/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ არ ვიცი სწორად ავარᲩიე Თუ არა და რამდენად მიეკუᲗვნება ეს Თემა ფიზიკურ განვიᲗარებას ბავᲨვის.მაქვს ასეᲗი ᲨეკიᲗხვა, მყავს ბიᲭუნა ამ წლის 22 აგვისტოს ხდება 20 Თვის, მოკლწდ გაიარა ფეხზე ყველაფერი კარგადაა Თუმცა ამ ბოლო დროს ᲨევამᲩნიე კუდუსუნის Ძვალი ტაკოსᲗან მომრგვალებული აქვს და ᲗიᲗქოს დიდი ანუ რომ ვადებ ხელს Ძვალი ბურᲗივიᲗ მხვდება, Ძვლის დაბოლოება კუდუსუნის, Ძალიან ვნერვიულობ ასე უნდა იყოს Თუ რამწს დაარტყა და Შეუსივდა? ნუ ერᲗი Თვე იქნება ასე აქვს.ბავᲨვი გამხდარია 11 კილო არის, იქნებ Ძვალუა გამოკვეᲗილი რადგან გამხდარია არ ვიცი..სანამ ექიმᲗან მივარ Თქვენ გწერᲗ..ვარᲗ უცხიეᲗᲨი.რანდევუ ავიᲦეᲗ და 1 ᲗვეᲨი მოგვცეს მე კი Ძალიან მეᲩქარება რადგან ვნერვიულობ.. ბავᲨვი ჯდება დადის Ჩვეულებრივ .მაᲓლობა წინასწარ

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიასახლისის კუთხე

ბოსტნეულის სწორად დამუშავების წესები

ბოსტნეულის სწორად დამუშავების წესები
ვიცით, რომ ბოსტნეული სასარგებლოა, თუმცა, ყველამ როდი იცის მისი მომზადება ისე, რომ სასარგებლო ნივთიერებები არ დაიშალოს. მაგალითისთვის, ზოგიერთი ბოსტნეული ხარშვისას მასში არსებულ С, В ვიტამინებსა და ფოლიუმის მჟავას კარგავს.

ზოგიერთი ბოსტნეულის მიღება კი მხოლოდ უმი სახითაა რეკომენდებული.

პომიდორი, სოკო და სატაცური თერმულად უნდა დამუშავდეს. თერმული დამუშავებით იშლება უჯრედების მკვრივი კედელი და თავისუფლდება კიბოსსაწინააღმდეგო ნაერთი - ლიკოპინი. ეს ნაერთი ასევე აქვეითებს გულის შეტევების რისკს. სოკოს დამუშავება ზრდის მასში პოლისაქარიდების კონცენტრაციას, რომლებიც სიმსივნის ზრდას ამუხრუჭებს. ანალოგიურად სატაცურის დამუშავებისას მასში კიბოსსაწინააღმდეგო ანტიოქსიდანტები გამოიყოფა.

ბროკოლი, ყვავილოვანი კომბოსტო, კომბოსტო მდიდარია გლუკოზინოლატებით-კიბოსთან მებრძოლი ნივთიერებებით. აღნიშნული ნივთიერებები ააქტიურებენ იმუნიტეტს, ხოლო დამუშავებით ისინი ნადგურდება. ამიტომ მხოლოდ მსუბუქად დამუშავებული ან უმი სახით უნდა მივიღოთ. ხახვის უმად მიღება სრულიად შესაძლებელია. ამასთან, დაჭრილ ხახვში მაღალია კიბოსსაწინააღმდეგი ნაერთები, რომლებიც ცნობილია როგორც ორგანოსულფიდები. სწორედ ეს ნივთიერებებია ჩვენი ცრემლების მიზეზი. სითბო კი მას შლის.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

წიწაკა, ისპანახი, სტაფილო და С ვიტამინით მდიდარი სხვა ბოსტნეულის დამუშავება მის დონეს აქვეითებს. თუმცა ორთქლზე მომზადება არა მარტო ვიტამინებს უნარჩუნებს ბოსტნეულს, არამედ ანტიოქსიდანტებსა და კაროტინოიდებსაც, რომლებიც თვალის დაავადებებისა და კიბოს რისკს ამცირებს.

ლალი ჩხიკვაძე

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

ბოსტნეულის სწორად დამუშავების წესები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ბოსტნეულის სწორად დამუშავების წესები

ზოგიერთი ბოსტნეულის მიღება კი მხოლოდ უმი სახითაა რეკომენდებული.

პომიდორი, სოკო და სატაცური თერმულად უნდა დამუშავდეს. თერმული დამუშავებით იშლება უჯრედების მკვრივი კედელი და თავისუფლდება კიბოსსაწინააღმდეგო ნაერთი - ლიკოპინი. ეს ნაერთი ასევე აქვეითებს გულის შეტევების რისკს. სოკოს დამუშავება ზრდის მასში პოლისაქარიდების კონცენტრაციას, რომლებიც სიმსივნის ზრდას ამუხრუჭებს. ანალოგიურად სატაცურის დამუშავებისას მასში კიბოსსაწინააღმდეგო ანტიოქსიდანტები გამოიყოფა.

ბროკოლი, ყვავილოვანი კომბოსტო, კომბოსტო მდიდარია გლუკოზინოლატებით-კიბოსთან მებრძოლი ნივთიერებებით. აღნიშნული ნივთიერებები ააქტიურებენ იმუნიტეტს, ხოლო დამუშავებით ისინი ნადგურდება. ამიტომ მხოლოდ მსუბუქად დამუშავებული ან უმი სახით უნდა მივიღოთ. ხახვის უმად მიღება სრულიად შესაძლებელია. ამასთან, დაჭრილ ხახვში მაღალია კიბოსსაწინააღმდეგი ნაერთები, რომლებიც ცნობილია როგორც ორგანოსულფიდები. სწორედ ეს ნივთიერებებია ჩვენი ცრემლების მიზეზი. სითბო კი მას შლის.

წიწაკა, ისპანახი, სტაფილო და С ვიტამინით მდიდარი სხვა ბოსტნეულის დამუშავება მის დონეს აქვეითებს. თუმცა ორთქლზე მომზადება არა მარტო ვიტამინებს უნარჩუნებს ბოსტნეულს, არამედ ანტიოქსიდანტებსა და კაროტინოიდებსაც, რომლებიც თვალის დაავადებებისა და კიბოს რისკს ამცირებს.

ლალი ჩხიკვაძე