რა არის ჩიფსებისადმი უკონტროლო ლტოლვის მიზეზი
კვლევების მიხედვით, მარილიანი საკვების მიღებისას, რომელშიც ჩიფსები შედის, ტვინში აქტიურდება დოფამინის სისტემა, რომელიც პასუხისმგებელია კარგ განწყობაზე და სიამოვნებაზე. ეს ზრდის ამ პროდუქტებზე დამოკიდებულების რისკს.
თუ ადამიანი განიცდის ძლიერ სტრესს, ის უფრო მეტ ჩიფსს და მარილიანს მიირთმევს.
ეს ფაქტი აიხსნება იმით, რომ სტრესის ჰორმონის კორტიზოლის მაღალი დონე ზრდის მარილისადმი ლტოლვას.
მარილიანი საკვებისადმი სიყვარული არ არის ახირება, არამედ ფიზიოლოგიური და ნეიროქიმიური პროცესების შედეგია. მაგრამ მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს: როგორც ყველაფერი კარგი, მარილიც ზომიერად უნდა იყოს მირებული. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია მოგვიწოდებს, რომ ხუთ გრამამდე მარილი დღეში ჯანმრთელობისთვის უსაფრთხოა.
ჩიპსების მოყვარულები გააფრთხილეს სერიოზული შეცდომის შესახებ
დიეტოლოგმა კოდამალამ შეცდომად უწოდა 25 გრამზე მეტი ჩიფსის ერთდროულად მიღებას.
დიეტოლოგმა ვინი კოდამალამ გამოავლინა ერთი გავრცელებული და სერიოზული შეცდომა, რომელსაც ადამიანები უშვებენ ჩიფსების ჭამის დროს, რაც იწვევს წონის მატებას. მის სიტყვებს Daily Mail ციტირებს.
კოდამალა გვაფრთხილებს, რომ თუ კარტოფილის ჩიფსის მოყვარულები ერთბაშად შეჭამენ მთელ 45-გრამიან პაკეტს, ეს აუცილებლად გამოიწვევს დამატებითი კილოგრამების მომატებას. იმის გამო, რომ ჩიპსების შეფუთვას არ აქვს დახურვის მექანიზმი, ადამიანები შეცდომით მათ ერთ ულუფა საკვებად თვლიან.
თუმცა, დიეტოლოგის თქმით, საჭმლის ეს რაოდენობა შეიცავს ზრდასრულთათვის რეკომენდებული ყოველდღიური მოხმარების ცხიმის მეხუთედს, მარილის ყოველდღიური მოხმარების მეექვსედს და 200 კილოკალორიაზე მეტს.
ჩიფსებისგან წონის მატების თავიდან ასაცილებლად, კოდამალა რეკომენდაციას უწევს შეფუთვის შიგთავსის ორ ნაწილად გაყოფას, რადგან ფიგურისთვის უსაფრთხო ულუფა არის დღეში 25 გრამი. ამავე დროს, მან მოუწოდა ხალხს დაიმახსოვრონ, რომ დიდი რაოდენობით ჩიფსების ძალიან ხშირად ჭამას შეიძლება ჰქონდეს ჯანმრთელობის სერიოზული შედეგები. ჭარბად ნაჯერი ცხიმებისა და მარილის მიღებამ შეიძლება გაზარდოს გულის დაავადების და ინსულტის რისკი.
რომელია ყველაზე ჯანსაღი ჩიფსები
გამოდის, რომ ყველა სნექი არ არის მავნე ორგანიზმისთვის.
ყველა ჩიპი არ არის არაჯანსაღი. ზღვის წყალმცენარეების ჩიფსები სასარგებლოა, რადგან შეიცავს დიდი რაოდენობით ანტიოქსიდანტებს, იოდს და C ვიტამინს.
ზღვის წყალმცენარეების ჩიფსები ჯანსაღია, რადგან შეიცავს უამრავ ანტიოქსიდანტს, არის იოდის კარგი წყარო, რომელიც აუცილებელია ორგანიზმისთვის, შეიცავს C ვიტამინს და ამცირებს სისხლში ქოლესტერინის დონეს. ის მდიდარია ბოჭკოებით, რაც ხელს უწყობს საჭმლის მონელების გაუმჯობესებას და ნაწლავის ჯანსაღი ფლორის შენარჩუნებას.
ზღვის წყალმცენარეების ჩიფსები შეიცავს ბეტა-კაროტინს. ის სასარგებლოა კანისთვის, რადგან ხელს უწყობს მის დატენიანებას და იცავს მას მზის სხივებისგან.