ულტრადამუშავებული საკვების მიღება კიბოს რისკთან არის დაკავშირებული
განსაკუთრებით საკვერცხეებისა და ტვინის კიბოსთან. კვლევის შედეგები გამოქვეყნებულია ჟურნალში Clinical Medicine. მოკლე მიმოხილვა მოწოდებული Medical EXpress-ის მიერ.
ულტრადამუშავებულ საკვებს მიეკუთვნება საკვები, რომელიც წარმოებისას ინტენსიურ დამუშავებას გადის, როგორიცაა გაზიანი სასმელები, დაფასოებული პური, ბევრი მზა კერძი, მშრალი საუზმის უმეტესობა და ა.შ. ასეთი პროდუქტების დამზადება შედარებით იაფი და მოსახერხებელია, ამიტომ ისინი ფართოდ არის გავრცელებული.
ახალი სამუშაო ფოკუსირებული იყო 200 000-ზე მეტი საშუალო ასაკის მოზარდის კვებისა და ჯანმრთელობის მონაცემებზე. მეცნიერები ათი წლის განმავლობაში აკვირდებოდნენ მათ მდგომარეობას და ცდილობდნენ დაედგინათ ნებისმიერი კიბოს განვითარების საერთო რისკი, ასევე 32 ტიპის კიბოს განვითარებისა და სიკვდილის კონკრეტული ალბათობა.
შედეგებმა აჩვენა, რომ ულტრადამუშავებული საკვების მაღალი მიღება ასოცირდება ზოგადად კიბოს გამოვლენის უფრო მაღალ შანსთან, კერძოდ კი საკვერცხის და ტვინის კიბოს გამოვლენასთან. ავთვისებიანი სიმსივნით სიკვდილის ყველაზე მაღალი ალბათობა იყო საკვერცხის და სარძევე ჯირკვლის კიბო.
თუმცა, ულტრადამუშავებული საკვების მიღების ყოველი ათი პროცენტით ზრდა, ზოგადად კიბოს შემთხვევებს 2 პროცენტით და საკვერცხის კიბოს 19 პროცენტით ზრდიდა.
ულტრადამუშავებული საკვების ყოველი 10 პროცენტიანი ზრდა ზრდიდა კიბოს სიკვდილიანობას მთლიანობაში 6 პროცენტით, ძუძუს და საკვერცხის კიბოსგან სიკვდილის რისკის 16 პროცენტით და 30 პროცენტით შესაბამისად.