ვიტამინების ძირითადი წყაროები
ძირითადი წყაროებია: თევზი, ბოსტნეული, თხილი და ახალი მწვანილი. დაბალანსებული დიეტა მნიშვნელოვანია ჯანმრთელობისთვის და ორგანიზმმა საკვებიდან უნდა მიიღოს მაქსიმალური ვიტამინები და მიკროელემენტები. ამიტომ ჰიპოვიტამინოზის თავიდან ასაცილებლად აფთიაქში კი არ უნდა მივმართოთ, არამედ ჯანსაღი პროდუქტები მივიღოთ.
A და D ვიტამინების, აგრეთვე ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების ძირითადი წყაროა თევზი (კალმახი, ქაშაყი, სკუმბრია, ვირთევზა).
A და E ვიტამინებით მდიდარია თხილი (ნუში, ნიგოზი, თხილი), კომბოსტო და ახალი მწვანილი.
ქლოროფილი არის კარგი ანტიოქსიდანტი, რომელიც მონაწილეობს ჰემოპოეზის პროცესებში. ის გავლენას ახდენს ცხიმების მეტაბოლიზმზე და აქვეითებს მადას. მხოლოდ 200 გრამი მწვანე ბოსტნეულით შეიძლება დაკმაყოფილდეს C, K და PP ვიტამინებზე ყოველდღიური მოთხოვნილება.
მწვანილში ასევე არის ბევრი B ვიტამინი, ხოლო ოხრახუში ფაქტობრივად შეიცავს ფოლიუმის მჟავას (B9) მარაგს, რაც განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ქალებისთვის ორსულობის დაგეგმვისას.