რატომაა რისკის შემცველი გულისა და სისხლძარღვებისთვის ხორცის მიღება
მონაწილეობა მიიღო 65 წელს გადაცილებულმა 3931 ადამიანებმა. დაკვირვების მედიანა შეადგენდა 12,5 წელს. ათეროსკლეროზის ფონზე განვითარებული გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებებს მეცნიერებმა მიაკუთვნეს მიოკარდიუმის ინფარქტი, გულის ფატალური იშემიური დაავადება, ინსულტი.
ცნობილია, რომ ცხოველური წარმოშობის პროდუქტებმა შეიძლება გამოიწვიოს გულ-სისლძარღვთა სისტემის სხვადასხვა დაავადება ნაწლავის მიკრობიომის ცვლილების შედეგად.
ხორცში დიდი რაოდენობით არსებული L-კარნიტინის მოხვედრის შემდეგ, ბაქტერიები იწყებენ პოტენციურად მავნე ნივთიერებების გამომუშავება, რომლევიც სისხლში ხვდება, მათ შორის ტრიმეთილამინ N-ოქსიდი და მისი წინამორბედი γ-ბუტირობეტაინი და კროტონობეტაინი.
აღმოჩნდა, რომ წითელი ხორცის დიდი რაოდენობით მოხმარება ათეროსკლეროზის დაავადების განვითარების რისკს 22%-ით ზრდის. ამასთან თევზის, ფრინველის და კვერცხის მიღება მნიშვნელოვან კავშირში არ აღმოჩნდა დაავადების რისკთან.