/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ პასუხი 10 დᲦეᲨი მოვა და ამ დროს ალბაᲗ ექიმᲗანაც გვექნება ვიზიტი Თუმცა Თქვენი აზრი უფრო მაინტერესებს, მყავს 2 წლის ბიᲭუნა, ხᲨირად ემარᲗება ყელის ინფექცია, ცივი წყალიც რომ დალიოს ეგრევე უცივდება, ისევე როგორც მე, 36 წლის ვარ, ნაყინს ვერ ვᲭამ რადგან ყელი ეგრევე მიცივდება,მეწყება ტკივილი და ვირუსი, Ჩემი Შვილიც მე მგავს, სუსტი გლანდდბი აქვს, მოკლედ რომ არ გავაგრᲫელო, გაცივდა, ჯერ ყელის ტკივილიᲗ ᲨეწიᲗლებიᲗ დაეწყო და გადაეზარდა გრიპᲨი, გამოკეᲗდა ექიმᲗან გყვავდა დაუნიᲨნა წამლები, 1 კვირაᲨი გამოკეᲗდა, ახლა 8 დᲦეა გასული რაც გამოკეᲗდა და ისევ დაეწყო სიცხეები 37.8 მაგრამ გრიპი არ აქვს, არც აცემინებს, არც ცხვირიდან სისველე არ აქვს, ცოტა პირᲨი აქვს უსიამოვნო სუნი, ამოსდის უკანა კბილები, ᲨეიᲫლება Თუ არა ეს იყოს კბილის ბრალი? Თუ ისევ ყელის ბაქტერიაა? ექიმᲗან ვიზიტი გვაქვს მაგრამ 1 კვირაᲨი, ველი Თქვენს პასუხს და კიდევ იმუნიტეტის ასამაᲦლებლად რა გავაკეᲗო ბავᲨვისაᲗვის? მადლობა წინასწარ

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სიახლეები

იოგურტი დაგიცავთ კიბოსგან - კვლევა მილიონნახევარი ადამიანის მონაწილეობით

იოგურტი დაგიცავთ კიბოსგან - კვლევა მილიონნახევარი ადამიანის მონაწილეობით
რაც უფრო მეტი პრებიოტიკებით და პრობიოტიკებით გაამდიდრებთ თქვენს კვების რაციონს, მით ნაკლებია სიმსივნური დაავადების რისკი.

მეცნიერთა დიდი საერთაშორისო ჯგუფის მიერ ჩატარებული კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში JAMA Oncology.

მკვლევარებმა გააანალიზეს შეერთებულ შტატებში, ევროპასა და აზიაში მცხოვრები თითქმის მილიონნახევარი მამაკაცისა და ქალის მონაცემები.

იმ პირების ჯანმრთელობისა და კვების შესახებ ინფორმაცია, რომელთა საშუალო ასაკი იყო დაახლოებით 56 წელი, შეგროვდა საშუალოდ 8,6 წლის განმავლობაში. ამ დროის განმავლობაში მონაწილეებს შორის ფილტვის კიბოს თითქმის 19 ათასი შემთხვევა დაფიქსირდა.

მას შემდეგ, რაც ავტორებმა გაითვალისწინეს ფილტვის კიბოს სხვადასხვა რისკ-ფაქტორები, მათ დაადგინეს, რომ რაც უფრო მეტ იოგურტს და საკვებ ბოჭკოს მიირთმევდნენ კვლევის მონაწილეები, მით უფრო მცირდება დაავადების განვითარების შანსი. ამრიგად, ადამიანებს, რომლებსაც იოგურტის მოხმარების ყველაზე მაღალი დონე აქვთ (საშუალოდ 82,5 გრამი მამაკაცებისთვის და 111,1 გრამი ქალებისთვის დღეში) 19%-ით ნაკლები აქვთ ფილტვის კიბოს განვიტარების რისკი, ვიდრე მათ, ვინც საერთოდ არ ჭამდა იოგურტს. მაგრამ იოგურტის მოხმარების უფრო დაბალი დონე ასევე ასოცირდება დაავადების რისკთან.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

მათთან, ვინც ბევრ საკვებ ბოჭკოს ჭამდა, 17%-ით ნაკლები იყო ფილტვის კიბოს განვითარების ალბათობა, ვიდრე მათ, ვის კვების რაციონში იყო ძალიან ცოტა საკვები ბოჭკო.

მაგრამ მაქსიმალური ეფექტი ფილტვის კიბოს რისკის შემცირების თვალსაზრისით მოდის იოგურტის და ბოჭკოს მაქსიმალური მოხმარების კომბინაციისას - ამ შემთხვევაში, ავადმყოფობის ალბათობა მცირდება 33%-ით მათთან შედარებით, ვინც არ ჭამს იოგურტს და ჭამს ძალიან ცოტა საკვებ ბოჭკოს. უფრო მეტიც, საკვები ბოჭკოთი და იოგურტით მდიდარი დიეტა იცავს კიბოსგან მწეველებს, მათ, ვინც არასდროს ეწეოდა და მათ, ვინც მოწევას ანებებს თავს.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა მტკივნეული ორივე მხრიდან და იღლია მაგრამ მარჯვენა მხარე იღლია და მხარი საღამოს იმატებს ტკივილი რისი ბრალი შეიძლება იყოს და ვის უნდა მივმართო?</p>

კვლევის ავტორები აღნიშნავენ, რომ მიღებული მონაცემები ადასტურებს იმ ძირითად მნიშვნელობას, რაც ნაწლავებსა და სხვა ორგანოებში მცხოვრები ბაქტერიებისა და სხვა მიკროორგანიზმების საზოგადოების დაბალანსებულ შემადგენლობას აქვს მთელი სხეულის ჯანმრთელობისთვის. უჯრედისი არის პრებიოტიკი, რადგან ის არ შეიწოვება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში და მისი საშუალებით იკვებება ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიები, რაც ასტიმულირებს ნაწლავის ნორმალური მიკროფლორის ზრდას. ბოჭკოვანი უხვად გვხვდება ბოსტნეულში, ხილსა და მარცვლეულში.

იოგურტი კი შეიცავს პრობიოტიკებს - ცოცხალ რძემჟავა ბაქტერიებს და საფუარის სოკოებს, რომლებიც ხელს უწყობენ წონასწორობის შენარჩუნებას ნაწლავის მიკროფლორაში, ანაცვლებენ პათოგენურ ბაქტერიებს და აუვნებელყოფენ მათ მიერ წარმოქმნილ ტოქსინებს.

კომენტარები (1)
ლია
საქართველოშ იოგურტი ნამდვილად საღი რძისაგან იწარმოება?
თარიღი : 10-03-2025
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რაც უფრო მეტი პრებიოტიკებით და პრობიოტიკებით გაამდიდრებთ თქვენს კვების რაციონს, მით ნაკლებია სიმსივნური დაავადების რისკი. - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

იოგურტი დაგიცავთ კიბოსგან - კვლევა მილიონნახევარი ადამიანის მონაწილეობით

მეცნიერთა დიდი საერთაშორისო ჯგუფის მიერ ჩატარებული კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში JAMA Oncology.

მკვლევარებმა გააანალიზეს შეერთებულ შტატებში, ევროპასა და აზიაში მცხოვრები თითქმის მილიონნახევარი მამაკაცისა და ქალის მონაცემები.

იმ პირების ჯანმრთელობისა და კვების შესახებ ინფორმაცია, რომელთა საშუალო ასაკი იყო დაახლოებით 56 წელი, შეგროვდა საშუალოდ 8,6 წლის განმავლობაში. ამ დროის განმავლობაში მონაწილეებს შორის ფილტვის კიბოს თითქმის 19 ათასი შემთხვევა დაფიქსირდა.

მას შემდეგ, რაც ავტორებმა გაითვალისწინეს ფილტვის კიბოს სხვადასხვა რისკ-ფაქტორები, მათ დაადგინეს, რომ რაც უფრო მეტ იოგურტს და საკვებ ბოჭკოს მიირთმევდნენ კვლევის მონაწილეები, მით უფრო მცირდება დაავადების განვითარების შანსი. ამრიგად, ადამიანებს, რომლებსაც იოგურტის მოხმარების ყველაზე მაღალი დონე აქვთ (საშუალოდ 82,5 გრამი მამაკაცებისთვის და 111,1 გრამი ქალებისთვის დღეში) 19%-ით ნაკლები აქვთ ფილტვის კიბოს განვიტარების რისკი, ვიდრე მათ, ვინც საერთოდ არ ჭამდა იოგურტს. მაგრამ იოგურტის მოხმარების უფრო დაბალი დონე ასევე ასოცირდება დაავადების რისკთან.

მათთან, ვინც ბევრ საკვებ ბოჭკოს ჭამდა, 17%-ით ნაკლები იყო ფილტვის კიბოს განვითარების ალბათობა, ვიდრე მათ, ვის კვების რაციონში იყო ძალიან ცოტა საკვები ბოჭკო.

მაგრამ მაქსიმალური ეფექტი ფილტვის კიბოს რისკის შემცირების თვალსაზრისით მოდის იოგურტის და ბოჭკოს მაქსიმალური მოხმარების კომბინაციისას - ამ შემთხვევაში, ავადმყოფობის ალბათობა მცირდება 33%-ით მათთან შედარებით, ვინც არ ჭამს იოგურტს და ჭამს ძალიან ცოტა საკვებ ბოჭკოს. უფრო მეტიც, საკვები ბოჭკოთი და იოგურტით მდიდარი დიეტა იცავს კიბოსგან მწეველებს, მათ, ვინც არასდროს ეწეოდა და მათ, ვინც მოწევას ანებებს თავს.

კვლევის ავტორები აღნიშნავენ, რომ მიღებული მონაცემები ადასტურებს იმ ძირითად მნიშვნელობას, რაც ნაწლავებსა და სხვა ორგანოებში მცხოვრები ბაქტერიებისა და სხვა მიკროორგანიზმების საზოგადოების დაბალანსებულ შემადგენლობას აქვს მთელი სხეულის ჯანმრთელობისთვის. უჯრედისი არის პრებიოტიკი, რადგან ის არ შეიწოვება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში და მისი საშუალებით იკვებება ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიები, რაც ასტიმულირებს ნაწლავის ნორმალური მიკროფლორის ზრდას. ბოჭკოვანი უხვად გვხვდება ბოსტნეულში, ხილსა და მარცვლეულში.

იოგურტი კი შეიცავს პრობიოტიკებს - ცოცხალ რძემჟავა ბაქტერიებს და საფუარის სოკოებს, რომლებიც ხელს უწყობენ წონასწორობის შენარჩუნებას ნაწლავის მიკროფლორაში, ანაცვლებენ პათოგენურ ბაქტერიებს და აუვნებელყოფენ მათ მიერ წარმოქმნილ ტოქსინებს.