ხანგრძლივად ძუძუთი კვება პატარას ჰიპოვიტამინოზისგან ვერ დაიცავს
ვიტამინების ნაკლებობისგან ვერ დაიცავს. ზრდის კვალდაკვალ საკვებ ნივთიერებებზე მოთხოვნა იმატებს. ბავშვის ორგანიზმის უზრუნველყოფა ნატურალურ პროდუქტებში არსებული ვიტამინებით თეორიულად მეტად მიმზიდველი იდეაა, მაგრამ რეალურად ასე არ ხდება.
ცნობილია, რომ ზამთარში და გაზაფხულზე მცენარეულ საკვებში ვიტამინები ნაკლებია, ზაფხულში და შემოდგომაზე კი მხოლოდ ნატურალური, ეკოლოგიურად სუფთა, თერმულად დაუმუშავებელი სურსათია მარგებელი: ცოცხალი ხილ-ბოსტნეული, კენკრა და მათი წვენები.
-
მათი თერმული დამუშავებისას ვიტამინების, მინერალებისა და მიკროელემენტების ოდენობა ორჯერ და უფრო მეტად იკლებს. მაშინაც კი, როცა ბავშვი სრულფასოვნად იკვებება, მისი ორგანიზმი მაინც განიცდის ვიტამინების 20-30%-იან დეფიციტს.