რატომ არის სასარგებლო ღორის ქონი (სალა)
თუმცა, ბოლო წლებში მთელ მსოფლიოში დიეტოლოგებმა გადახედეს თავიანთ პოზიციას ამ პროდუქტის მიმართ. ღორის ქონი შეიცავს ვიტამინებს A, E, D, არაქიდონის, ლინოლეინის მჟავებს, თუთიას და სელენს.
- D ვიტამინის შემცველობით, ქონი მეორე ადგილზეა ვირთევზას ღვიძლის შემდეგ. ამ ვიტამინს აქვს მრავალი სასარგებლო ეფექტი: იცავს იმუნურ სისტემას, აფერხებს კიბოს, ხელს უწყობს კალციუმის ტრანსპორტირებას ძვლოვან ქსოვილში და ასევე მონაწილეობს ჰორმონების სინთეზში.
- არაქიდონის და ლინოლეინის მჟავები ხელს უწყობენ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების თავიდან აცილებას, ზრდის კარგი ქოლესტერინის დონეს და ამცირებს ცუდი ქოლესტერინის შემცველობას, მონაწილეობს უჯრედული მემბრანების ფორმირებაში და გულის კუნთის მუშაობაში.
- ღორის ცხიმში სელენი ადვილად ასათვისებელი ფორმითაა, რის გამოც ის მონაწილეობს ფარისებრი ჯირკვლის ჰორმონების სწორად გამომუშავებაში, ჰიპოთირეოზის პროფილაქტიკაში და იცავს უჯრედის მემბრანას თავისუფალი რადიკალებისგან.
- თუთია ხელს უწყობს იმუნიტეტის გაუმჯობესებას და გაციების თავიდან აცილებას.
იმისათვის, რომ ქონი სასარგებლო იყოს, უნდა დაიცვათ ზომიერება და არ მიირთვათ დღეში 20 გრამზე მეტი.
ჰიპერტენზიის მქონე პაციენტებმა უნდა შეზღუდონ დამარილებული ქონის მოხმარება. აუცილებელია გამოირიცხოს მისი გამოყენება ნაღვლის ბუშტისა და ღვიძლის დაავადებების გამწვავებისას, აგრეთვე ქოლესტერინის ცვლის დარღვევის შემთხვევაში.
გაეცანით სასარგებლო რეცეპტს:
- აიღეთ თანაბარი რაოდნობით – დაახლოებით 200-200 გრამი კაკაოს ფხვნილი, ღორის მუცლის ქონი და გაადნეთ დაბალ ცეცხლზე, განუწყვეტლივ ურიეთ, რათა არ მიიწვას მანამ, ვიდრე არ ადუღდება. შემდეგ გადადგით და გააცივეთ. ამის შემდეგ მოათავსეთ მინის ქილაში და შეინახეთ გრილ ადგილას. დღეში 3-4-ჯერ თითო ჩაის კოვზი გახსენით 1 ჩაის ჭიქა ძალიან ცხელ რძეში და ისე დალიეთ. განაგრძეთ კითხვა