნის დასაწყისში ამ ნივთიერების ხელოვნური გზით მიღება გახდა შესაძლებელი და მას შემდეგ ის გადაიქცა „მავნე ქიმიად“.

ბუნებრივი აფთიაქი

ბუნებრივი მედიცინის მომხრეები „ცოცხალ“ ფიტოთერაპიას ხშირად სინთეზურ „მკვდარ“ ქიმიას უპირისპირებენ. მცენარეული ნედლეული ყოველთვის მრავალი ნივთიერების ნარევია, რომელთაგანაც ერთი წამალია, მეორეს ეფექტი საერთოდ არ გააჩნია, მესამე კი საწამლავია. მათი დოზების ზუსტი განსაზღვრა და კონტროლი შეუძლებელია. მცენარეული ნახარშის ან ნაყენის ეფექტის განსაზღვრა და პროგნოზი ძნელია.

ქიმიურ წამლებს ეს ნაკლი არ აქვს. მათი მოქმედი ნივთიერება, დოზირება, ეფექტი, უკუჩვენება ყოველთვის ზუსტადაა ცნობილი. სხვათა შორის ამით განსხვავდება ნამდვილი წამალი ბიოლოგიურად აქტიური დანამატებისგან, რომლებიც უმეტეს შემთხვევაში, ფიტოპრეპრატებს წარმოადგენს.

ლოგიკურია, რომ ყველა ნივთიერება ადამიანის ჯანმრთელობასთან მიმართებაში დავყოთ ორ კატეგორიად: სასარგებლო და მავნე. ერთიც და მეორეც შეიძლება იყოს როგორც „ნატურალური“, ისე ლაბორატორიაში შექმნილი.

ლალი ჩხიკვაძე

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რატომ არ ნიშნავს ბუნებრივი ყოველთვის სასარგებლოს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ არ ნიშნავს ბუნებრივი ყოველთვის სასარგებლოს

მცენარეების შემადგენლობაში არსებული ბევრი „ბუნებრივი“ ნივთიერება, იმთავითვე განკუთვნილი იყო სხვადასხვა სახის ქიმიური იარაღისთვის.

მაგალითად, კოფეინი, რომლის გარეშეც ბევრისთვის სამუშაო დღე არ იწყება, მცენარისთვის ინსექტიციდის (ქიმიური ნივთიერება, შხამი მავნებელი მწერების მოსასპობად) როლს ასრულებს. ვანილინი-ანტიბიოტიკია, რომელიც თესლს ბაქტრიებისა და სოკოებისგან იცავს. ალილიზოთიოციანატი- ნივთიერება, რომელიც მდოგვს ცხარე გემოს ანიჭებს - გამოიყოფა მცენარის დაზიანებისას, მწერების დასაფრთხობად.

სიმინდი-მუტანტი

ხშირად მოგვისმენია, რომ დედა-ბუნებამ ადამიანს აუცილებელი უკვე მისცა და არაფრის მოგონება საჭიროა აღარაა. ბევრ მცენარეს, რომელსაც ყოველდღიურად მივირთმევთ, მხოლოდ ნაწილობრივ აქვს „ბუნებრივი წარმოშობა“. ბუნებამ ისინი სრულიადაც არ შექმნა ისეთები, როგორსაც ჩვენ მათ ბოსტნებში და დახლებზე ვხედავთ. ველური ბადრიჯნის, სტაფილოს, ბანანის ნახვისას, ვერც კი მიხვდებით, თუ რა მცენარეზეა საუბარი.

სელექციის შედეგად მცენარის საკვებისთვის ვარგისი ნაწილი უფრო მსხვილი, გემრიელი გახდა, ზოგჯერ ფერი და ფორმაც შეიცვალა. მაგრამ სელექცია გენური ინჟინერია არ არის. არავინ ერეოდა სტაფილოს, ვაშლის და ხორბლის გენეტიკურ კოდში. ადამიანი მხოლოდ არჩევდა იმას, რაც მანამდე ბუნებისგან იყო შექმნილი. მაშინ რატომ არ უნდა განვიხილოთ ასეთი მცენარეები ბუნებრივად?!

საქმე ისაა, რომ მიზანმიმრთული გადარჩევა ხელს უწყობდა გენების ცვლილებას. მართალია, მცენარეული კულტურა შეიძლება შევაჯვაროთ ველურ წინაპართან, მაგრამ ისინი ერთმანეთისგან დნმ-ის დონეზე მაინც განსხვავდებიან. ამის ნათელი მაგალითია სიმინდი. მეცნიერები მის წინაპარს რამოდენიმე ათეული წელი ეძებდნენ და მიაგნეს კიდეც. ამ მცენარის დასახელებაა ტეოსინტე, რომლის თესლიც ძალიან წვრილია და იმდენად მაგარი გარსი აქვს, რომ ცხოველების საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში ვერ გადამუშავდება. გარეგნულად სიმინდთან არაფერი აქვს საერთო. აღმოჩნდა, რომ ამ ორ მცენარეს შორის განსხვავება დაკავშირებულია ხუთ გენთან, ამდენად მუტანტი-მცენარეები გაცილებით ადრე გაჩნდა, ვიდრე გენური ინჟინერია.

საკვები „ქიმია“

დანამატები, რომლებიც ჩვენს საკვებს არაბუნებრივ გემოს ანიჭებს და დიდხანს შენახვაში გვეხმარება, ათასი წლის წინ გამოჩნდა. მაგალითად ხორცში ნატრიუმის გლუტამატი-გავრცელებული საფრთხობელა, ყოველთვის იყო. ანუ ათასწლეულის განმავლობაში, ჩვენი წინაპრების საკვები შეიცავდა გლუტამატის სერიოზულ დოზას. მაგრამ გასული საუკუნის დასაწყისში ამ ნივთიერების ხელოვნური გზით მიღება გახდა შესაძლებელი და მას შემდეგ ის გადაიქცა „მავნე ქიმიად“.

ბუნებრივი აფთიაქი

ბუნებრივი მედიცინის მომხრეები „ცოცხალ“ ფიტოთერაპიას ხშირად სინთეზურ „მკვდარ“ ქიმიას უპირისპირებენ. მცენარეული ნედლეული ყოველთვის მრავალი ნივთიერების ნარევია, რომელთაგანაც ერთი წამალია, მეორეს ეფექტი საერთოდ არ გააჩნია, მესამე კი საწამლავია. მათი დოზების ზუსტი განსაზღვრა და კონტროლი შეუძლებელია. მცენარეული ნახარშის ან ნაყენის ეფექტის განსაზღვრა და პროგნოზი ძნელია.

ქიმიურ წამლებს ეს ნაკლი არ აქვს. მათი მოქმედი ნივთიერება, დოზირება, ეფექტი, უკუჩვენება ყოველთვის ზუსტადაა ცნობილი. სხვათა შორის ამით განსხვავდება ნამდვილი წამალი ბიოლოგიურად აქტიური დანამატებისგან, რომლებიც უმეტეს შემთხვევაში, ფიტოპრეპრატებს წარმოადგენს.

ლოგიკურია, რომ ყველა ნივთიერება ადამიანის ჯანმრთელობასთან მიმართებაში დავყოთ ორ კატეგორიად: სასარგებლო და მავნე. ერთიც და მეორეც შეიძლება იყოს როგორც „ნატურალური“, ისე ლაბორატორიაში შექმნილი.

ლალი ჩხიკვაძე