მეცნიერებმა გაარკვიეს, თუ რა ფერის თეფშებზე ჩანს საკვები უგემური
კვლევა გამოქვეყნდა ჟურნალში Food Quality and Preference.
ექსპერიმენტში 50-მდე ადამიანი მონაწილეობდა. ჯგუფმა დაგეგმა მათი კვების ნეოფობიის (ახალი საკვების გამოცდის სურვილის არარსებობა) შესწავლა. ყველა მოხალისე დაიყო ორ ჯგუფად: ადამიანები, რომლებიც არჩევენ საკვებს და ისინი, ვისთვისაც საკვები განურჩეველი იყო
ყველა სუბიექტს მიართვეს ერთი და იგივე საჭმელები წითელ, თეთრ და ლურჯ თეფშებზე.
შედეგებმა აჩვენა, რომ საკვების მარილიანობისა და სასურველობის აღქმა პირველ ჯგუფში დამოკიდებული იყო თეფშების ფერზე, მეორეში კი არა. მაგალითად, წითელ და ლურჯ თეფშებზე საკვები უფრო მარილიანი ჩანდა, ვიდრე თეთრზე. წითელი თეფშები საკვებს ნაკლებად მიმზიდველს ხდიდა.
მეცნიერები თვლიან, რომ ეს კანონზომიერება აიხსნება იმით, რომ მარილიანი პროდუქტები ხშირად იყიდება ლურჯი შეფუთვით.