რა ზიანი შეიძლება მოგვიტანოს ჩიფსების ჭამამ
განსაკუთრებით მავნეა ჩიფსები, რომლებიც არა კარტოფილისგან, არამედ მისი ფქვილისგან არის დამზადებული. მიუხედავად იმისა, რომ კარტოფილი სასარგებლო პროდუქტია, ჩიფსების მომზადებისას, ტექნოლოგიური პროცესის განმავლობაში, ის კარგავს ყველა სასარგებლო თვისებას და სანაცვლოდ მავნეს იძენს. ნახშირწყლებისა და ცხიმების შემცველობის გამო ჩიფსები მეტისმეტად კალორიულია - 100 გრამი 510 კილოკალორიას შეიცავს, რაც ბავშვის დღიური ნორმის თითქმის ნახევარია. ამიტომაც მიიჩნევა ჩიფსები გასუქების რისკფაქტორად. ამასთან, ჩიფსები ძალზე მარილიანია, ჭარბი მარილი კი ხელს უწყობს ნივთიერებათა ცვლის მოშლას. შესაძლოა, შეშუპებისა და გულის მუშაობის დარღვევის მიზეზადაც იქცეს. საღებავები და არომატიზატორები, რომელთა წყალობითაც ჩიფსები იღებს ლორის, არაჟნის, ყველის გემოს, პოტენციური ალერგენებია. ჯანმრთელობისთვის საშიშია ჩიფსებში არსებული ცხიმიც - მას კანცენოგენული თვისებები აქვს ანუ სიმსივნის გამოწვევა შეუძლია. ეს არის ეგრეთ წოდებული ჰიდროგენიზებული ცხიმი. მისი მაგალითია მარგარინი. სწორედ ამ ტიპის ცხიმით ამზადებენ ჩიფსებს და არა მცენარეული ზეთით. მყარი ცხიმი ზრდის ახალგაზრდებში ათეროსკლეროზის, ინფარქტის, ინსულტის განვითარების რისკს, თუმცა წინათ მათ მხოლოდ მოხუცთა დაავადებებად მიიჩნევდნენ. ჩიფსებში საერთოდ არ არის ვიტამინები, მინერალური ნივთიერებები, უჯრედისი (მცენარეული ბოჭკო). ყველა ამ სიკეთესთან ერთად, მეცნიერები ვარაუდობენ, რომ ჩიფსები მიჩვევას იწვევს. ალბათ ამიტომ არის, რომ ერთხელ გასინჯვის შემდეგ პატარები გამუდმებით ითხოვენ ამ სასუსნავს. ვფიქრობთ, ნათელია, რატომ უნდა ვარიდოთ ბავშვები ჩიფსებთან ნაცნობობას.