ნაწლავთა ბაქტერების ერთფეროვნება იწვევს გულის დაავადებებს
ლონდონის კინგს კოლეჯის (დიდი ბრიტანეთი) მეცნიერთა ახალი კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა European Heart Journal-ში.
წინა სამუშაოებმა აჩვენა, რომ რაც უფრო მაღალია ანთების დონე ორგანიზმში, მით უფრო მაღალია არტერიების კედლების სიხისტე (რიგიდობა). და ეს, თავის მხრივ, იწვევს ათეროსკლეროზის და სხვა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარებას. ამავდროულად, ბოლო წლების კვლევებმა აჩვენა, რომ ისეთი დაავადებების რისკი, როგორიცაა ფსორიაზული ართრიტი, ტიპი 2 დიაბეტი, ნაწლავისქრონიკული ანთება და სხვა, პირდაპირ კავშირშია საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში მობინადრე ბაქტერიების შემადგენლობასთან. რაცუფრო ერთგვაროვანია ეს შემადგენლობა, რაც უფრო ნაკლებად სასარგებლო ბაქტერიები ცხოვრობენ ნაწლავებში, მით მეტია სხვადასხვაანთებითი დაავადების განვითარების შანსი.
კვლევის ავტორებმა გადაწყვიტეს შეემოწმებინათ, თუ როგორ არის დაკავშირებული ნაწლავის მიკროფლორის შემადგენლობა დაარტერიების კედლების სიხისტე ერთმანეთთან. მეცნიერებმა გააანალიზეს საშუალო ასაკის 617 ქალის მონაცემები. როგორც გაირკვა, რაცუფრო მაღალი იყო არტერიეის კედლის სიხისტის ხარისხი, მით უფრო ნაკლებად მრავალფეროვანი იყო მათი ნაწლავის მიკროფლორასშემადგენლობა. პირიქით, რაც უფრო ჯანმრთელი იყო არტერიები, მით მეტი ტიპის მიკროორგანიზმი იყო ნაწლავებში. გარდა ამისა, ჯანმრთელი არტერიების მქონე ქალების სისხლში ინდოლეპროპიონის მჟავის უფრო მაღალი დონე იყო, ნივთიერება, რომელიც გამოიყოფასასარგებლო ბაქტერიების მიერ, რომელიც ამცირებს ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკს.
როგორც კვლევის წამყვანი ავტორი ანა ვალდესი აღნიშნავს თავის სტატიაში The Conversation-ში, დასკვნები იმედისმომცემია, რადგანნაწლავის მიკროფლორას შემადგენლობის უკეთესობისკენ შეცვლა საკმაოდ მარტივია. ამისათვის შეგიძლიათ მიიღოთ პრობიოტიკურიდანამატები ან შეცვალოთ თქვენი კვების რეჟიმი, რომ მიირთვათ მეტი ბოჭკოვანი და ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების შემცველი საკვები.
ჩვეულებრივ, წვრილ ნაწლავში ბაქტერიების გადაჭარბებულ ზრდას ხელს უშლის:
• მარილმჟავას ნორმალური სეკრეცია (ხელს უშლის ბაქტერიების გამრავლებას კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ზედა ნაწილში);
• ილეოცეკალური სარქველი (ხელს უშლის ბაქტერიების შეღწევას მსხვილი ნაწლავიდან წვრილ ნაწლავში);
• წვრილი ნაწლავის ნორმალური ბიძგითი მოძრაობა (აფერხებს ნაწლავის შიგთავსი შეჩერებას).
ბიფიდობაქტერიებს და ლაქტობაცილებს აქვთ გამოხატული ანტაგონისტური მოქმედება პათოგენური ბაქტერიების მიმართ დაარეგულირებენ ნორმალური ნაწლავის მიკრობიოტის რაოდენობრივ და ხარისხობრივ შემადგენლობას, აფერხებენ მასში პათოგენური დაოპორტუნისტული მიკრობების ზრდას და რეპროდუქციას.
ნაწლავის საპროფიტები, პათოგენურ ბაქტერიებთან შედარებით, შეიცავს დიდი რაოდენობით ფერმენტებს, მრავლდებიან უფრო აქტიურადდა, შესაბამისად, უფრო ადვილად იყენებენ საკვებ ნივთიერებებს და ჟანგბადს. ისინი აწარმოებენ სხვადასხვა ბაქტერიციდულ დაბაქტერიოსტატურ ნივთიერებებს, მათ შორის ანტიბიოტიკების მსგავსს.