AJCN: ნებისმიერი ტიპის ყავა შაქრის გარეშე 10%-ით ამცირებს ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტის განვითარების რისკს
ყოველი ფინჯანი ყავის დღის განმავლობაში დალევა, იქნება ეს უშაქრო, შავი ან ნაღების/რძის დამატებით, ამცირებს ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტის განვითარების რისკს 10%-ით, აღმოაჩინა მკვლევართა საერთაშორისო ჯგუფმა. ამ აღმოაჩენის შესახებ ისინი მოგვითხრობენ სტატიაში, რომელიც გამოქვეყნდა American Journal of Clinical Nutrition-ში.
- უკვე დიდი ხანია ცნობილია, რომ ყავას აქვს პოტენციალი იმისა, რომ დაგვიცვას შაქრიანი დიაბეტისგან.
- ითვლება, რომ ყავის მარცვლებში აღმოჩენილი მცენარეული ნაერთები ამცირებს ორგანიზმში ანთებას და ხელს უშლის სიმსუქნის განვითარებას. ეს უკანასკნელი ძლიერი რისკ-ფაქტორია ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტის განვითარებისათვის.
ამჯერად მეცნიერები დაინტერესდნენ, თუ როგორ მოქმედებს სხვადასხვა დანამატები - შაქარი, ხელოვნური დამატკბობლები, რძე, ნაღები - ყავის ანტიდიაბეტურ თვისებებზე.
ამისათვის მკვლევარებმა გაანალიზეს ორივე სქესის თითქმის 290 000 ამერიკელი მოქალაქის მონაცემები. ყოველ ოთხ წელიწადში ერთხელ ადამიანები პასუხობდნენ კითხვებს მათი კვების რაციონის, მათ შორის ყავის მოხმარების შესახებ, და ყოველ ორ წელიწადში ერთხელ ისინი აცნობებდნენ მათი ჯანმრთელობის შესახებ, მათ შორის ჰქონდათ თუ არა დიაგნოზი ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტი.
ინფორმაცია შეგროვდა 34 წლის განმავლობაში, ამ დროის განმავლობაში კვლევის 13000-ზე მეტ მონაწილეს განუვითარდა შაქრიანი დიაბეტი.
შეგროვებული მონაცემების ანალიზმა დაადასტურა ყავის ანტიდიაბეტური ეფექტი, მიუხედავად იმისა, არის თუ არა ის კოფეინიანი თუ უკოფეინო:
ისეთი ფაქტორების გათვალისწინებით, როგორიცაა ფიზიკური აქტივობის დონე, უმოძრაო ცხოვრების წესი, სიმსუქნისა და დიაბეტის ოჯახური ისტორია, ყოველი დამატებითი ფინჯანი ყავა ყოველგვარი დანამატების გარეშე ამცირებს დაავადების განვითარების რისკს 10%-ით.
ყავაში რძის ან ნატურალური ნაღების დამატება არანაირად არ მოქმედებს ამ ეფექტზე. იგივეს ვერ ვიტყვით შაქარზე - ერთი ან ორი ჩაის კოვზი საკმარისია 10%-ის 5%-ად გადაქცევისთვის. ყავის ანტიდიაბეტური ეფექტიც სუსტდება მასში ხელოვნური დამატკბობლების დამატებით - ამ შემთხვევაში ყოველი ფინჯანი დაავადების რისკს 7%-ით ამცირებს.
მიღებულ შედეგებზე დაყრდნობით, კვლევის ავტორები რეკომენდაციას აძლევენ, რომ ყველას, ვისაც სურს ყავისგან მაქსიმალური სარგებელი მიიღოს ჯანმრთელობისთვის, დალიოს ის შაქრის ან ხელოვნური დამატკბობელის გარეშე.
რა მოხდება, თუ უარს იტყვით შაქარზე
შაქარი ერთ-ერთი პოპულარული პროდუქტია და ბევრს უყვარს. თუმცა ჯანმრთელობისთვის საშიშია.
როდესაც შაქარს მიირთმევთ, ტვინში აქტიურდება იგივე სიამოვნების ცენტრები, როგორც მავნე ჩვევების შემთხვევაში. იწყება სიამოვნების ჰორმონების აქტიური გამომუშავება, რაც იწვევს თითქმის მყისიერ დამოკიდებულებას.
უპირველეს ყოვლისა, უნდა ამოიღოთ დამატებული შაქარი.
დამატებული სიტკბოს რაოდენობა შემდეგია - კეტჩუპი შეიცავს 7 ჩაის კოვზ შაქარს 100 გ-ზე, დიეტური პროდუქტი, როგორიცაა იოგურტი დანამატებით შეიცავს 5 ჩაის კოვზს, ხოლო დაკონსერვებული მწვანე ბარდა შეიცავს 4 სუფრის კოვზ შაქარს. ის ასევე გვხვდება სწრაფი მომზადების ფაფაში.
დამატებული შაქრის ამოღება ნიშნავს ამ ყველაფრის გამორიცხვას. ყველაფერი დანარჩენი შეიძლება დარჩეს - ხილი, მაგალითად, სადაც შაქარი ბუნებრივად არის
დამატებულ შაქარზე უარის თქმის შედეგი შესამჩნევი იქნება სულ რაღაც 9 დღეში. პირველ რიგში, არტერიული წნევა მცირდება დაახლოებით 5 მმ Hg-ით. გლუკოზის დონე ბუნებრივად შემცირდება. წონა შემცირდება დაახლოებით 1 კილოგრამით. და რაც მთავარია, ჩვეულებრივი საკვები უფრო ტკბილი მოგეჩვენებათ.
ბევრი ადამიანი ახალგაზრდობაში ბევრ შაქარს ჭამს, მაგრამ ეს არც ისე საშიშია. ახალგაზრდები უფრო მოძრაობენ და ამ შაქარს წვავენ. მდგომარეობა ასაკთან ერთად იცვლება, ამიტომ ღირს შაქარზე უარის თქმა.
მაგრამ ყველაზე მნიშვნელოვანი შედეგი შესამჩნევი იქნება 6 თვის შემდეგ. ეს არის მინუს 7 კილოგრამი ჭარბი წონა საშუალოდ და წონის მდგრადი კლება. წელის გარშემოწერილობის შემცირება 6 სმ-ით, უმჯობესდება მეხსიერება. შაქრის გამორიცხვიდან 6 თვის შემდეგ, წნევა სტაბილურად იკლებს 10 მმ Hg-ით. , რაც იწვევს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარების რისკის შემცირებას.