როგორია დიეტა, რომელიც სიკვდილის რისკს 25%-ით ამცირებს

30 წელზე მეტი ხნის განმავლობაში დაკვირვებისას, სიკვდილიანობა 25%-ით ნაკლები იყო, ვიდრე მათთან, ვინც ჩვეულებრივად იკვებებოდა. კვლევის შედეგები წარმოდგენილია NUTRITION 2023-ზე, ამერიკის კვების საზოგადოების ყოველწლიურ შეხვედრაზე და განიხილება, როგორც რეცენზიად წინასწარი გამოქვეყნება სამეცნიერო ჟურნალში.
მეცნიერებმა შექმნეს PHDI ინდექსი პროდუქტის ჯანმრთელობისა და მდგრადობის შესაფასებლად არსებული კვლევების გამოყენებით. შემდეგ მათ გამოიყენეს ინდექსი აშშ-ს 100000-ზე მეტი მაცხოვრებლის კვების გასაანალიზებლად.
მონაცემები შეგროვდა 1986 წლიდან 2018 წლამდე. გარემოზე ზემოქმედება შეფასდა წყლის გამოყენების, მიწათსარგებლობის, სხვადასხვა ნივთიერებებით დაბინძურებისა და გამონაბოლქვი გაზების თვალსაზრისით.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */
ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
კვლევის ავტორებმა დაადგინეს, რომ დიეტაზე მყოფ ადამიანებს, რომლებსაც აქვთ უმაღლესი PHDI ქულა, აქვთ 25%-ით ნაკლები სიკვდილის რისკი ნებისმიერი მიზეზით, ვიდრე მათ, ვისაც ეს ქულა ყველაზე დაბალი ჰქონდათ. გარდა ამისა, ჯანსაღი და ეკოლოგიურად სუფთა დიეტა ამცირებს კიბოს ან გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისგან სიკვდილის რისკს 15%-ით, ნეიროდეგენერაციული დაავადებების 20%-ით და რესპირატორული დაავადებების 50%-ით.
მთლიანი მარცვლეული, ხილი, ბოსტნეული, თხილი და უჯერი ზეთები უსაფრთხოდ ითვლება როგორც ჯანმრთელობისთვის, ასევე გარემოსთვის. ნაჯერი ცხიმები, შხამ-ქიმიკატებით დაბინძურებული საკვები, წითელი და დამუშავებული ხორცი შეიძლება საზიანო იყოს ადამიანის ჯანმრთელობისთვის.