ყავის კიდევ ერთი სასარგებლო თვისება
კოფეინი ხელს უწყობს ადრენალინის გამომუშავებას, რაც ზრდის სისხლის ნაკადს გულიდან ორგანოებამდე. ამის შედეგად, ქსოვილებში მეტი ჟანგბადი და საკვები ნივთიერებები მიემართება. მისი გავლენით გული უფრო სწრაფად სცემს, ღვიძლი სისხლში გამოყოფს გლუკოზას, ხოლო ცხიმოვანი ქსოვილები გამოყოფენ ცხიმოვან მჟავებს და გლიცეროლს, რომლებიც კვებავს კუნთებს.
ყავაში არსებული კოფეინი, უპირველეს ყოვლისა, ნერვული სისტემის სტიმულატორია და მწვანე და შავი ჩაის მსგავსი ეფექტი აქვს. ფინჯანი ყავა (240 მილილიტრი) შეიცავს დაახლოებით 100 მილიგრამ კოფეინს.
კოფეინი არ მოქმედებს უშუალოდ ტვინზე, ის არ აღწევს თავის ტვინის ჰემატოენცეფალურ ბარიერში. ყავის შესახებ სამეცნიერო ინფორმაციის ინსტიტუტის (ISIC) მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ დღეში სამიდან ხუთ ჭიქა ყავის დალევა ხელს უშლის ტვინში ბეტა-ამილოიდური ფოლაქების წარმოქმნას, რაც დაკავშირებულია დემენციის და ალცჰაიმერის დაავადების განვითარებასთან.
ყავაში შემავალი ორი ძირითადი ინგრედიენტი, კოფეინი და პოლიფენოლი, დადებითად მოქმედებს მეხსიერებასა და კოგნიტურ ფუნქციებზე, რაც ხელს უწყობს ანთების შემცირებას და ტვინის უჯრედების განადგურების პროცესის შეჩერებას.
ყავის ეგრეთ წოდებული ანტიდეპრესანტული ეფექტი რეალურად მხოლოდ ცენტრალური ნერვული სისტემის სტიმულაციაა. ხშირად, სასმელის უკონტროლო დალევა იწვევს თავის ტვინის გამოფიტვას, გონებრივი ან ფიზიკური შრომის უნარის დაქვეითებას, რეაქციის შენელებას და კონცენტრაციის დაქვეითებას.