რაც უფრო მეტი პრებიოტიკებით და პრობიოტიკებით გაამდიდრებთ თქვენს კვების რაციონს, მით ნაკლებია სიმსივნური დაავადების რისკი. - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

იოგურტი დაგიცავთ კიბოსგან - კვლევა მილიონნახევარი ადამიანის მონაწილეობით

მეცნიერთა დიდი საერთაშორისო ჯგუფის მიერ ჩატარებული კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში JAMA Oncology.

მკვლევარებმა გააანალიზეს შეერთებულ შტატებში, ევროპასა და აზიაში მცხოვრები თითქმის მილიონნახევარი მამაკაცისა და ქალის მონაცემები.

იმ პირების ჯანმრთელობისა და კვების შესახებ ინფორმაცია, რომელთა საშუალო ასაკი იყო დაახლოებით 56 წელი, შეგროვდა საშუალოდ 8,6 წლის განმავლობაში. ამ დროის განმავლობაში მონაწილეებს შორის ფილტვის კიბოს თითქმის 19 ათასი შემთხვევა დაფიქსირდა.

მას შემდეგ, რაც ავტორებმა გაითვალისწინეს ფილტვის კიბოს სხვადასხვა რისკ-ფაქტორები, მათ დაადგინეს, რომ რაც უფრო მეტ იოგურტს და საკვებ ბოჭკოს მიირთმევდნენ კვლევის მონაწილეები, მით უფრო მცირდება დაავადების განვითარების შანსი. ამრიგად, ადამიანებს, რომლებსაც იოგურტის მოხმარების ყველაზე მაღალი დონე აქვთ (საშუალოდ 82,5 გრამი მამაკაცებისთვის და 111,1 გრამი ქალებისთვის დღეში) 19%-ით ნაკლები აქვთ ფილტვის კიბოს განვიტარების რისკი, ვიდრე მათ, ვინც საერთოდ არ ჭამდა იოგურტს. მაგრამ იოგურტის მოხმარების უფრო დაბალი დონე ასევე ასოცირდება დაავადების რისკთან.

მათთან, ვინც ბევრ საკვებ ბოჭკოს ჭამდა, 17%-ით ნაკლები იყო ფილტვის კიბოს განვითარების ალბათობა, ვიდრე მათ, ვის კვების რაციონში იყო ძალიან ცოტა საკვები ბოჭკო.

მაგრამ მაქსიმალური ეფექტი ფილტვის კიბოს რისკის შემცირების თვალსაზრისით მოდის იოგურტის და ბოჭკოს მაქსიმალური მოხმარების კომბინაციისას - ამ შემთხვევაში, ავადმყოფობის ალბათობა მცირდება 33%-ით მათთან შედარებით, ვინც არ ჭამს იოგურტს და ჭამს ძალიან ცოტა საკვებ ბოჭკოს. უფრო მეტიც, საკვები ბოჭკოთი და იოგურტით მდიდარი დიეტა იცავს კიბოსგან მწეველებს, მათ, ვინც არასდროს ეწეოდა და მათ, ვინც მოწევას ანებებს თავს.

კვლევის ავტორები აღნიშნავენ, რომ მიღებული მონაცემები ადასტურებს იმ ძირითად მნიშვნელობას, რაც ნაწლავებსა და სხვა ორგანოებში მცხოვრები ბაქტერიებისა და სხვა მიკროორგანიზმების საზოგადოების დაბალანსებულ შემადგენლობას აქვს მთელი სხეულის ჯანმრთელობისთვის. უჯრედისი არის პრებიოტიკი, რადგან ის არ შეიწოვება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში და მისი საშუალებით იკვებება ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიები, რაც ასტიმულირებს ნაწლავის ნორმალური მიკროფლორის ზრდას. ბოჭკოვანი უხვად გვხვდება ბოსტნეულში, ხილსა და მარცვლეულში.

იოგურტი კი შეიცავს პრობიოტიკებს - ცოცხალ რძემჟავა ბაქტერიებს და საფუარის სოკოებს, რომლებიც ხელს უწყობენ წონასწორობის შენარჩუნებას ნაწლავის მიკროფლორაში, ანაცვლებენ პათოგენურ ბაქტერიებს და აუვნებელყოფენ მათ მიერ წარმოქმნილ ტოქსინებს.