რომელია ყველაზე ჯანსაღი ზეთი შესაწვავად? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

შეარჩიეთ შესაწვავად ისეთი ზეთი, რომელიც არ გამოყოფს კანცეროგენებს მაღალ ტემპერატურაზე

ტაფაზე შეწვა მომზადების ერთ-ერთი მთავარი მეთოდია. ეს მარტივია, რადგან თქვენ უბრალოდ უნდა შემოდგათ ტაფა ცეცხლზე და შეწვათ ყველაფერი, რაც გსურთ. არ გჭირდებათ ღუმელის გაცხელება ან წყლის ადუღებამდე ლოდინი.

გარდა ამისა, შემწვარი საკვები ბევრად უფრო გემრიელია, ვიდრე მოხარშული. მას აქვს შესანიშნავი ხრაშუნა ქერქი. მაგრამ ტაფაზე შესაწვავად გვჭირდება ზეთი.

რომელი ზეთია უკეთესი შესაწვავად და რა განსხვავებაა სხვადასხვა ტიპის ზეთის გაცხელების ტემპერატურას შორის.

მოდით გავარკვიოთ, რომელი ზეთია უკეთესი შესაწვავად:

— იმისათვის, რომ შეწვის პროცესი უვნებელი იყოს, მნიშვნელოვანია სწორად გამოვიყენოთ ზეთები, რომლებითაც ვამზადებთ. ბევრი ადამიანი არ განასხვავებს რაფინირებულ და არარაფინირებულ მცენარეულ ზეთებს, მაგრამ შეწვისთვის ამას ფუნდამენტური მნიშვნელობა აქვს.

რა არის წვის წერტილი

ეს ყველაფერი ეხება წვის წერტილს, რომელიც განსხვავებულია თითოეული ტიპის ზეთისთვის. როდესაც ზეთის ტემპერატურა ამ წერტილს მიაღწევს, ზეთი იწყებს კვამლის გამოშვებას. შედეგად, ზეთი იჟანგება, იწვება და კარგავს თავის სასარგებლო თვისებებს.

უჯერი ცხიმები, რომლებითაც ასე მდიდარია მცენარეული ზეთები და რაც ძალიან გვჭირდება ჩვენს რაციონში, იშლება ზეთის წვის დროს.

შედეგად ჭარბად ვჭამთ ცხოველურ და რძის პროდუქტებს, ანუ გაჯერებულ ცხიმებს და არ გვაქვს საკმარისი მცენარეული ზეთები. ამიტომ მნიშვნელოვანია, რომ მათში ნაჯერი ცხიმები შენარჩუნდეს და არ დაიწვას შეწვისას.

რას იყენებთ შესაწვავად?

რაფინირებული მზესუმზირის ზეთი

ყველაზე ხშირად შემოთავაზებულია შეწვა რაფინირებულ მზესუმზირის ზეთში. რადგან ასეთი ზეთის წვის წერტილი არის 232 გრადუსი ცელსიუსი, ხოლო არარაფინირებული მზესუმზირის ზეთი მხოლოდ 107 გრადუსია. ანუ, არარაფინირებული მზესუმზირის ზეთით შეწვისას, თქვენი ტაფა თითქმის მაშინვე დაიწყებს კვამლის გამოშვებას.

რა არის რაფინირებული ზეთი? ეს არის პროდუქტი, რომელმაც გაიარა გაწმენდის გარკვეული ეტაპები. ის უკეთ ინახება, გამჭვირვალეა, მინარევების გარეშე და არ უშვებს კვამლს. ბევრი მიჩვეულია რაფინირებული მზესუმზირის ზეთის გარეგნობასა და გემოს. ეს უფრო გემოვნების პრეფერენციების, თანმიმდევრულობის, ფერის საკითხია. არარაფინირებული არის უფრო ბლანტი, გაუმჭვირვალე და აქვს მდიდარი გემო. არარაფინირებული მზესუმზირის ზეთში შეწვა ნამდვილად არ შეიძლება.

არარაფინირებული მცენარეული ზეთები

თუმცა, ბევრს მაინც ურჩევნია არარაფინირებული მცენარეული ზეთების გამოყენება. რა უნდა გააკეთოს ამ შემთხვევაში?

  • არარაფინირებული მზესუმზირის ზეთი ნამდვილად არ არის შესაფერისი შესაწვავად. რა რჩება? რომელ არარაფინირებულ ზეთებს აქვთ ბუნებრივად განსხვავებული, მაღალი წვის წერტილი.
  • ავოკადო. ყველაზე სტაბილური ავოკადოს ზეთია (271 გრადუსი), შეგიძლიათ შეწვათ, მაგრამ ასეთი ზეთის ფასი მაღალია. ასე რომ, ასეთ იშვიათ და ჯანსაღ პროდუქტს რეგულარულად ვერ გამოიყენებთ.
  • მდოგვის, სოიოს და რაფსის ზეთებს ასევე აქვთ წვის წერტილი 250 გრადუსზე მეტი, მაგრამ ამ ზეთებს აქვთ სპეციფიკური გემო. გარდა ამისა, ისინი ყველა მაღაზიაში შეიძლება ვერ ვიპოვოთ.
  • სიმინდი. მზესუმზირის წვის დონეზეა - 230 გრადუსი. სიმინდის ზეთი ოდნავ უფრო ძვირია, ვიდრე მზესუმზირის ზეთი, მაგრამ შეიძლება საინტერესო იყოს მისი გამოყენება.
  • პალმის ზეთს ნუ უარვყოფთ, ჯერ ერთი, ჩვენ ვსაუბრობთ მაღალი ხარისხის წითელ პალმის ზეთზე და მეორეც, აზიის ქვეყნებში პალმის ზეთს ყველგან იყენებენ შესაწვავად და იქ საგრძნობლად ნაკლებია კიბო, ინფარქტი და სიმსუქნე, ვიდრე ევროპის ქვეყნებში, სადაც მიჩვეულები არიან კარაქს.
  • ქოქოსის ზეთს აქვს წვის წერტილის მსგავსი პარამეტრები, ის არ იწვის ტაფაზე შეწვისას, მაგრამ არარაფინირებული ქოქოსის ზეთი საკმაოდ ძვირია.

შეწვით კარაქზე

შეიძლება მისი შეწვისთვის გამოყენება? თუ მხოლოდ კვერცხს წვავთ, შესაძლებელია, სხვა შემთხვევაში აუცილებლად დაიწვება და კვამლს გამოუშვებს. წვის წერტილი მხოლოდ 170 გრადუსია.