ნაკლებად ცნობილი სამეცნიერო ფაქტები ყავის შესახებ
შავი ყავა უზმოზე სჯობს არ დავლიოთ: თუ ფრაგმენტირებული ღამის ძლის შემდეგ დავლევთ მაგარ შავ ყავას საუზმემდე, შაქრის დონე სისხლში 50%-მდე აიწევს.
კოფეინის ზედოზირება შესაძლებელია. კოფეინისგან სერიოზული ზიანის მისაღებად, სისხლში მისი კონცნეტრაცია უნდა შეადგენდეს 15მგ/ლ. მომაკვდინებელი დოზაა 80-100მგ/ლ ანუ დაახლოებით 10 გ საშუალოსტატისტიკური ადამიანისთვის. ამ დოზებში კოფეინი იწვევს გულის პარკუჭების ფიბრილაციას.
ხსნადი ყავის ხარისხის შემოწმება შესაძლებელია ცივი წყლის საშუალებით. თუ ყავის გახსნისას, ფსკერზე რჩება ნალექი, ეს მეტყველებს წარმოების ტექნოლოგიის დარღვევაზე.
კოფეინს მხოლოდ ყავა არ შეიცავს. ის შედის მწვანე და შავ ჩაიში, შავ და რძიან შოკოლადში, კოლაში, ენერგეტიკულ სასმელებში.
მიჩნეულია, რომ ზრდასრულ ადამიანს, ჯანმრთელობისთვის რისკის შექმნის გარეშე, შეუძლია მიიღოს დღეში 3-5 ფინჯანი ყავა (თუ ფინჯანის მოცულობაა 250მლ და ადამიანს არ აქვსდ გულის პრობლემები).
ყავის მომზადების ყველაზე სასარგებლო წესი, ნორვეგიის საზოგადოებრივი ჯანდაცვის ინსტიტუტისა და გეტებორგის (შვედეთი) უნივერსიტეტის შეფასებით, მისი ფილტრაციაა.
დანიელი მკლვევარების თანახმად, ყავიას ჭარბად მიღება ხელს უშლის ნაღვლის ბუშტში კენჭების წარმოქმნას. დღეში 1 ფინჯანი ყავა ამ რისკს 3%-ით აქვეითებს. ხოლო მათთან, ვინც დღეში 6 ფინჯანს და მეტს ღებულობს, ნაღვლის ბუშტში კენჭების წარმოქმნის რისკს 23%-ით ქვეითდება.
გავრცელებული წარმოდგენის მიუხედავად, ყავის საღამოს მიღება არ განაპირობებს უძილობას. ნიკოტინი და ალკოჰოლი ამ თვალსაზრისით უფრო სერიოზული საფრთხეა ნორმალური ძილისთვის.
კანადელი და ავსტრალიელი მეცნიერების აღმოჩენის მიხედვით, გამოსაფხიზებლად და სიმხნევისათვის არაა აუცილებელი ბევრი ყავის მიღება, ზოგჯერ სასმელზე მხოლოდ შეხედვაც კი საკმარისია.