რა კავშირია შაქრის შემცვლელებსა და კიბოს განვითარების რისკს შორის
პოტენციური კანცეროგენულობის რისკის შესაფასებლად, სპეციალისტებმა გაანალიზეს 102 865 მოზრდილი ფრანგის მონაცემები, რომლებიც 2009 წლიდან მონაწილოებდნენ ხანგრძლივ კოჰორტულ NutriNet-Santé კვლევაში.
მოხალისეები საუბრობდნენ თავის დაავადების ისტორიაზე, სოციალურ-დემოგრაფიულ მონაცემებზე, კვებაზე, ცხოვრების წესზე. სპეციალისტებმა შეკრიბეს მონაცემები ხელოვნური დამატკბობლების მოხმარების შესახებ და ჩაატარეს სტატისტიკური ანალიზი კიბოს განვითარების რისკთან კორელაციის დასადგენად.
ანალიზში ასევე ითვალისწინებდნენ დამატებით ფაქტორებს: ასაკს, სქესს, განათლებას, ფიზიკურ აქტივობას, თამბაქოს მოხმარებას, სხეულის მასის ინდექსს, სიმაღლეს, წონის მატებას დაკვირვების პერიოდში, დიაბეტს, კიბოს ოჯახურ ანამნეზსა და კვების რაციონს.
მონაწილეებში, რომლებიც მოიხმარდნენ დიდი რაოდენობით დამატკბობელს, განსაკუთრებით ასპარტამს და აცესულფამა-К, უფრო მაღალი იყო ზოგადად კიბოს განვითარების რიკსი მათთან შედარებით, ვინც შაქრის შემცვლელს არ ღებულობდა. ამასთან უფრო მაღალი იყო სარძევე ჯირკვლის და სიმსუქნესთან დაკაშირებული კიბოს განვითარების რისკი.
ამგვარად, კვლევის შედეგები აბათილებს ფართოდ გავრცელებულ მოსაზრებას, რომ ხელოვნური დამატკბობლები შაქრის უსაფრთხო ალტერნატივაა.