ახსნილია სტრესსა და მავნე საკვებზე დამოკიდებულებას შორის კავშირის მიზეზი
აგრეთვე წონის შემდგომ მატებას შორის. კვლევის შედეგები გამოქვეყნებულია ჟურნალში Neuron.
ხშირად ადამიანები სტრესის დროს ნაკლებს ჭამენ, მაგრამ ადამიანების უმეტესობა ჩვეულებრივზე მეტს ჭამს და ირჩევს მაღალკალორიულ საკვებს შაქრისა და ცხიმის მაღალი შემცველობით.
ამ კვების ჩვევების ასახსნელად მეცნიერებმა ექსპერიმენტული თაგვების ტვინი შეისწავლეს ქრონიკული სტრესის მდგომარეობაში.
სუბიექტები დაიყო ორ ჯგუფად, სადაც ერთი ნახევარი იკვებებოდა ცხიმიანი საკვებით ორი კვირის განმავლობაში, ხოლო მეორე ნახევარი იკვებებოდა სტანდარტული დიეტით იმავე დროის განმავლობაში.
ავტორებმა განსაკუთრებული ყურადღება დაუთმეს, თუ როგორ რეაგირებენ ცხოველთა ტვინის სხვადასხვა უბნები ქრონიკულ სტრესზე სხვადასხვა კვებისას.
მათ შენიშნეს, რომ ჰაბენულა, პატარა რეგიონი, რომელიც მდებარეობს ტვინის ეპითალამურ უბანში (არეგულირებს დაჯილდოების სისტემას), აქტიური იყო სტრესისგან თავისუფალ თაგვებში, რომლებიც იკვებებოდნენ ცხიმიანი საკვებით.
ექსპერტებმა დაასკვნეს, რომ ასეთი მექანიზმი გააქტიურებულია ცხოველის გადაჭარბებული ჭამისგან დასაცავად.
თუმცა, როდესაც თაგვები ქრონიკულ სტრესს განიცდიდნენ, ტვინის ეს ნაწილი რჩებოდა უმოქმედო, რაც მათ საშუალებას აძლევდა გაეგრძელებინათ სიამოვნებისთვის უსარგებლო საკვების მიღება, დანაყრების მარეგულირებელ სიგნალებზე რეაგირების გარეშე.
ასეთი საცდელი ცხოველები წონაში ორჯერ მეტად იმატებდნენ, ვიდრე იმავე დიეტაზე მყოფი დაუსტრესავი ცხოველები.