ნაწლაბის კიბო და კვება - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ნაწლავის კიბო - რომელი საკვები ზრდის რისკს და რომელი ამცირებს?

მიმდინარეობს კვლევები მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკ-ფაქტორებზე და იმაზე, თუ რა შეუძლიათ გააკეთონ ადამიანებმა რისკის შესამცირებლად.

ბოლო კვლევის მონაცემებმა აჩვენა, რომ თეთრი პურის და ალკოჰოლის დიდი რაოდენობით მოხმარება ასოცირდება კოლორექტალური კიბოს გაზრდილ რისკთან. ამის საპირისპიროდ, მკვლევარებმა აღმოაჩინეს, რომ ბოჭკოს, კალციუმის, მაგნიუმის, ფოსფორის და მანგანუმის მიღება ასოცირდება კოლორექტალური კიბოს განვითარების რისკის შემცირებასთან.

Nutrients-ში გამოქვეყნებულმა კვლევამ შეისწავლა კოლორექტალური კიბოს განვითარების რისკები, რომლებიც დაკავშირებულია გარკვეული საკვებისა და საკვები ნივთიერებების მიღებასთან.

118 000-ზე მეტი მონაწილის მონაცემების გაანალიზებით, მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ალკოჰოლისა და თეთრი პურის მიღება ასოცირდება კოლორექტალური კიბოს უფრო მაღალ რისკთან, ხოლო ბოჭკოსა და კალციუმის მსგავსი საკვები ნივთიერებების უფრო დიდი რაოდენობით მოხმარება დაკავშირებულია მის შემცირებულ რისკთან. მეტი კვლევა ხელს შეუწყობს ამ დასკვნების დადასტურებას.

ნაწლავის კიბო - რომელმა საკვებმა შეიძლება შეუწყოს ხელი პრევენციას?

კონკრეტული კვლევაში, მეცნიერებს სურდათ მეტი გაეგოთ, თუ რა როლი ჰქონდა საკვებს და საკვები ნივთიერებების მიღებას კოლორექტალური კიბოს განვითარებაში.

ანალიზის ჩასატარებლად მათ გამოიყენეს დიდი ბრიტანეთის ბიობბანკის მონაცემები, რომელიც არსებით ინფორმაციას გვაწვდის. მათ გამოიკვლიეს კავშირი 139 საკვებსა და საკვებ ნივთიერებასა და კოლორექტალური კიბოს რისკს შორის. მათ ასევე შეისწავლეს, თუ როგორ ურთიერთქმედებს ეს რისკი კოლორექტალური კიბოს გენეტიკურ მგრძნობელობასთან.

საერთო ჯამში, მკვლევარები აკვირდებოდნენ 118,210 მონაწილეს საშუალოდ თითქმის 13 წლის განმავლობაში. მეცნიერებმა შეაგროვეს მონაცემები საკვების მოხმარების შესახებ 24-საათიანი დიეტური კითხვარების მეშვეობით. მათ გამორიცხეს მონაწილეები, რომლებსაც უკვე ჰქონდათ კოლორექტალური კიბო საწყის ეტაპზე. მკვლევარებმა ასევე გაითვალისწინეს კოლორექტალური კიბოს ოჯახის ისტორია, სხეულის მასის ინდექსი და ფიზიკური აქტივობის დონე.

მათ აღმოაჩინეს, რომ მონაწილეებს, რომლებსაც განუვითარდათ კოლორექტალური კიბო, უფრო მეტად ჰქონდათ გარკვეული მახასიათებლები. მაგალითად, ისინი უფრო ხანდაზმულები იყვნენ, ჰქონდათ უფრო მაღალი სხეულის მასის ინდექსი (BMI) და დაბალი ფიზიკური აქტივობის დონე.

კვლევამ ასევე დაადგინა, რომ თეთრი პური და ალკოჰოლი ასოცირდებოდა კოლორექტალური კიბოს გაზრდილ რისკთან, ხოლო დიეტური ბოჭკო, კალციუმი, მაგნიუმი, ფოსფორი და მანგანუმი ასოცირებული იყო კოლორექტალური კიბოს განვითარების შემცირებულ რისკთან.