როგორ გვიშლის ხელს წონის დაკლებაში „სუპერ გემრიელი“ საკვები
ამის შესახებ სტატია Nature Food-ში გამოქვეყნდა.
ზოგიერთი დიეტოლოგი იყენებს "სუპერ გემრიელი საკვების" კონცეფციას. ისინი შეიცავს ცხიმების, შაქრების, ნატრიუმის და ნახშირწყლების გარკვეულ კომპლექტს, რის გამოც ისინი სასარგებლო ეჩვენება ორგანიზმს.
ამ შემთხვევაში, ადამიანი მას ჭამს დიდი რაოდენობით, განსაკუთრებით დიეტის დაცვის მცდელობისას.
„ჩვენ გვინდოდა გაგვეგო, როგორ მოქმედებს საკვების „სუპერ გემრიელი“ მახასიათებლები სხვა ფაქტორებთან ერთად, რამდენ კალორიას მოიხმარს ადამიანი თითო კვებაზე“, - განმარტავენ მეცნიერები ახალი კვლევის მიზანს.
ტერა ფაზინომ კანზას უნივერსიტეტიდან და მისმა კოლეგებმა დაასკვნეს, რომ ჰიპერგემო ზრდის მოხმარებული ენერგიის რაოდენობას ოთხი ტიპის დიეტის დაცვის მცდელობისას: დაბალნახშირწყლების, უცხიმო, უმი და „ზედმეტად მოხარშული“ პროდუქტების დიეტისას.
აღმოჩნდა, რომ „სუპერ გემრიელობის“ გარდა, კალორიების მიღებაზე გავლენას ახდენს საკვების ენერგეტიკული სიმკვრივე (კალორიების რაოდენობა გრამზე), ასევე საკვების მოხმარების სიჩქარე. რაც უფრო მაღალი იყო ეს სამი რიცხვი, მით მეტ კალორიას მოიხმარდნენ ადამიანები, რომლებიც დიეტის დაცვას ცდილობდნენ.
ცილის შემცველობა დადებითად იყო დაკავშირებული ენერგიის მიღებასთან უმი და ზედმეტად მოხარშულ დიეტებში, მაგრამ არ თამაშობდა დიდ როლს უცხიმო და დაბალ ნახშირწყლოვან დიეტაში.