როგორია დიეტა, რომელიც სიკვდილის რისკს 25%-ით ამცირებს
30 წელზე მეტი ხნის განმავლობაში დაკვირვებისას, სიკვდილიანობა 25%-ით ნაკლები იყო, ვიდრე მათთან, ვინც ჩვეულებრივად იკვებებოდა. კვლევის შედეგები წარმოდგენილია NUTRITION 2023-ზე, ამერიკის კვების საზოგადოების ყოველწლიურ შეხვედრაზე და განიხილება, როგორც რეცენზიად წინასწარი გამოქვეყნება სამეცნიერო ჟურნალში.
მეცნიერებმა შექმნეს PHDI ინდექსი პროდუქტის ჯანმრთელობისა და მდგრადობის შესაფასებლად არსებული კვლევების გამოყენებით. შემდეგ მათ გამოიყენეს ინდექსი აშშ-ს 100000-ზე მეტი მაცხოვრებლის კვების გასაანალიზებლად.
მონაცემები შეგროვდა 1986 წლიდან 2018 წლამდე. გარემოზე ზემოქმედება შეფასდა წყლის გამოყენების, მიწათსარგებლობის, სხვადასხვა ნივთიერებებით დაბინძურებისა და გამონაბოლქვი გაზების თვალსაზრისით.
კვლევის ავტორებმა დაადგინეს, რომ დიეტაზე მყოფ ადამიანებს, რომლებსაც აქვთ უმაღლესი PHDI ქულა, აქვთ 25%-ით ნაკლები სიკვდილის რისკი ნებისმიერი მიზეზით, ვიდრე მათ, ვისაც ეს ქულა ყველაზე დაბალი ჰქონდათ. გარდა ამისა, ჯანსაღი და ეკოლოგიურად სუფთა დიეტა ამცირებს კიბოს ან გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისგან სიკვდილის რისკს 15%-ით, ნეიროდეგენერაციული დაავადებების 20%-ით და რესპირატორული დაავადებების 50%-ით.
მთლიანი მარცვლეული, ხილი, ბოსტნეული, თხილი და უჯერი ზეთები უსაფრთხოდ ითვლება როგორც ჯანმრთელობისთვის, ასევე გარემოსთვის. ნაჯერი ცხიმები, შხამ-ქიმიკატებით დაბინძურებული საკვები, წითელი და დამუშავებული ხორცი შეიძლება საზიანო იყოს ადამიანის ჯანმრთელობისთვის.