როდის გვაფხიზლებს კოფეინი ყველაზე კარგად - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როდის გვაფხიზლებს კოფეინი ყველაზე კარგად

რომელიც აქვს ჩვენზე დილით დალეულ ფინჯან ყავას. სწორედ მისი წყალობით ვიღვიძებთ, ვგრძნობთ სიცოცხლისუნარიანობას. ეს ნივთიერება გავლენას ახდენს მხოლოდ ტვინის იმ უბნებზე, რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან სიფხიზლეზე, ხოლო მეხსიერებასთან და სხვა შემეცნებით ფუნქციებთან დაკავშირებულ რეგიონებზე, როგორც ჩანს, გავლენას ახდენს სასმელში არსებული სხვა ნივთიერებები.

პორტუგალიელი მეცნიერების კვლევაში, რომელიც გამოქვეყნდა ჟურნალში Frontiers in Behavioral Neuroscience, ჩართული იყო 47 ადამიანი, რომლებიც მრავალი წლის განმავლობაში სვამდნენ მინიმუმ ერთ ფინჯან ყავას ყოველდღე. მათ სთხოვეს, თავი შეეკავებინათ კოფეინის შემცველი საკვებისა და სასმელებისგან მინიმუმ სამი საათის განმავლობაში.

შემდეგ მონაწილეებს ჩაუტარდათ ტვინის აქტივობის სკანირება ორჯერ ფუნქციური მაგნიტურ-რეზონანსული ტომოგრაფიის მეთოდის გამოყენებით - ერთხელ სუფთა კოფეინის კაფსულის (რომელიც ექვივალენტურია ერთი სტანდარტული ფინჯანი ყავის მოცულობის), ან უბრალოდ ფინჯანი ყავის დალევამდე და მეორედ ნახევარი საათის შემდეგ.

შედეგი

როდესაც მეცნიერებმა გააანალიზეს სკანირების შედეგები, ისინი გაოცდნენ. ისინი ელოდნენ, რომ კოფეინი და ყავა თანაბრად ააქტიურებს ტვინის იმ რეგიონებს, რომლებიც ჩართულნი არიან მეხსიერებაში, შემეცნებაში, ყურადღებასა და სიფხიზლეში. თუმცა, აღმოჩნდა, რომ ეს მთლად სიმართლეს არ შეესაბამება.

დასკვნა

კოფეინიც და ყავაც ნამდვილად გვეხმარება გამხიარულებაში, ანუ ძილიანი მდგომარეობიდან აქტიურზე გადასვლაში. მაგრამ ყავა, კოფეინისგან განსხვავებით, ასევე მოქმედებს ტვინის იმ უბნებზე, რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან სამუშაო მეხსიერებაზე, კოგნიტურ კონტროლზე და მიზანმიმართულ ქცევაზე. სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, თუ გსურთ იყოთ არა მხოლოდ ენერგიული, არამედ მზად იყოთ გაუმკლავდეთ თქვენს წინაშე არსებულ გამოწვევებსა და ამოცანებს, მაშინ უმჯობესია დალიოთ ერთი ფინჯანი ჩვეულებრივი ყავა, ვიდრე კოფეინის შემცველი სასმელი.