რა საფრთხეს უქმნის ადამიანს „მავნე“ საკვებისგან მთლიანად თავის შეკავებას?
ამის შესახებ The Conversation-ს იორკის სენტ-ჯონის უნივერსიტეტის (დიდი ბრიტანეთი) სპორტისა და ვარჯიშის ფსიქოლოგიის დეპარტამენტის მკვლევარებმა განუცხადეს.
- ფსიქოლოგებმა განმარტეს, რომ ორთორექსია არის ფსიქიკური აშლილობის სახეობა, რომლის დროსაც ადამიანი შეპყრობილია მხოლოდ ორგანული საკვების მიღებით. ამავდროულად, „მავნე“ კატეგორიაში ხშირად შედის როგორც ულტრა-დამუშავებული საკვები (ფასტფუდი, პური, საკონდიტრო ნაწარმი), ასევე მინიმალურად დამუშავებული საკვები (კონსერვები, დაკონსერვებული ხილი და ბოსტნეული, ჩირი).
იორკის სენტ-ჯონის უნივერსიტეტის ექსპერტების აზრით, ორთორექსიასა და ანორექსიას შორის მთავარი განსხვავებაა არაჯანსაღი საკვების ირაციონალური შიში, მათი მოხმარების პოტენციური შედეგები და არა პრინციპში ყველა საკვები. ორთორექსიით დაავადებულ ადამიანებში მკაცრი დიეტისგან უმნიშვნელო გადახრებმაც კი შეიძლება გამოიწვიოს დანაშაულის გრძნობა და შფოთვა, რაც შეიძლება საზიანო იყოს ფსიქიკისთვის.
ფიზიკური ჯანმრთელობა შეიძლება ასევე დაზარალდეს, რადგან ორთორექსიას ხშირად თან ახლავს მუდმივი ვარჯიშის სურვილი და ისეთი საკვები ნივთიერებების მიღების შეზღუდვა, როგორიცაა ცხიმები და ნახშირწყლები. ამ მიზეზით, სწორ კვებაზე გადაჭარბებული კონცენტრირება იწვევს ძილის ხარისხის დაქვეითებას, ცუდ განწყობას, ენერგიის დონის დაქვეითებას, აპათიას და ტვინის ფუნქციის გაუარესებას.