რომელია ძილის გასაუმჯობესებელი სასარგებლო სასმელი?
ამერიკელი ნუტრიციოლოგის, ბეთ ჩერვონის თქმით, გვირილის ჩაი რბილ ბუნებრივ დამამშვიდებლად ითვლება, რომელიც უძილობასთან გამკლავებასა და ჯანმრთელობის გაუმჯობესებაში დაგეხმარებათ.
სპეციალისტის თქმით, ძილის ოპტიმალური ეფექტისთვის საკმარისია ძილის წინ ერთი ჭიქა გვირილის ჩაის დალევა. ეს მცენარე შეიცავს აპიგენინს — ბუნებრივ ნაერთს, რომელიც ამცირებს შფოთვას და ხელს უწყობს მოდუნებას.
ჩერვონმა აღნიშნა, რომ გვირილა არა მხოლოდ აუმჯობესებს ძილის ხარისხს, არამედ თერაპიულ ეფექტსაც ახდენს სხვა ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების შემცველობის გამო. მცენარე შეიცავს ფლავონოიდებს — ბუნებრივ ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც უჯრედებს დაზიანებისგან იცავს.
„გვირილაში შემავალი ტერპენოიდები ხელს უწყობენ იმუნური სისტემის მდგომარეობის გაუმჯობესებას და აქვთ ანთების საწინააღმდეგო თვისებები, ხოლო კუმარინები აუმჯობესებენ სისხლის მიმოქცევას და ხელს უწყობენ არტერიული წნევის კონტროლს. გარდა ამისა, გვირილას აქვს დამცავი ეფექტი ღვიძლზე“, — აღნიშნა ნუტრიციოლოგმა.
🍵 რატომ არის უშაქრო ჩაი უფრო ჯანსაღი, ვიდრე შაქრიანი?
Frontiers in Nutrition: უშაქრო ჩაის მოყვარულებს გულის დაავადებების და ონკოლოგიური დაავადებების განვითარების შემცირებული რისკი აქვთ.
უშაქრო ჩაის დალევა კორელაციაშია ყველა მიზეზით გამოწვეული სიკვდილიანობის რისკის მნიშვნელოვან შემცირებასთან, მათ შორის კიბოთი და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებით. ხოლო შაქრიანი ან დამატკბობლებით დამტკბარ ჩაის ეს ეფექტი არ აქვს. ეს აჩვენა ჟურნალ Frontiers in Nutrition-ში გამოქვეყნებულმა კვლევამ.
კვლევაში მონაწილეობდა 37-დან 73 წლამდე ასაკის 195 361 მოხალისე. კვლევიდან გამოირიცხნენ ჯანმრთელობის არასრული მონაცემების მქონე ადამიანები და ორსული ქალები. კვლევა მოიცავდა მხოლოდ მათ, ვინც ერთხელ მაინც შეავსო კვების 24-საათიანი ონლაინ დღიური.
კვლევის ავტორებმა შეადარეს სამი სახეობის ჩაის — უშაქრო, შაქრით და ხელოვნური დამატკბობლებით — გავლენა საერთო და სპეციფიკურ სიკვდილიანობაზე.
ძირითადი ყურადღება გამახვილდა შავ ჩაიზე, რომელსაც კვლევის მონაწილეები ყველაზე ხშირად მოიხმარდნენ.
აღმოჩნდა, რომ მათ, ვინც დღეში 3.5–4.5 ჭიქა ჩაის სვამდა, ყველა მიზეზით გამოწვეული სიკვდილის 20%-ით, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებით გამოწვეული სიკვდილის 27%-ით და კიბოთი გამოწვეული სიკვდილის 14%-ით დაბალი რისკი ჰქონდათ. ეს ეფექტი კოფეინის მეტაბოლიზმის გენეტიკურ მახასიათებლებზე არ იყო დამოკიდებული.
ამავდროულად, შაქრით ან დამატკბობლებით დამტკბარმა სასმელმა დამცავი ეფექტი არ გამოავლინა.
აღინიშნა, რომ ტკბილი ჩაის მომხმარებლები უფრო ხშირად მამაკაცები იყვნენ, ნაკლებად ხშირად მიირთმევდნენ ხილს და ზოგადად ნაკლებად მისდევდნენ ჯანსაღ ცხოვრების წესს: ეწეოდნენ, აწუხებდათ ჭარბი წონა, ჰიპერტენზია და ქრონიკული დაავადებები.