/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის აღზრდა
კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიასახლისის კუთხე

რჩევები დიასახლისებს - როგორ მოვამზადოთ გემრიელი და ხარისხიანი პროდუქტი ოჯახისთვის

რჩევები დიასახლისებს - როგორ მოვამზადოთ გემრიელი და ხარისხიანი პროდუქტი ოჯახისთვის
საკვები და კვების რეჟიმი კუჭ-ნაწლავმა ნორმალურად რომ იმუშაოს, აუცილებელია, ზუსტად დავიცვათ კვების რეჟიმი.

.

მიზანშეწონილია ოთხჯერადი კვება, დღიური ულუფის ოდენობა კი დამოკიდებულია ადამიანის ასაკზე, წონაზე, სიმაღლეზე, კლიმატურ პირობებზე, სამუშაოს ხასიათზე.

სასურველია, რაციონში ჭარბობდეს ხილი და ბოსტნეული. ვახშამი უნდა იყოს მსუბუქი. უნდა ვივახშმოთ დაძინებამდე არანაკლებ 2 საათით ადრე. სასურველია, კვირის და, მით უმეტეს, დღის რაციონში ერთი და იგივე კერძი არ მეორდებოდეს - თუ კერძს ხშირად მივირთმევთ, რაც უნდა გემრიელი იყოს, მალე მოგვბეზრდება. კერძი სასურველია სუფრაზე მიტანის წინ მოვამზადოთ. გაცხელებისას წვნიანს უფუჭდება გემო, კარგავს სასარგებლო თვისებებს.

  • ვიტამინები

ვიტამინები ნივთიერებებია, რომლებსაც საკვები შეიცავს. ამ ნივთიერებებს ადამიანის ჯანმრთელობისთვის უდიდესი მნიშვნელობა აქვს - მათ გარეშე სიცოცხლე შეუძლებელია. ვიტამინების ნაკლებობის დროს ორგანიზმი სუსტდება და დაავადებათა მიმართ უფრო მგრძნობიარე ხდება, ხოლო ძლიერი დეფიციტი თვითონვე წარმოადგენს დაავადებას. ამიტომ უნდა ვეცადოთ, კერძის მომზადებისას მაქსიმალურად შევინარჩუნოთ პროდუქტებში არსებული ვიტამინები. ამისთვის:

  1. წვნიანის მომზადებისას ბოსტნეული წყალთან ერთად კი არ წამოადუღოთ, არამედ მდუღარეში ჩაყარეთ.
  2. ხილ-ბოსტნეული რაც შეიძლება თხლად გათალეთ, რათა ვიტამინები ნაფცქვენს არ გააყოლოთ - ისინი უმთავრესად ზედა ფენაშია თავმოყრილი. უმჯობესია, კანიანად მოიხარშოს და შემდეგ გაიფცქვნას.
  3. მოსახრაკი ბოსტნეული მდუღარე ცხიმში ჩაყარეთ და სწრაფად მოურიეთ. ცხიმოვანი გარსი მას ჟანგბადის შეხებისგან დაიცავს და ვიტამინებს შეუნარჩუნებს.
  • ხარისხიანი პროდუქტი

  1. ხარისხიანი საქონლის ხორცი წითელი ფერისაა, აქვს ოდნავ მოყვითალო ქონი. მუქი ხორცი ყვითელი ქონით მაგარი და უგემურია. ხბოს ხორცი კარგია, თუ მას აქვს ღია წითელი ფერი და საკმაო ქონი.
  2. ცხვრის ხორცი საქონლის ხორცზე ბაცია. მოთეთრო ან მოშავო ხორცი დაავადებულ ცხვარს აქვს.
  3. ღორის ხორცი უნდა იყოს მოთეთრო-მოვარდისფრო, ჰქონდეს თეთრი და მაგარი ქონი. თუ კანი სქელი და მაგარია, ხოლო მასა და ქონს შორის მოლურჯო ხაზი მოჩანს, ღორი ბებერი ყოფილა, ხორცი კი მაგარი და უგემური იქნება. თევზს არ უნდა ჰქონდეს ჩაცვენილი თვალები და ლაყუჩები, ლორწოვანი და ამობურცული კანი.
  • სხვადასხვა

  1. თუ ამოლესილ ლობიოს აკეთებთ, წითელი ფერისას გირჩევთ, მოსახრაკად კი გურული ლობიო სჯობს.
  2. კარტოფილი შესამოწმებლად შუაზე გაჭერით და ნაჭრები ერთმანეთზე წაუსვით. თუ აქაფდა, კარტოფილი ხარისხიანია.
  3. რძე შესამოწმებლად ჩაასხით გამჭვირვალე ქილაში, ქილის უკან ანთებული სანთელი დადგით და ქილაში გაიხედეთ. თუ სანთელი გამოჩნდა, რძე წყალნარევია.
  4. თუ კარტოფილს ცხიმში წვავთ, უმჯობესია, თავიდან მაღალ ცეცხლზე შემოდგათ და შემდგომ თანდათან დაუწიოთ.
  5. ბოსტნეული უშუალოდ ქვაბში ჩაყრის წინ გათალეთ და დაჭერით. თუ დრო ვერ გამოზომეთ, მაშინ გათლილი კარტოფილი ცივ წყალში შეინახეთ, სხვა ბოსტნეული - თავდახურულ ჭურჭელში.
  6. როდესაც გაზქურა ანთია, ბინაში ტოქსიკური ნივთიერებების შემცველობა საგრძნობლად იზრდება. ელექტროგამწოვი მხოლოდ ნაწილობრივ ასუფთავებს ჰაერს. უკეთესია, ვიდრე გაზი ანთია, სარკმელი ღია იყოს. უკიდურეს შემთხვევაში, სამზარეულო დღეში 2-3-ჯერ მაინც გაანიავეთ.
კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რჩევები დიასახლისებს - როგორ მოვამზადოთ გემრიელი და ხარისხიანი პროდუქტი ოჯახისთვის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რჩევები დიასახლისებს - როგორ მოვამზადოთ გემრიელი და ხარისხიანი პროდუქტი ოჯახისთვის

.

მიზანშეწონილია ოთხჯერადი კვება, დღიური ულუფის ოდენობა კი დამოკიდებულია ადამიანის ასაკზე, წონაზე, სიმაღლეზე, კლიმატურ პირობებზე, სამუშაოს ხასიათზე.

სასურველია, რაციონში ჭარბობდეს ხილი და ბოსტნეული. ვახშამი უნდა იყოს მსუბუქი. უნდა ვივახშმოთ დაძინებამდე არანაკლებ 2 საათით ადრე. სასურველია, კვირის და, მით უმეტეს, დღის რაციონში ერთი და იგივე კერძი არ მეორდებოდეს - თუ კერძს ხშირად მივირთმევთ, რაც უნდა გემრიელი იყოს, მალე მოგვბეზრდება. კერძი სასურველია სუფრაზე მიტანის წინ მოვამზადოთ. გაცხელებისას წვნიანს უფუჭდება გემო, კარგავს სასარგებლო თვისებებს.

  • ვიტამინები

ვიტამინები ნივთიერებებია, რომლებსაც საკვები შეიცავს. ამ ნივთიერებებს ადამიანის ჯანმრთელობისთვის უდიდესი მნიშვნელობა აქვს - მათ გარეშე სიცოცხლე შეუძლებელია. ვიტამინების ნაკლებობის დროს ორგანიზმი სუსტდება და დაავადებათა მიმართ უფრო მგრძნობიარე ხდება, ხოლო ძლიერი დეფიციტი თვითონვე წარმოადგენს დაავადებას. ამიტომ უნდა ვეცადოთ, კერძის მომზადებისას მაქსიმალურად შევინარჩუნოთ პროდუქტებში არსებული ვიტამინები. ამისთვის:

  1. წვნიანის მომზადებისას ბოსტნეული წყალთან ერთად კი არ წამოადუღოთ, არამედ მდუღარეში ჩაყარეთ.
  2. ხილ-ბოსტნეული რაც შეიძლება თხლად გათალეთ, რათა ვიტამინები ნაფცქვენს არ გააყოლოთ - ისინი უმთავრესად ზედა ფენაშია თავმოყრილი. უმჯობესია, კანიანად მოიხარშოს და შემდეგ გაიფცქვნას.
  3. მოსახრაკი ბოსტნეული მდუღარე ცხიმში ჩაყარეთ და სწრაფად მოურიეთ. ცხიმოვანი გარსი მას ჟანგბადის შეხებისგან დაიცავს და ვიტამინებს შეუნარჩუნებს.
  • ხარისხიანი პროდუქტი

  1. ხარისხიანი საქონლის ხორცი წითელი ფერისაა, აქვს ოდნავ მოყვითალო ქონი. მუქი ხორცი ყვითელი ქონით მაგარი და უგემურია. ხბოს ხორცი კარგია, თუ მას აქვს ღია წითელი ფერი და საკმაო ქონი.
  2. ცხვრის ხორცი საქონლის ხორცზე ბაცია. მოთეთრო ან მოშავო ხორცი დაავადებულ ცხვარს აქვს.
  3. ღორის ხორცი უნდა იყოს მოთეთრო-მოვარდისფრო, ჰქონდეს თეთრი და მაგარი ქონი. თუ კანი სქელი და მაგარია, ხოლო მასა და ქონს შორის მოლურჯო ხაზი მოჩანს, ღორი ბებერი ყოფილა, ხორცი კი მაგარი და უგემური იქნება. თევზს არ უნდა ჰქონდეს ჩაცვენილი თვალები და ლაყუჩები, ლორწოვანი და ამობურცული კანი.
  • სხვადასხვა

  1. თუ ამოლესილ ლობიოს აკეთებთ, წითელი ფერისას გირჩევთ, მოსახრაკად კი გურული ლობიო სჯობს.
  2. კარტოფილი შესამოწმებლად შუაზე გაჭერით და ნაჭრები ერთმანეთზე წაუსვით. თუ აქაფდა, კარტოფილი ხარისხიანია.
  3. რძე შესამოწმებლად ჩაასხით გამჭვირვალე ქილაში, ქილის უკან ანთებული სანთელი დადგით და ქილაში გაიხედეთ. თუ სანთელი გამოჩნდა, რძე წყალნარევია.
  4. თუ კარტოფილს ცხიმში წვავთ, უმჯობესია, თავიდან მაღალ ცეცხლზე შემოდგათ და შემდგომ თანდათან დაუწიოთ.
  5. ბოსტნეული უშუალოდ ქვაბში ჩაყრის წინ გათალეთ და დაჭერით. თუ დრო ვერ გამოზომეთ, მაშინ გათლილი კარტოფილი ცივ წყალში შეინახეთ, სხვა ბოსტნეული - თავდახურულ ჭურჭელში.
  6. როდესაც გაზქურა ანთია, ბინაში ტოქსიკური ნივთიერებების შემცველობა საგრძნობლად იზრდება. ელექტროგამწოვი მხოლოდ ნაწილობრივ ასუფთავებს ჰაერს. უკეთესია, ვიდრე გაზი ანთია, სარკმელი ღია იყოს. უკიდურეს შემთხვევაში, სამზარეულო დღეში 2-3-ჯერ მაინც გაანიავეთ.