ქაცვის სამკურნალო შესაძლებლობები
ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ქაცვს აქვს ანტიბაქტერიული, ანთებასაწინააღმდეგო, უჯრედთა, განსაკუთრებით – ღვიძლის უჯრედთა დამცავი თვისებები, აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს სტრესს და ხელს უწყობს ქსოვილების რეგენერაციას.
ტრადიციულ მედიცინაში ქაცვით მკურნალობენ:
- კუჭ-ნაწლავის პრობლემებს (მაგალითად, ნაწლავების ანთებას, დიარეას, გულძმარვას);
- ლორწოვანი გარსების ანთებას;
- უმადობას და დაღლილობას;
- კანის დაავადებებს (აკნეს, ნეიროდერმატიტს);
- წყლულს;
- რესპირატორულ ინფექციებს და გრიპს;
- ღრძილებიდან სისხლდენას;
- გულის უკმარისობას
ცხიმი უმთავრესად თესლშია კონცენტრირებული, თუმცა მას რბილობიც შეიცავს.თესლში პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავები ჭარბობს. თესლისგან გამოხდილი ზეთი ომეგა-6 და ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებისგან შედგება. რბილობის ზეთში კი მონოუჯერი ცხიმოვანი მჟავები დომინირებს (მაგალითად, ომეგა-7).
უახლესი კვლევების საფუძველზე ვარაუდობენ, რომ ომეგა-7 ცხიმოვან მჟავას აქვს ჰორმონის მსგავსი ეფექტი და ხელს უშლის სხვადასხვა ქსოვილში(მაგალითად, ღვიძლში) ცხიმის დაგროვებას. ქაცვში ცხიმის შემცველობა მასში შემავალი ცხიმში ხსნადი K და E ვიტამინების ეფექტურად ათვისებას უზრუნველყოფს.
ამას გარდა ქაცვი შეიცავს:
- ბეტა კაროტინს(ორგანიზმში A ვიტამინად გარდაიქმნება. აუმჯობესებს მხედველობას და ებრძვის თავისუფალ რადიკალებს);
- C ვიტამინს;
- B2 ვიტამინს;
- B12 ვიტამინს;
იგი შეიცავს მინერალებსაც, მათ შორის:
- კალიუმს - მონაწილეობს ნერვულ და კუნთოვან უჯრედებს შორის სიგნალების გადაცემაში, აფერხებს არტერიული წნევის მატებას;
- კალციუმს - აუცილებელია ძვლებისა და კბილების მინერალიზაციისთვის, მონაწილეობს ორგანიზმში მიმდინარე ბევრ სხვა სასიცოცხლო პროცესში;
- სპილენძს - მონაწილეობს სისხლის წითელი უჯრედების ფორმირებაში და იცავს ორგანიზმს ინფექციებისგან;
- მაგნიუმს - იცავს გულსა და კუნთებს, მნიშვნელოვანია ნერვული სისტემისთვის, აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი, მონაწილეობს ფერმენტულ მოქმედებაში