/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კარდიოლოგია

ემულგატორები დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების გაზრდილ რისკთან

ემულგატორები დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების გაზრდილ რისკთან
რამდენიმე ემულგატორი (კვების დანამატების ჯგუფის "E ნომრის" ნაწილი), რომელიც ფართოდ გამოიყენება სამრეწველო დამუშავებულ საკვებში ტექსტურის

გასაუმჯობესებლად და შენახვის ვადის გახანგრძლივების მიზნით, ასოცირდება გულ-სისხლძარღვთა დაავადების გაზრდილ რისკთან, ვარაუდობს BMJ-ის მიერ გამოქვეყნებული კვლევა.

იმის გათვალისწინებით, რომ ეს საკვები დანამატები გამოიყენება ფართოდ მოხმარებად ულტრა დამუშავებულ საკვებ პროდუქტებში, ამ დასკვნებს მნიშვნელოვანი გავლენა აქვს საზოგადოებრივ ჯანმრთელობაზე, ამბობენ მკვლევარები.

ემულგატორები ხშირად ემატება დამუშავებულ და შეფუთულ საკვებს, როგორიცაა ნამცხვრები, ნაყინი, დესერტები, შოკოლადი, პური, მარგარინი და მზა კერძები, რათა გააუმჯობესონ მათი გარეგნობა, გემო, ტექსტურა და შენახვის ვადა. მათ შორისაა ცელულოზები, ცხიმოვანი მჟავების მონო- და დიგლიცერიდები, მოდიფიცირებული სახამებელი, ლეციტინები, კარაგენები ფოსფატები და პექტინები.

როგორც ყველა საკვები დანამატის შემთხვევაში, ემულგატორების უსაფრთხოება რეგულარულად ფასდება არსებული სამეცნიერო მტკიცებულებების საფუძველზე, მაგრამ ზოგიერთი ბოლო კვლევა ვარაუდობს, რომ ემულგატორებს შეუძლიათ დაარღვიონ ნაწლავის მიკრობიომი და გაზარდონ ანთება, რაც იწვევს გულ-სისხლძარღვთა პრობლემებისადმი მგრძნობელობას.

ამის შესასწავლად, საფრანგეთის მკვლევარებმა შეაფასეს კავშირი ემულგატორების ზემოქმედებასა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს შორის, მათ შორის გულის კორონარული დაავადებასა და ცერებროვასკულური დაავადებას შორის. ეს მდგომარეობები, გავლენას ახდენენ სისხლის ნაკადზე და სისხლძარღვებზე გულსა და ტვინში.

შეკითხვა ექიმს
<p>პროთრომბინის დრო PT/TIME 11.8 N(11 - 16) საერთაშორისო ნორმალიზებული შეფარდება PT/INR 1.10 N(0.8 - 1.2) აქტივირებული პარციალური თრომბოპლასტინის დრო APTTTIME 40.9 H(28 - 39) ფიბრინოგენის კონცენტრაცია FIBR 4.16 H(2 - 4) მაინტერესებს როგორი პასუხია.</p>

მათი დასკვნები ეფუძნება 95,442 ფრანგ ზრდასრულ ადამიანზე ჩატარებულ კვლევას, რომლებსაც არ ჰქონდათ გულის დაავადების ისტორია.

კვლევაში გათვალისწინებული იყოს გულის დაავადების სხვა ცნობილი რისკ-ფაქტორები მათ შორის ასაკი, სქესი, წონა, გენეტიკა, თამბაქოს მოხმარება, ფიზიკური აქტივობის დონე და კვების ხარისხი. მხედველობაში მიიღეს, მაგალითად, შაქარი, მარილი, ალკოჰოლის მიღება.

საშუალოდ 7 წლიანი შემდგომი დაკვირვების შემდეგ, მთლიანი ცელულოზის (E460-E468), ცელულოზის (E460) და კარბოქსიმეთილცელულოზის (E466) დიდი დოზებით მიღება დაკავშირებული იყო კარდიოვასკულური დაავადების და კონკრეტულად გულის კორონარული დაავადების უფრო მაღალ რისკთან.

მონოგლიცერიდების და ცხიმოვანი მჟავების დიგლიცერიდების (E471 და E472) დიდი რაოდენობა ასოცირებული იყო ყველა შესწავლილი შედეგის უფრო მაღალ რისკთან. მონოგლიცერიდების და ცხიმოვანი მჟავების დიგლიცერიდების რძის ეთერი (E472b) ასოცირებული იყო გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და ცერებროვასკულური დაავადებების გაზრდილ რისკთან, ხოლო მონოგლიცერიდების და ცხიმოვანი მჟავების დიგლიცერიდების ლიმონმჟავას ეთერი (E472c) ასოცირებული იყო კარდიოვასკულური და კორონარული დაავადების რისკებთან. ასევე, ტრინატრიუმის ფოსფატის (E339) მიღება დაკავშირებულია გულის კორონარული დაავადების რისკთან.

სხვა შესწავლილ ემულგატორებსა და გულ-სისხლძარღვთა რომელიმე დაავადებას შორის კავშირის მტკიცებულება არ აღმოჩნდა.

ეს კვლევა ხაზს უსვამს რეგულაციების გადახედვის საჭიროებას. ამავდროულად, საზოგადოებრივი ჯანდაცვის რამდენიმე ორგანო რეკომენდაციას უწევს ულტრა-დამუშავებული საკვების მოხმარების შეზღუდვას.

კომენტარები (1)
ბაკო
კი ბატონო,გეთანხმებით.მაფრამ კაროფოცინტები რომ ტაგაფიტებზე დაგვემყნო და ხრატოციკტის ესტელატები რომ გაგვეთქვიფა პარაოკრიტებში რა?ვერა?
თარიღი : 07-09-2023
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

ემულგატორები დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების გაზრდილ რისკთან - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ემულგატორები დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების გაზრდილ რისკთან

გასაუმჯობესებლად და შენახვის ვადის გახანგრძლივების მიზნით, ასოცირდება გულ-სისხლძარღვთა დაავადების გაზრდილ რისკთან, ვარაუდობს BMJ-ის მიერ გამოქვეყნებული კვლევა.

იმის გათვალისწინებით, რომ ეს საკვები დანამატები გამოიყენება ფართოდ მოხმარებად ულტრა დამუშავებულ საკვებ პროდუქტებში, ამ დასკვნებს მნიშვნელოვანი გავლენა აქვს საზოგადოებრივ ჯანმრთელობაზე, ამბობენ მკვლევარები.

ემულგატორები ხშირად ემატება დამუშავებულ და შეფუთულ საკვებს, როგორიცაა ნამცხვრები, ნაყინი, დესერტები, შოკოლადი, პური, მარგარინი და მზა კერძები, რათა გააუმჯობესონ მათი გარეგნობა, გემო, ტექსტურა და შენახვის ვადა. მათ შორისაა ცელულოზები, ცხიმოვანი მჟავების მონო- და დიგლიცერიდები, მოდიფიცირებული სახამებელი, ლეციტინები, კარაგენები ფოსფატები და პექტინები.

როგორც ყველა საკვები დანამატის შემთხვევაში, ემულგატორების უსაფრთხოება რეგულარულად ფასდება არსებული სამეცნიერო მტკიცებულებების საფუძველზე, მაგრამ ზოგიერთი ბოლო კვლევა ვარაუდობს, რომ ემულგატორებს შეუძლიათ დაარღვიონ ნაწლავის მიკრობიომი და გაზარდონ ანთება, რაც იწვევს გულ-სისხლძარღვთა პრობლემებისადმი მგრძნობელობას.

ამის შესასწავლად, საფრანგეთის მკვლევარებმა შეაფასეს კავშირი ემულგატორების ზემოქმედებასა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს შორის, მათ შორის გულის კორონარული დაავადებასა და ცერებროვასკულური დაავადებას შორის. ეს მდგომარეობები, გავლენას ახდენენ სისხლის ნაკადზე და სისხლძარღვებზე გულსა და ტვინში.

მათი დასკვნები ეფუძნება 95,442 ფრანგ ზრდასრულ ადამიანზე ჩატარებულ კვლევას, რომლებსაც არ ჰქონდათ გულის დაავადების ისტორია.

კვლევაში გათვალისწინებული იყოს გულის დაავადების სხვა ცნობილი რისკ-ფაქტორები მათ შორის ასაკი, სქესი, წონა, გენეტიკა, თამბაქოს მოხმარება, ფიზიკური აქტივობის დონე და კვების ხარისხი. მხედველობაში მიიღეს, მაგალითად, შაქარი, მარილი, ალკოჰოლის მიღება.

საშუალოდ 7 წლიანი შემდგომი დაკვირვების შემდეგ, მთლიანი ცელულოზის (E460-E468), ცელულოზის (E460) და კარბოქსიმეთილცელულოზის (E466) დიდი დოზებით მიღება დაკავშირებული იყო კარდიოვასკულური დაავადების და კონკრეტულად გულის კორონარული დაავადების უფრო მაღალ რისკთან.

მონოგლიცერიდების და ცხიმოვანი მჟავების დიგლიცერიდების (E471 და E472) დიდი რაოდენობა ასოცირებული იყო ყველა შესწავლილი შედეგის უფრო მაღალ რისკთან. მონოგლიცერიდების და ცხიმოვანი მჟავების დიგლიცერიდების რძის ეთერი (E472b) ასოცირებული იყო გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და ცერებროვასკულური დაავადებების გაზრდილ რისკთან, ხოლო მონოგლიცერიდების და ცხიმოვანი მჟავების დიგლიცერიდების ლიმონმჟავას ეთერი (E472c) ასოცირებული იყო კარდიოვასკულური და კორონარული დაავადების რისკებთან. ასევე, ტრინატრიუმის ფოსფატის (E339) მიღება დაკავშირებულია გულის კორონარული დაავადების რისკთან.

სხვა შესწავლილ ემულგატორებსა და გულ-სისხლძარღვთა რომელიმე დაავადებას შორის კავშირის მტკიცებულება არ აღმოჩნდა.

ეს კვლევა ხაზს უსვამს რეგულაციების გადახედვის საჭიროებას. ამავდროულად, საზოგადოებრივი ჯანდაცვის რამდენიმე ორგანო რეკომენდაციას უწევს ულტრა-დამუშავებული საკვების მოხმარების შეზღუდვას.