ქაცვის სამკურნალო შესაძლებლობები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ქაცვის სამკურნალო შესაძლებლობები

ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ქაცვს აქვს ანტიბაქტერიული, ანთებასაწინააღმდეგო, უჯრედთა, განსაკუთრებით – ღვიძლის უჯრედთა დამცავი თვისებები, აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს სტრესს და ხელს უწყობს ქსოვილების რეგენერაციას.

ტრადიციულ მედიცინაში ქაცვით მკურნალობენ:

  • კუჭ-ნაწლავის პრობლემებს (მაგალითად, ნაწლავების ანთებას, დიარეას, გულძმარვას);
  • ლორწოვანი გარსების ანთებას;
  • უმადობას და დაღლილობას;
  • კანის დაავადებებს (აკნეს, ნეიროდერმატიტს);
  • წყლულს;
  • რესპირატორულ ინფექციებს და გრიპს;
  • ღრძილებიდან სისხლდენას;
  • გულის უკმარისობას

ცხიმი უმთავრესად თესლშია კონცენტრირებული, თუმცა მას რბილობიც შეიცავს.თესლში პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავები ჭარბობს. თესლისგან გამოხდილი ზეთი ომეგა-6 და ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებისგან შედგება. რბილობის ზეთში კი მონოუჯერი ცხიმოვანი მჟავები დომინირებს (მაგალითად, ომეგა-7).

უახლესი კვლევების საფუძველზე ვარაუდობენ, რომ ომეგა-7 ცხიმოვან მჟავას აქვს ჰორმონის მსგავსი ეფექტი და ხელს უშლის სხვადასხვა ქსოვილში(მაგალითად, ღვიძლში) ცხიმის დაგროვებას. ქაცვში ცხიმის შემცველობა მასში შემავალი ცხიმში ხსნადი K და E ვიტამინების ეფექტურად ათვისებას უზრუნველყოფს.

ამას გარდა ქაცვი შეიცავს:

  • ბეტა კაროტინს(ორგანიზმში A ვიტამინად გარდაიქმნება. აუმჯობესებს მხედველობას და ებრძვის თავისუფალ რადიკალებს);
  • C ვიტამინს;
  • B2 ვიტამინს;
  • B12 ვიტამინს;

იგი შეიცავს მინერალებსაც, მათ შორის:

  • კალიუმს - მონაწილეობს ნერვულ და კუნთოვან უჯრედებს შორის სიგნალების გადაცემაში, აფერხებს არტერიული წნევის მატებას;
  • კალციუმს - აუცილებელია ძვლებისა და კბილების მინერალიზაციისთვის, მონაწილეობს ორგანიზმში მიმდინარე ბევრ სხვა სასიცოცხლო პროცესში;
  • სპილენძს - მონაწილეობს სისხლის წითელი უჯრედების ფორმირებაში და იცავს ორგანიზმს ინფექციებისგან;
  • მაგნიუმს - იცავს გულსა და კუნთებს, მნიშვნელოვანია ნერვული სისტემისთვის, აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი, მონაწილეობს ფერმენტულ მოქმედებაში