/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ არ ვიცი სწორად ავარᲩიე Თუ არა და რამდენად მიეკუᲗვნება ეს Თემა ფიზიკურ განვიᲗარებას ბავᲨვის.მაქვს ასეᲗი ᲨეკიᲗხვა, მყავს ბიᲭუნა ამ წლის 22 აგვისტოს ხდება 20 Თვის, მოკლწდ გაიარა ფეხზე ყველაფერი კარგადაა Თუმცა ამ ბოლო დროს ᲨევამᲩნიე კუდუსუნის Ძვალი ტაკოსᲗან მომრგვალებული აქვს და ᲗიᲗქოს დიდი ანუ რომ ვადებ ხელს Ძვალი ბურᲗივიᲗ მხვდება, Ძვლის დაბოლოება კუდუსუნის, Ძალიან ვნერვიულობ ასე უნდა იყოს Თუ რამწს დაარტყა და Შეუსივდა? ნუ ერᲗი Თვე იქნება ასე აქვს.ბავᲨვი გამხდარია 11 კილო არის, იქნებ Ძვალუა გამოკვეᲗილი რადგან გამხდარია არ ვიცი..სანამ ექიმᲗან მივარ Თქვენ გწერᲗ..ვარᲗ უცხიეᲗᲨი.რანდევუ ავიᲦეᲗ და 1 ᲗვეᲨი მოგვცეს მე კი Ძალიან მეᲩქარება რადგან ვნერვიულობ.. ბავᲨვი ჯდება დადის Ჩვეულებრივ .მაᲓლობა წინასწარ

კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

რატომ ვტირით, როცა ხახვს ვჭრით

რატომ ვტირით, როცა ხახვს ვჭრით
ჩვენს ცრემლებში დამნაშავეა ორგანული ქიმიის კანონები და ლაკრიმატორული (ცრემლის) ფაქტორი,

ნივთიერება, რომელიც აღიზიანებს თვალის ლორწოვან გარსს.

ფაქტია, რომ სანამ ბოლქვს არ შევეხებით, მის უჯრედებში არსებული ორგანული ნაერთები, ცისტეინის სულფოქსიდები, ინახება ალიინაზას ფერმენტისგან განცალკევებით. თუმცა, როგორც კი ხახვის დაჭრას იწყებთ, ორი ნივთიერების გამყოფი ბარიერები იშლება და ისინი ერთდებიან. შედეგად, ხდება ქიმიური რეაქცია - ალიინაზას მოქმედებით, ცისტეინის სულფოქსიდები გარდაიქმნება სულფონის მჟავად.

სულფონის მჟავა არ არის ძალიან სტაბილური, ამიტომ გარდაქმნები ამით არ მთავრდება. ნაწილობრივ ის კონდენსირდება და ორგანულ გოგირდოვან ნაერთად იქცევა - სწორედ ეს ნაერთები განაპირობებენ სხვადასხვა სახის ხახვის, ნივრის და მათი უახლოესი ნათესავების დამახასიათებელ მძაფრ სუნს და გემოს. გარდა ამისა, სულფონის მჟავა, ხახვის უჯრედებში არსებულ სხვა ფერმენტთან ერთად, იქცევა ლაკრიმატორ ფაქტორად - აქროლად ორგანულ ნაერთად, რომელიც ჰაერში მოხვედრისას აღწევს თვალამდე და აღიზიანებს მისი ლორწოვანი გარსის მგრძნობიარე ნერვულ დაბოლოებებს. თვალებიდან მოდის ცრემლები - ცრემლსადენი ჯირკვლების აქტიური მოქმედების დახმარებით, თვალი ცდილობს მოიშოროს გამღიზიანებელი.

სავარაუდოდ, როგორც ორგანული გოგირდის ნაერთები, ასევე ლაკრიმატორის ფაქტორი ხახვში გამოჩნდა ევოლუციის პროცესში, როგორც დამცავი მექანიზმი, ამბობენ მეცნიერები. ძლიერი მძაფრი სუნი, იგივე გემო და „ცრემლმდენი აირი“ შექმნილია ცხოველების, მწერების ან პარაზიტების დასაშინებლად, რომლებიც მცენარის დაზიანებას აპირებენ.

თუ ხახვის დაჭრის დროს აღინიშნება ძლიერი ცრემლდენა, შეგიძლიათ დაიცვათ სახე პლასტიკური ეკრანით.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. ბოლო რამდენიმე თვეა სამსახურში ძალიან ვიღლები, ისე, რომ გონებრივად ვითიშები და თვალები მეხუჭება. სამსახურში კი მიწევს მძიმე ფიზიკური შრომა, თუმცა 2 წლის მანძილზე ასე არასდროს ვყოფილვარ. მაინტერესებს თქვენი რჩევა. ასევე რა ვიტამინები უნდა შევიმოწმო? ასევე ვარ რკინადეფიციტური ანემიისკენ მიდრეკილი და ექიმის დანიშნულებით ვსვამ გალფერს.</p>

გარდა ამისა, მიაქციეთ ყურადღება იმას, თუ რამდენად ბასრია დანა, რომლის გამოყენებასაც აპირებთ. რაც უფრო ბასრი იქნება ის, მით უკეთესია. ბასრი დანა უფრო ნაკლებ უჯრედულ მემბრანას აზიანებს, ვიდრე ბლაგვი და შედეგად ჰაერში ნაკლები „ცრემლმდენი აირი“ ჩნდება.

კიდევ ერთი გზაა - ხახვის დაჭრა სველი დანით. წყალთან შეერთებისას, აქროლადი ლაკრიმატორის ფაქტორის ნაწილი „განეიტრალდება“ და, გარდაიქმნება სითხედ.

კომენტარები (2)
გეო
მამაძაღლური მანიპულირების სფერო.
თარიღი : 02-04-2023
ტოტო
რას ნიშნავს სიმსუქნე ან სიგამხდრე ? ეს ადამიანის მიერ დადგენილი პარამეტრებია და არა ბუნების !!! ზოგ გამხდარს აქვს ათეროსკლეროზი,ზოგ მსუქანს არა, ან პირიქით. ზოგ გამხდარ შავგვრემანს სიმსივნის განვითარების ალბათობა მეტი აქვს,ზოგს პირიქით (მსუქან შავგვრემანს). მთავარია რას ჭამ,რა გარემოში ცხოვრობ,რამდენად სტრესული გაქვთ ცხოვრება,როგორი გაქვთ გენეტიკა,როგორ გარემონტებულ ( მძიმე მეტალებით გაჯერებული საღებავები და სამშენებლო მასალა) სახლში ან ბინაში ცხოვრობ ...და ა.შ. ამ პარამეტრების შესწავლა გაცილებით მნიშვნელოვანია და სწორია.
თარიღი : 01-04-2023
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ნებისმიერი ხარისხის სიმსუქნეც კი საშიშია სიცოცხლისთვის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ნებისმიერი ხარისხის სიმსუქნეც კი საშიშია სიცოცხლისთვის

ჭარბწონიან ადამიანებს აქვთ ნაადრევი სიკვდილის მინიმუმ 22%-ით მეტი რისკი, ვიდრე ჯანსაღი წონის ადამიანებს, ხოლო მსუქან ადამიანებს ეს რისკი ორჯერ მეტი აქვთ. ჯგუფმა კვლევის შედეგები გამოაქვეყნა ჟურნალში Population Studies.

მეცნიერთა შორის გავრცელებული თეორიაა U- ფორმის მრუდი, რომლის მიხედვითაც დაბალი და მაღალი სმი-ის მქონე ადამიანებს ნაადრევი სიკვდილის მაღალი რისკი აქვთ. თუმცა, ეს თეორია შეიძლება მცდარი იყოს: ახალი შეფასებით, დაბალი სმი-ის (18,5-22,5) ადამიანებს აქვთ სიკვდილიანობის ყველაზე დაბალი რისკი და იზრდება სხეულის მასის ინდექსის მატებასთან ერთად.

„წინა კვლევებმა აჩვენა, რომ აშშ-ს ზრდასრული მოსახლეობის 2-დან 3%-მდე იღუპება მაღალი სმი-ს გამო, მაგრამ გარდაცვალების რეალური რაოდენობა რვაჯერ მეტი აღმოჩნდა. შეერთებულ შტატებში 6-დან დაახლოებით 1 სიკვდილი გამოწვეულია ჭარბი წონის ან სიმსუქნის გამო,“ - აღნიშნავენ ავტორები.

მკვლევარებმა გაანალიზეს თითქმის 18000 ადამიანის მონაცემები, რომლებიც მონაწილეობდნენ ჯანმრთელობისა და კვების ეროვნულ კვლევაში (NHANES) 1988 წლიდან 2015 წლამდე. ამ პერიოდში თითქმის 4,5 ათასი ადამიანი დაიღუპა.

მეცნიერთა აზრით, მონაწილეთა დაახლოებით 20%, რომლებსაც კვლევის ბოლოს ჯანსაღი წონა ჰქონდათ, მის დაწყებამდე ჰქონდათ ჭარბი წონა. ამ ჯგუფის ჯანმრთელობის მნიშვნელოვნად უარესი პროფილი ჰქონდა, ვიდრე მათ, ვისი წონაც სტაბილური იყო მთელი ცხოვრების განმავლობაში.