როგორ მოქმედებს ორსულობის დროს დედის სტრესული მდგომარეობა ბავშვის რაციონზე

და მომავალში მის რაციონზე. მეცნიერთა ნაშრომი გამოქვეყნდა ჟურნალში Nutrition.
ბავშვები, რომელთა დედებმაც ორსულობის დროს გადატანეს ძლიერი სტრესი, ნაკლებად ჯანსაღ საკვებს, განსაკუთრებით მჟავე და ცხარე პროდუქტებს ანიჭებენ უპირატესობას.
მეცნიერთა თქმით, სტრესი უარყოფითად მოქმედებს ბავშვების კვებით არჩევანზე. მეცნიერები ადრე ვარაუდობდნენ რომ ამაზე გავლენას დედის რაციონი ახდენდა. სტრესს ხანგრძლივი დამღუპველი შედეგები მოაქვს მომდევნო თაობისთვის, რადგანაც შეიძლება აღინიშნოს სიმსუქნე და მასთან დაკავშირებული დაავადებები.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */
ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
მეცნიერებმა შეარჩიეს 213 დაბალი სოციალურ-ეკონომიკური სტატუსის დედები და მათი ბავშვები 2-12 წლის ასაკში.
ორსულობის დროს ქალების სტრესის დონე ფასდებოდა გამოკითხვით, რომელიც მოიცავდა ძლიერი სტრესის გამომწვევ მომხდარ მოვლენებთან დაკავშირებულ შეკითხვებს. მათ შორის იყო მაგალითად: ახლობელი ადამიანის გარდაცვალება, ურთიერთობის სირთულეები, ან ფულთან დაკავშირებული პრობლემები. სტრესის სიძლიერე ფასდებოდა 10 ქულიანი სისტემით.
მკვლევარებმა ასევე შეისწავლეს თითოეული მონაწილის ბავშვის რაციონი, მათ ასევე გამოიკვლიეს ხუთი ძირითადი გემოდან ბავშვების არჩევანი - მჟავე, მლაშე, უმამი (მაღალცილოვანი ნივთიერებების გემო), ცხარე და ტკბილი.
მეცნიერებმა გამოავლინეს მუცლადყოფნის პერიოდში სტრესის ზემოქმედებასა და ბავშვებში საკვების ჯანსაღ მიდრეკილებებს შორის კავშირი.