ხახვი ააქტიურებს ნივთიერებათა ცვლას, წმენდს სისხლს და აძლიერებს იმუნიტეტს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ხახვი ააქტიურებს ნივთიერებათა ცვლას, წმენდს სისხლს და აძლიერებს იმუნიტეტს

ხახვთან ურთიერთობა არავის უყვარს. არადა, სულ ტყუილად - ის სასარგებლო ნივთიერებათა ნამდვილი საგანძურია და სასურველია, ჩვენს ყოველდღიურ მენიუში ჩავრთოთ. რომელ სასარგებლო ნივთიერებებს შეიცავს ხახვი?- ხახვი შეიცავს ფიტონციდებს - მცენარეულ, ნატურალურ ანტიბიოტიკებს, რის გამოც ზედა სასუნთქი გზების ვირუსული ინფექციების პროფილაქტიკის საშუალებად ითვლება. გარდა ამისა, არაჩვეულებრივად აცხრობს ხველას.

ხახვი მდიდარია ეთერზეთებით, ვიტამინებით, მათ შორის - C და B ჯგუფის ვიტამინებითაც, მინერალური ნივთიერებებით, განსაკუთრებით - რკინით, კალიუმით, კალციუმით, მაგნიუმით, მანგანუმით, ფთორით, ფოსფორით, იოდით, თუთიით, ფლავონოიდებითა და მცენარეული ჰორმონით - გლუკინინით. ხახვი ააქტიურებს ნივთიერებათა ცვლას, ხელს უწყობს სისხლის წარმოქმნასა და გაწმენდას, ასტიმულირებს საჭმლის მონელებას, გამოაქვს ორგანიზმიდან ჭარბი სითხე, გვმატებს მადას და აძლიერებს იმუნურ სისტემას.

- რა სახით შევიტანოთ ხახვი ბავშვის მენიუში?

- დაუმატეთ იგი სალათებს, სოუსებს, ხორცის, თევზისა და ბოსტნეულის წვნიანებს. თუ მწვანე ხახვს იყენებთ, ჩააჭერით იგი ცოცხლად უკვე მზა კერძს. მრგვლად დაჭრილი წითელი ხახვი კერძს ცხარე გემოსა და მადის აღმძვრელ შესახედაობას ანიჭებს. თეთრ ხახვს უფრო ნაზი გემო აქვს, ვიდრე წითელს ან ყვითელს. ის არომატულია და ოდნავ მოტკბო. ხახვის ამ სახეობას სასალათეს უწოდებენ. საფრანგეთში მისგან მზადდება ცნობილი ხახვის წვნიანი.