რა საშიშროების შემცველია მარილის ხშირად დამატება საკვებში
კვლევა ტიულენის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა ჩაატარეს. აღმოჩნდა, რომ საკვებში მარილის ხშირი დამატება სიცოცხლის ხანგრძლივობას საშუალოდ 2 წლით ამცირებს მამაკაცებში და 1,5 წლით ქალებში. მეცნიერები მარილის მოხმარების შემცირებისაკენ მოგვიწოდებენ.
სამეცნიერო კვლევის ფარგლებში მეცნიერები ეყრდნობონენ UK Biobank-დან აღებულ 50 ათასი პაციენტის მონაცემებს. კვლევის მონაწილეებზე დაკვირვება 9 წელი გრძელდებოდა. მეცნიერებმა ანკეტების საშუალებით გამოარკვიეს პაციენტები უმატებდნენ თუ არა მარილს საკვებს და რამდენად ხშირად აკეთებდნენ ამას. აღმოჩნდა, რომ მარილის და მლაშე საკვების მოყვარულებში ნაადრევი სიკვდილიანობის რიცხვი 28%-ით მაღალი იყო. მეცნიერები ითვალისწინებდნენ სხვა ფაქტორებსაც: სქესი, ეთნიკური კუთვნილება, სხეულის მასის ინდექსი, ქრონიკული დაავადებები.
კვლევის შედეგების კომენტირებისას, მეცნიერები აღნიშნავენ, რომ რაციონიდან მარილის სრულად გამორიცხვა არ შეიძლება. თუმცა საკმაოდ ძნელია თითოეული ადამიანისათვის ამ პროდუქტი მოხმარების „ოქროს შუალედის“ განსაზღვრა.