მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ნებისმიერი ხარისხის სიმსუქნეც კი საშიშია სიცოცხლისთვის
ჭარბწონიან ადამიანებს აქვთ ნაადრევი სიკვდილის მინიმუმ 22%-ით მეტი რისკი, ვიდრე ჯანსაღი წონის ადამიანებს, ხოლო მსუქან ადამიანებს ეს რისკი ორჯერ მეტი აქვთ. ჯგუფმა კვლევის შედეგები გამოაქვეყნა ჟურნალში Population Studies.
მეცნიერთა შორის გავრცელებული თეორიაა U- ფორმის მრუდი, რომლის მიხედვითაც დაბალი და მაღალი სმი-ის მქონე ადამიანებს ნაადრევი სიკვდილის მაღალი რისკი აქვთ. თუმცა, ეს თეორია შეიძლება მცდარი იყოს: ახალი შეფასებით, დაბალი სმი-ის (18,5-22,5) ადამიანებს აქვთ სიკვდილიანობის ყველაზე დაბალი რისკი და იზრდება სხეულის მასის ინდექსის მატებასთან ერთად.
„წინა კვლევებმა აჩვენა, რომ აშშ-ს ზრდასრული მოსახლეობის 2-დან 3%-მდე იღუპება მაღალი სმი-ს გამო, მაგრამ გარდაცვალების რეალური რაოდენობა რვაჯერ მეტი აღმოჩნდა. შეერთებულ შტატებში 6-დან დაახლოებით 1 სიკვდილი გამოწვეულია ჭარბი წონის ან სიმსუქნის გამო,“ - აღნიშნავენ ავტორები.
მკვლევარებმა გაანალიზეს თითქმის 18000 ადამიანის მონაცემები, რომლებიც მონაწილეობდნენ ჯანმრთელობისა და კვების ეროვნულ კვლევაში (NHANES) 1988 წლიდან 2015 წლამდე. ამ პერიოდში თითქმის 4,5 ათასი ადამიანი დაიღუპა.
მეცნიერთა აზრით, მონაწილეთა დაახლოებით 20%, რომლებსაც კვლევის ბოლოს ჯანსაღი წონა ჰქონდათ, მის დაწყებამდე ჰქონდათ ჭარბი წონა. ამ ჯგუფის ჯანმრთელობის მნიშვნელოვნად უარესი პროფილი ჰქონდა, ვიდრე მათ, ვისი წონაც სტაბილური იყო მთელი ცხოვრების განმავლობაში.