რამდენი მარწყვის ჭამა შეგიძლიათ დღეში - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რამდენი მარწყვის ჭამა შეგიძლიათ დღეში

ასევე მათთვის, ვინც აკონტროლებენ წონას.

მარწყვი ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის ნორმალიზებას და ნერვული სისტემის ნორმალურ ფუნქციონირებას. თუმცა, კენკრის გამოყენებისას უნდა დავიცვათ ზომიერება.

მოზარდისთვის მარწყვის ოპტიმალური დღიური დოზაა 200-250 გ, მისმა ჭარბმა მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მოშლილობა. გარდა ამისა, მარწყვი ძლიერი ალერგენია, ამიტომ ძალიან ფრთხილად უნდა შევიტანოთ იგი ბავშვის კვებაში. სიფრთხილითაა მისი მიღება საჭირო გასტრიტისა და პეპტიური წყლულოვანი დაავადების მქონე ადამიანებისთვის. თუ დაიცავთ ნორმას და სხვა სიფრთხილის ზომებს მარწყვის გამოყენებისას, ეს მხოლოდ სარგებელს მოუტანს ორგანიზმს.

მაგალითად, მარწყვი შეიცავს უამრავ ბოჭკოს და პექტინს. გარდა ამისა, ეს კენკრა არის ვიტამინებისა და მინერალების საწყობი. ის მდიდარია B, C, A, PP ვიტამინებით, ასევე რკინით, კალიუმით, იოდით, მაგნიუმით, ფოსფორით, კალციუმით, თუთიით და ორგანული მჟავებით - ოქსილის, სალიცილის, ფოლიუმის.

მარწყვი ლიმონზე მეტ ვიტამინს C შეიცავს. 100 გრ კენკრა შეიცავს თითქმის 60 მგ-ს (75-90 მგ დღიური ნორმაა). ეს ვიტამინი აუცილებელია იმუნიტეტისთვის, ის ეხმარება ორგანიზმს ინფექციებთან და ანთებებთან ბრძოლაში. მარწყვში შემავალი ფტორი და კალციუმი ამაგრებს ძვლებს, მანგანუმი კი დადებითად მოქმედებს ნახშირწყლების ცვლაზე.

კენკროვანში შემავალი მაგნიუმი და კალიუმი ხელს უწყობს ნერვული სისტემის ნორმალურ ფუნქციონირებას, ხოლო თუთია აუმჯობესებს კანის რეგენერაციას და დადებითად მოქმედებს რეპროდუქციული სისტემის ჯანმრთელობაზე. კალიუმის წყალობით მარწყვი ხელს უწყობს შეშუპების შემცირებას და თირკმელებისა და საშარდე გზების დაავადებების პროფილაქტიკას. პექტინები და ორგანული მჟავები აწესრიგებენ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას. მარწყვი ასევე მდიდარია პოლიფენოლებით, ბუნებრივი ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც იცავს უჯრედებს დაზიანებისგან.

მარწყვის შემადგენელი კომპონენტები ხელს უწყობს სისხლძარღვების კედლების გაძლიერებას, გულის ფუნქციის გაუმჯობესებას.