/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ პასუხი 10 დᲦეᲨი მოვა და ამ დროს ალბაᲗ ექიმᲗანაც გვექნება ვიზიტი Თუმცა Თქვენი აზრი უფრო მაინტერესებს, მყავს 2 წლის ბიᲭუნა, ხᲨირად ემარᲗება ყელის ინფექცია, ცივი წყალიც რომ დალიოს ეგრევე უცივდება, ისევე როგორც მე, 36 წლის ვარ, ნაყინს ვერ ვᲭამ რადგან ყელი ეგრევე მიცივდება,მეწყება ტკივილი და ვირუსი, Ჩემი Შვილიც მე მგავს, სუსტი გლანდდბი აქვს, მოკლედ რომ არ გავაგრᲫელო, გაცივდა, ჯერ ყელის ტკივილიᲗ ᲨეწიᲗლებიᲗ დაეწყო და გადაეზარდა გრიპᲨი, გამოკეᲗდა ექიმᲗან გყვავდა დაუნიᲨნა წამლები, 1 კვირაᲨი გამოკეᲗდა, ახლა 8 დᲦეა გასული რაც გამოკეᲗდა და ისევ დაეწყო სიცხეები 37.8 მაგრამ გრიპი არ აქვს, არც აცემინებს, არც ცხვირიდან სისველე არ აქვს, ცოტა პირᲨი აქვს უსიამოვნო სუნი, ამოსდის უკანა კბილები, ᲨეიᲫლება Თუ არა ეს იყოს კბილის ბრალი? Თუ ისევ ყელის ბაქტერიაა? ექიმᲗან ვიზიტი გვაქვს მაგრამ 1 კვირაᲨი, ველი Თქვენს პასუხს და კიდევ იმუნიტეტის ასამაᲦლებლად რა გავაკეᲗო ბავᲨვისაᲗვის? მადლობა წინასწარ

-მოგესალმებიᲗ არ ვიცი სწორად ავარᲩიე Თუ არა და რამდენად მიეკუᲗვნება ეს Თემა ფიზიკურ განვიᲗარებას ბავᲨვის.მაქვს ასეᲗი ᲨეკიᲗხვა, მყავს ბიᲭუნა ამ წლის 22 აგვისტოს ხდება 20 Თვის, მოკლწდ გაიარა ფეხზე ყველაფერი კარგადაა Თუმცა ამ ბოლო დროს ᲨევამᲩნიე კუდუსუნის Ძვალი ტაკოსᲗან მომრგვალებული აქვს და ᲗიᲗქოს დიდი ანუ რომ ვადებ ხელს Ძვალი ბურᲗივიᲗ მხვდება, Ძვლის დაბოლოება კუდუსუნის, Ძალიან ვნერვიულობ ასე უნდა იყოს Თუ რამწს დაარტყა და Შეუსივდა? ნუ ერᲗი Თვე იქნება ასე აქვს.ბავᲨვი გამხდარია 11 კილო არის, იქნებ Ძვალუა გამოკვეᲗილი რადგან გამხდარია არ ვიცი..სანამ ექიმᲗან მივარ Თქვენ გწერᲗ..ვარᲗ უცხიეᲗᲨი.რანდევუ ავიᲦეᲗ და 1 ᲗვეᲨი მოგვცეს მე კი Ძალიან მეᲩქარება რადგან ვნერვიულობ.. ბავᲨვი ჯდება დადის Ჩვეულებრივ .მაᲓლობა წინასწარ

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

რომელი 4 საკვები ზრდის კიბოს რისკს

რომელი 4 საკვები ზრდის კიბოს რისკს
კიბო არის სიკვდილის ყველაზე გავრცელებული მიზეზი მსოფლიოში გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების შემდეგ.

კიბოს განვითარების რისკი ბევრ ფაქტორზეა დამოკიდებული, რომელთაგანაცაა ცხოვრების წესი, განსაკუთრებით კვების რაციონი.

ჩვენ მუდმივად გვესმის, რომ გარკვეული საკვები "ზრდის კიბოს რისკს".

1. წითელი ხორცი, დამუშავებული ხორცპროდუქტები და ნახევარფაბრიკატები

წითელი ხორცი არის საქონლის, ხბოს, ღორის და ცხვრის. დამუშავებული - დამარილებული, შებოლილი, ფერმენტირებული. სოსისები, ძეხვი, ლორი და ბეკონი ასევე გადამუშავებული ხორცია“, - განმარტავს დიეტოლოგი და ფსიქოთერაპევტი კეტი ლემანი.

მრავალი კვლევა ადასტურებს კავშირს წითელი ხორცისა და გადამუშავებული ხორცის მაღალ მოხმარებასა და კიბოს რისკს შორის. რა ითვლება „მაღალ“ მოხმარებად? კიბოს კვლევის ამერიკული ინსტიტუტი გვირჩევს კვირაში არაუმეტეს 350-500 გრამი წითელი ხორცის მიღებას.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა.მაქვს მაღალი ქოლესტერინი,უნდა გადავიდე სიმინდის ზეთით მომზადებულ საკვებზე, რადგან ვერ ავიტანე ქოლესტერინის დამწევი პრეპარატები.მაგრამ ვერავინ ვერ მეუბნება კონკრეტულად რომელი ზეთი შევიძინო.გთხოვთ მითხრათ,რომელი ფირმის და წარმოების ზეთი შეიძლება მივიღო? იქნებ სახელი მიმითითოთ ყველა სხვადასხვას მეუბნება,დავიბენი,არადა სასწრაფოდ უნდა შევცვალო მზესუმზირის ზეთი.მადლობა...</p>

დამუშავებული ხორცპროდუქტები კიდევ უფრო საშიშია. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციისთან არსებული (WHO) კიბოს კვლევის საერთაშორისო სააგენტოს (IARC) მიერ კლასიფიცირებულია, როგორც პირველი ჯგუფის კანცეროგენები - ყველაზე საშიში (ამ ჯგუფში ასევე შედის ალკოჰოლი, თამბაქო, ულტრაიისფერი გამოსხივება). წითელი ხორცი (გადაუმუშავებელი) მიეკუთვნება კანცეროგენების მე-2 ჯგუფს (პოტენციურად საშიში). IARC-ის ექსპერტები ამბობენ, რომ დღეში მხოლოდ 50 გრამი დამუშავებული ხორცის ჭამა კიბოს რისკს 18%-ით ზრდის. ეს არის დაახლოებით ოთხი ზოლი ბეკონი ან ერთი ძეხვი.

მაგრამ რატომ არის ეს ხორცპროდუქტები და ნახევარფაბრიკატები ასე საშიში? დიდი ალბათობით, ფაქტია, რომ ისინი შეიცავს მუტაგენურ ნივთიერებებს (დნმ-ის დამაზიანებელ) და კანცეროგენებს. კერძოდ, როდესაც ხორცი მზადდება მაღალ ტემპერატურაზე ან გრილზე, მასში შემავალი ამინომჟავები სითბოს შედეგად გარდაიქმნება კანცეროგენებად - ჰეტეროციკლურ ამინებად და პოლიციკლურ არომატულ ნახშირწყალბადებად.

დამუშავებულ ხორცში გამოყენებულ კონსერვანტებს (ნიტრატები და ნიტრიტები) ასევე შეუძლიათ გაზარდონ კიბოს განვითარების რისკი. კანცეროგენება წარმოიქმნება ასევე შებოლვის პროცესში.

2. შაქარი

გასული საუკუნის დასაწყისში გერმანელმა ბიოქიმიკოსმა და ფიზიოლოგმა ოტო ვარბურგმა აღმოაჩინა, რომ კიბოს უჯრედები ძირითადად გლუკოზით (შაქარით) იკვებება. ამ ფენომენს უწოდეს ვარბურგის ეფექტი. თეორიულად, შაქრისა და ნახშირწყლების მიღების შემცირებამ, რომლებიც მონელებისას შაქრად გარდაიქმნება, შეიძლება შეანელოს ავთვისებიანი უჯრედების ზრდა.

ზოგიერთი დიეტოლოგი ვარაუდობს, რომ კეტოგენური დიეტა, რომელშიც ნახშირწყლები შეადგენს მოხმარებული მთლიანი კალორიების 10%-ზე ნაკლებს და ცხიმების 70%-ზე მეტს, შეიძლება სასარგებლო იყოს კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლაში. მაგრამ კეტო დიეტის სარგებელი სიმსივნეებთან საბრძოლველად ჯერ არ არის საკმარისად შესწავლილი.

თუმცა, შაქრის მაღალმა მიღებამ შეიძლება გაზარდოს კიბოს განვითარების რისკი. „ნებისმიერმა საკვებმა მაღალი გლიკემიური ინდექსით შეიძლება გაზარდოს კიბოს განვითარების რისკი და, შესაბამისად, მათი მოხმარება შეზღუდული უნდა იყოს“, - გვაფრთხილებს ონკოლოგი დოქტორი ადილ ახტარი.

3. ალკოჰოლი

ცნობილია, რომ ალკოჰოლი ზრდის პირის ღრუს, ხორხის, საყლაპავის, ღვიძლის, მსხვილი ნაწლავის, მკერდის და პანკრეასის კიბოს რისკს. ამ რისკის მექანიზმები ბოლომდე არ არის ცნობილი. „ჩვენ ვვარაუდობთ, რომ კიბოს გაზრდილი რისკი დაკავშირებულია უჯრედის დნმ-ის დაზიანებასთან აცეტალდეჰიდისგან, რომელიც წარმოიქმნება ღვიძლში ალკოჰოლის დაშლისას.

ალკოჰოლური სასმელები ზრდის კიბოს რისკს არა მხოლოდ პირდაპირ, არამედ ირიბად - ისინი კალორიულია და ხელს უწყობენ სიმსუქნეს, რაც თავისთავად მნიშვნელოვანი რისკ-ფაქტორია“, - განმარტავს ონკოლოგი ჟანეტ შენკი (Jeanette Schenk).

„თუკი არსებობს კიბოს რისკი, უმჯობესია თავი აარიდოთ ალკოჰოლს“, - გვირჩევს ქეთი ლემანი. თუ მზად არ ხართ მთლიანად უარი თქვათ ალკოჰოლზე, შეეცადეთ არ გადააჭარბოთ რეკომენდებულ დოზას- არაუმეტეს 300 მლ ღვინის ან 900 მლ ლუდის დღეში მამაკაცებისთვის და 200 მლ ღვინის ან 600 მლ ლუდის ქალებისთვის (თუ ალკოჰოლი არ მოიხმარება ყოველდღე).

4. სწრაფი კვება, ნახევარფაბრიკატები, სწრაფი მომზადების პროდუქტები

ბევრი ძალიან დამუშავებული საკვები შეიძლება იყოს ჯანმრთელობისთვის სახიფათო. ზოგჯერ მათი შეფუთვაც კი საშიშია. „მაგალითად, მიკროტალღური პოპკორნის ყუთები ხშირად არის შეფუთული პოტენციურად კანცეროგენული ნივთიერებებით“, განმარტავს ადილ ახტარი.

2018 წელს ბრიტანელმა ექიმებმა ჩაატარეს ფართომასშტაბიანი კვლევა, რომელმაც დაადგინა, რომ ულტრადამუშავებული საკვების რეგულარული მოხმარება ზრდის კიბოს რისკს. რა არის "ულტრა დამუშავებული" საკვები?

  • მზაპურ-ფუნთუშეული ნაწარმი
  • შეფუთულიტკბილი და მარილიანი წასახემსებელი საკვები (შოკოლადის ფილები, კარტოფილის ჩიფსები და ა.შ.)
  • მზასაკონდიტრო ნაწარმი და დესერტები
  • გაზიანისასმელები და სასმელები შაქრის მაღალი შემცველობით
  • ქათმისდა თევზის ნაგეტსები
  • სწრაფი მომზადების მაკარონი და სუპები
  • სწრაფი მომზადებისმზა, გაყინული კერძები
კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რომელი 4 საკვები ზრდის კიბოს რისკს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი 4 საკვები ზრდის კიბოს რისკს

კიბოს განვითარების რისკი ბევრ ფაქტორზეა დამოკიდებული, რომელთაგანაცაა ცხოვრების წესი, განსაკუთრებით კვების რაციონი.

ჩვენ მუდმივად გვესმის, რომ გარკვეული საკვები "ზრდის კიბოს რისკს".

1. წითელი ხორცი, დამუშავებული ხორცპროდუქტები და ნახევარფაბრიკატები

წითელი ხორცი არის საქონლის, ხბოს, ღორის და ცხვრის. დამუშავებული - დამარილებული, შებოლილი, ფერმენტირებული. სოსისები, ძეხვი, ლორი და ბეკონი ასევე გადამუშავებული ხორცია“, - განმარტავს დიეტოლოგი და ფსიქოთერაპევტი კეტი ლემანი.

მრავალი კვლევა ადასტურებს კავშირს წითელი ხორცისა და გადამუშავებული ხორცის მაღალ მოხმარებასა და კიბოს რისკს შორის. რა ითვლება „მაღალ“ მოხმარებად? კიბოს კვლევის ამერიკული ინსტიტუტი გვირჩევს კვირაში არაუმეტეს 350-500 გრამი წითელი ხორცის მიღებას.

დამუშავებული ხორცპროდუქტები კიდევ უფრო საშიშია. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციისთან არსებული (WHO) კიბოს კვლევის საერთაშორისო სააგენტოს (IARC) მიერ კლასიფიცირებულია, როგორც პირველი ჯგუფის კანცეროგენები - ყველაზე საშიში (ამ ჯგუფში ასევე შედის ალკოჰოლი, თამბაქო, ულტრაიისფერი გამოსხივება). წითელი ხორცი (გადაუმუშავებელი) მიეკუთვნება კანცეროგენების მე-2 ჯგუფს (პოტენციურად საშიში). IARC-ის ექსპერტები ამბობენ, რომ დღეში მხოლოდ 50 გრამი დამუშავებული ხორცის ჭამა კიბოს რისკს 18%-ით ზრდის. ეს არის დაახლოებით ოთხი ზოლი ბეკონი ან ერთი ძეხვი.

მაგრამ რატომ არის ეს ხორცპროდუქტები და ნახევარფაბრიკატები ასე საშიში? დიდი ალბათობით, ფაქტია, რომ ისინი შეიცავს მუტაგენურ ნივთიერებებს (დნმ-ის დამაზიანებელ) და კანცეროგენებს. კერძოდ, როდესაც ხორცი მზადდება მაღალ ტემპერატურაზე ან გრილზე, მასში შემავალი ამინომჟავები სითბოს შედეგად გარდაიქმნება კანცეროგენებად - ჰეტეროციკლურ ამინებად და პოლიციკლურ არომატულ ნახშირწყალბადებად.

დამუშავებულ ხორცში გამოყენებულ კონსერვანტებს (ნიტრატები და ნიტრიტები) ასევე შეუძლიათ გაზარდონ კიბოს განვითარების რისკი. კანცეროგენება წარმოიქმნება ასევე შებოლვის პროცესში.

2. შაქარი

გასული საუკუნის დასაწყისში გერმანელმა ბიოქიმიკოსმა და ფიზიოლოგმა ოტო ვარბურგმა აღმოაჩინა, რომ კიბოს უჯრედები ძირითადად გლუკოზით (შაქარით) იკვებება. ამ ფენომენს უწოდეს ვარბურგის ეფექტი. თეორიულად, შაქრისა და ნახშირწყლების მიღების შემცირებამ, რომლებიც მონელებისას შაქრად გარდაიქმნება, შეიძლება შეანელოს ავთვისებიანი უჯრედების ზრდა.

ზოგიერთი დიეტოლოგი ვარაუდობს, რომ კეტოგენური დიეტა, რომელშიც ნახშირწყლები შეადგენს მოხმარებული მთლიანი კალორიების 10%-ზე ნაკლებს და ცხიმების 70%-ზე მეტს, შეიძლება სასარგებლო იყოს კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლაში. მაგრამ კეტო დიეტის სარგებელი სიმსივნეებთან საბრძოლველად ჯერ არ არის საკმარისად შესწავლილი.

თუმცა, შაქრის მაღალმა მიღებამ შეიძლება გაზარდოს კიბოს განვითარების რისკი. „ნებისმიერმა საკვებმა მაღალი გლიკემიური ინდექსით შეიძლება გაზარდოს კიბოს განვითარების რისკი და, შესაბამისად, მათი მოხმარება შეზღუდული უნდა იყოს“, - გვაფრთხილებს ონკოლოგი დოქტორი ადილ ახტარი.

3. ალკოჰოლი

ცნობილია, რომ ალკოჰოლი ზრდის პირის ღრუს, ხორხის, საყლაპავის, ღვიძლის, მსხვილი ნაწლავის, მკერდის და პანკრეასის კიბოს რისკს. ამ რისკის მექანიზმები ბოლომდე არ არის ცნობილი. „ჩვენ ვვარაუდობთ, რომ კიბოს გაზრდილი რისკი დაკავშირებულია უჯრედის დნმ-ის დაზიანებასთან აცეტალდეჰიდისგან, რომელიც წარმოიქმნება ღვიძლში ალკოჰოლის დაშლისას.

ალკოჰოლური სასმელები ზრდის კიბოს რისკს არა მხოლოდ პირდაპირ, არამედ ირიბად - ისინი კალორიულია და ხელს უწყობენ სიმსუქნეს, რაც თავისთავად მნიშვნელოვანი რისკ-ფაქტორია“, - განმარტავს ონკოლოგი ჟანეტ შენკი (Jeanette Schenk).

„თუკი არსებობს კიბოს რისკი, უმჯობესია თავი აარიდოთ ალკოჰოლს“, - გვირჩევს ქეთი ლემანი. თუ მზად არ ხართ მთლიანად უარი თქვათ ალკოჰოლზე, შეეცადეთ არ გადააჭარბოთ რეკომენდებულ დოზას- არაუმეტეს 300 მლ ღვინის ან 900 მლ ლუდის დღეში მამაკაცებისთვის და 200 მლ ღვინის ან 600 მლ ლუდის ქალებისთვის (თუ ალკოჰოლი არ მოიხმარება ყოველდღე).

4. სწრაფი კვება, ნახევარფაბრიკატები, სწრაფი მომზადების პროდუქტები

ბევრი ძალიან დამუშავებული საკვები შეიძლება იყოს ჯანმრთელობისთვის სახიფათო. ზოგჯერ მათი შეფუთვაც კი საშიშია. „მაგალითად, მიკროტალღური პოპკორნის ყუთები ხშირად არის შეფუთული პოტენციურად კანცეროგენული ნივთიერებებით“, განმარტავს ადილ ახტარი.

2018 წელს ბრიტანელმა ექიმებმა ჩაატარეს ფართომასშტაბიანი კვლევა, რომელმაც დაადგინა, რომ ულტრადამუშავებული საკვების რეგულარული მოხმარება ზრდის კიბოს რისკს. რა არის "ულტრა დამუშავებული" საკვები?

  • მზაპურ-ფუნთუშეული ნაწარმი
  • შეფუთულიტკბილი და მარილიანი წასახემსებელი საკვები (შოკოლადის ფილები, კარტოფილის ჩიფსები და ა.შ.)
  • მზასაკონდიტრო ნაწარმი და დესერტები
  • გაზიანისასმელები და სასმელები შაქრის მაღალი შემცველობით
  • ქათმისდა თევზის ნაგეტსები
  • სწრაფი მომზადების მაკარონი და სუპები
  • სწრაფი მომზადებისმზა, გაყინული კერძები