როგორაა შესაძლებელი დემენციის განვითარების რისკის 12%-ით შემცირება - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როგორაა შესაძლებელი დემენციის განვითარების რისკის 12%-ით შემცირება

საჭიროა ყოველდღიურად მიირთვათ დაახლოებით 30 გრამი უმარილო თხილეული. კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში GeroScience.

კვლევაში 50 ათასი ბრიტანელი მონაწილეობდა. სუბიექტების ჯანმრთელობის შესახებ ინფორმაცია აღებული იყო გაერთიანებული სამეფოს ბიობბანკიდან და Oxford WebQ გამოკითხვიდან.

მეცნიერებმა მოხალისეებს სთხოვეს ესაუბრათ თავიანთ კვების და მოიხმარდნენ თუ არა თხილეულს. ინფორმაციის შეგროვების შემდეგ მკვლევარებმა დაიწყეს მონაწილეებზე დაკვირვება.

დაკვირვების დაწყებიდან შვიდი წლის შემდეგ მეცნიერებმა საკვლევ ჯგუფში დემენციის სიხშირე გააანალიზეს. აღმოჩნდა, რომ 30 გრამი უმარილო და მოუხალავი თხილეულის ყოველდღიური მოხმარება ამ დაავადების განვითარების რისკს 12%-ით ამცირებს.

ამასთან, დამცავი ეფექტი უფრო გამოხატული იყო ქალებში, 60 წელზე უფროსი ასაკის, სიმსუქნისა და მავნე ჩვევების არმქონე ადამიანებში.

მეცნიერებმა ხაზგასმით აღნიშნეს, რომ თხილეული მდიდარია საკვები ნივთიერებებით, ჯანსაღი ცხიმებით, ცილებით, ბოჭკოებით და რიგი მიკროელემენტებით, რომლებიც დადებითად მოქმედებს ტვინის მუშაობაზე.