"ცუდი" ცხიმები პანკრეატიტისთვის სასარგებლო აღმოჩნდა
სამედიცინო სკოლის (აშშ) მკვლევარებმა, რომელთა სტატია გამოქვეყნდა ჟურნალში Science Advances.
ზოგადად მიღებულია, რომ ჯანმრთელობისთვის კარგია ნაჯერი ცხოველური ცხიმების შემცველი საკვების (ხორცი, ყველი, კარაქი და ა.შ.) შემცველი საკვების ნაკლებობა, რაც ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და სიმსუქნის განვითარებას და მეტი მცენარეული საკვებისა და უჯერი ცხიმების შემცველი თევზის მიღება. თუმცა, ამ წესიდან არის გამონაკლისები, რომლებსაც „სიმსუქნის პარადოქსი“ ჰქვია - ზოგიერთ მწვავე დაავადებას სიმსუქნისას უფრო ადვილად იტანენ, ვიდრე ნორმალური ან მცირე წონის მქონე ადამიანები.
11 ქვეყანაში ჩატარებული 20 კლინიკური კვლევის შედეგად მიღებული მონაცემების ანალიზმა კიდევ ერთხელ დაადასტურა ასეთი პარადოქსის არსებობა.
გამოდის, რომ მწვავე პანკრეატიტისას (პანკრეასის ანთება), მსუქან პაციენტებს, რომლებიც მოიხმარენ უამრავ ნაჯერ ცხიმს, უვითარდებათ დაავადების გაცილებით ნაკლებად მძიმე სიმპტომები, ვიდრე გამხდარ პაციენტებს, რომლებიც მოიხმარენ ბევრ უჯერ ცხიმს.
მსგავსი შედეგები იქნა მიღებული თაგვებზე ჩატარებულ ექსპერიმენტებში - მსუქან ცხოველებს, რომლებიც იღებდნენ უამრავ ნაჯერ ცხიმს, უფრო ადვილად გადაჰქონდათ პანკრეატიტი, ვიდრე მათ, ვინც იღებდა ძირითადად უჯერ ცხიმებს და იყო გამხდარი. შემდგომმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ნაჯერი ცხიმები, უჯერი ცხიმებისგან განსხვავებით, ხელს უწყობს პანკრეასის ანთების შემცირებას, რაც იწვევს ნაკლებად მძიმე სიმპტომებს და დაავადების უფრო მსუბუქ მიმდინარეობას.