ემულგატორები დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების გაზრდილ რისკთან - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ემულგატორები დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების გაზრდილ რისკთან

გასაუმჯობესებლად და შენახვის ვადის გახანგრძლივების მიზნით, ასოცირდება გულ-სისხლძარღვთა დაავადების გაზრდილ რისკთან, ვარაუდობს BMJ-ის მიერ გამოქვეყნებული კვლევა.

იმის გათვალისწინებით, რომ ეს საკვები დანამატები გამოიყენება ფართოდ მოხმარებად ულტრა დამუშავებულ საკვებ პროდუქტებში, ამ დასკვნებს მნიშვნელოვანი გავლენა აქვს საზოგადოებრივ ჯანმრთელობაზე, ამბობენ მკვლევარები.

ემულგატორები ხშირად ემატება დამუშავებულ და შეფუთულ საკვებს, როგორიცაა ნამცხვრები, ნაყინი, დესერტები, შოკოლადი, პური, მარგარინი და მზა კერძები, რათა გააუმჯობესონ მათი გარეგნობა, გემო, ტექსტურა და შენახვის ვადა. მათ შორისაა ცელულოზები, ცხიმოვანი მჟავების მონო- და დიგლიცერიდები, მოდიფიცირებული სახამებელი, ლეციტინები, კარაგენები ფოსფატები და პექტინები.

როგორც ყველა საკვები დანამატის შემთხვევაში, ემულგატორების უსაფრთხოება რეგულარულად ფასდება არსებული სამეცნიერო მტკიცებულებების საფუძველზე, მაგრამ ზოგიერთი ბოლო კვლევა ვარაუდობს, რომ ემულგატორებს შეუძლიათ დაარღვიონ ნაწლავის მიკრობიომი და გაზარდონ ანთება, რაც იწვევს გულ-სისხლძარღვთა პრობლემებისადმი მგრძნობელობას.

ამის შესასწავლად, საფრანგეთის მკვლევარებმა შეაფასეს კავშირი ემულგატორების ზემოქმედებასა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს შორის, მათ შორის გულის კორონარული დაავადებასა და ცერებროვასკულური დაავადებას შორის. ეს მდგომარეობები, გავლენას ახდენენ სისხლის ნაკადზე და სისხლძარღვებზე გულსა და ტვინში.

მათი დასკვნები ეფუძნება 95,442 ფრანგ ზრდასრულ ადამიანზე ჩატარებულ კვლევას, რომლებსაც არ ჰქონდათ გულის დაავადების ისტორია.

კვლევაში გათვალისწინებული იყოს გულის დაავადების სხვა ცნობილი რისკ-ფაქტორები მათ შორის ასაკი, სქესი, წონა, გენეტიკა, თამბაქოს მოხმარება, ფიზიკური აქტივობის დონე და კვების ხარისხი. მხედველობაში მიიღეს, მაგალითად, შაქარი, მარილი, ალკოჰოლის მიღება.

საშუალოდ 7 წლიანი შემდგომი დაკვირვების შემდეგ, მთლიანი ცელულოზის (E460-E468), ცელულოზის (E460) და კარბოქსიმეთილცელულოზის (E466) დიდი დოზებით მიღება დაკავშირებული იყო კარდიოვასკულური დაავადების და კონკრეტულად გულის კორონარული დაავადების უფრო მაღალ რისკთან.

მონოგლიცერიდების და ცხიმოვანი მჟავების დიგლიცერიდების (E471 და E472) დიდი რაოდენობა ასოცირებული იყო ყველა შესწავლილი შედეგის უფრო მაღალ რისკთან. მონოგლიცერიდების და ცხიმოვანი მჟავების დიგლიცერიდების რძის ეთერი (E472b) ასოცირებული იყო გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და ცერებროვასკულური დაავადებების გაზრდილ რისკთან, ხოლო მონოგლიცერიდების და ცხიმოვანი მჟავების დიგლიცერიდების ლიმონმჟავას ეთერი (E472c) ასოცირებული იყო კარდიოვასკულური და კორონარული დაავადების რისკებთან. ასევე, ტრინატრიუმის ფოსფატის (E339) მიღება დაკავშირებულია გულის კორონარული დაავადების რისკთან.

სხვა შესწავლილ ემულგატორებსა და გულ-სისხლძარღვთა რომელიმე დაავადებას შორის კავშირის მტკიცებულება არ აღმოჩნდა.

ეს კვლევა ხაზს უსვამს რეგულაციების გადახედვის საჭიროებას. ამავდროულად, საზოგადოებრივი ჯანდაცვის რამდენიმე ორგანო რეკომენდაციას უწევს ულტრა-დამუშავებული საკვების მოხმარების შეზღუდვას.