ყავის რეგულარულად დალევა ხელს უწყობს გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის პრევენციას
კავშირი ყავის მოხმარებასა და გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის (IBS) რისკს შორის.
IBS არის გავრცელებული მდგომარეობა,რომელიც გავლენას ახდენს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტზე და ახასიათებს დისკომფორტი მუცელში, დიარეა, ყაბზობა და შებერილობა.
ნაჩვენებია, რომ გარკვეული საკვები პროდუქტების მოხმარება ან, პირიქით, შეზღუდვა აუარესებს ან აუმჯობესებს IBS-ის სიმპტომებს ბევრ ადამიანში. მაგალითად, ხმელთაშუა ზღვის სტილის დიეტა, რომელიც მდიდარია ახალი ხილითა და ბოსტნეულით, მთლიანი მარცვლეულით და თხილით, აჩვენა, რომ ამსუბუქებს IBS-ის სიმპტომებს და აუმჯობესებს ჯანმრთელობის საერთო შედეგებს.
ყავა მეორე ყველაზე მოხმარებადი სასმელია მსოფლიოში წყლის შემდეგ და ყველაზე პოპულარული ყოველდღიური სასმელია. ყავის მოხმარების მიმოხილვამ აჩვენა, რომ დღეში სამი-ოთხი ფინჯანი ჯანმრთელობის საუკეთესო შედეგს იძლევა. მიუხედავად მრავალი კვლევისა, რომლებიც იკვლევენ კავშირს ყავის მოხმარებასა და IBS-ს შორის, შედეგები რჩება არაზუსტი და ხშირად დამაბნეველი.
ყავა შეიცავს რამდენიმე ბიოაქტიურ მოლეკულას, რომლებიც ურთიერთქმედებენ ნაწლავის მიკრობიომთან, ცვლიან ნაწლავის გამტარიანობას, ხელს უწყობენ ნაღვლის მჟავას მეტაბოლიზმს და აუმჯობესებენ ცენტრალური ნერვული სისტემის (ცნს) ფუნქციონირებასაც კი.
კვლევის შესახებ
კვლევა მიზნად ისახავდა შეეფასებინა კავშირი ყავის მიღებასა და IBS-ის შემდგომი განვითარების რისკს შორის. კვლევები მოიცავდა 432,022 ინდივიდის ნიმუშებს.
კვლევამ აჩვენა, რომ ყავის მომხმარებლებში ნაკლებად სავარაუდოა, IBS ის განვითარება.
კვლევის შედეგებმა აჩვენა, რომ ყავის ნებისმიერი რაოდენობის ან სიხშირის მოხმარება დაკავშირებული იყო შემდგომში IBS-ის განვითარების რისკის შემცირებასთან.
ყავის სხვა სარგებელი:
ახანგრძლივებს სიცოცხლეს - ბოლოდროინდელმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ყავის მოყვარულები ნაკლებად იღუპებიან შემდეგი მიზეზებით: გულის კორონარული დაავადება, ინსულტი, დიაბეტი და თირკმელების დაავადებები.
ეხმარება ორგანიზმს გლუკოზის, შაქრის უკეთ გადამუშავებაში - კვლევებმა აჩვენა, რომ ადამიანები, რომლებიც მეტ ყავას სვამენ, ნაკლებად ავადდებიან ტიპი 2 დიაბეტით.
ნაკლებად სავარაუდოა, რომ გულის უკმარისობა განვითარდეს - დღეში ერთი-ორი ფინჯანი ყავის დალევა ხელს შეუწყობს გულის უკმარისობის თავიდან აცილებას.
ნაკლებია პარკინსონის დაავადების განვითარების ალბათობა - კოფეინი არა მხოლოდ დაკავშირებულია პარკინსონის დაავადების განვითარების დაბალ რისკთან, არამედ ის ასევე ეხმარება ამ მდგომარეობის მქონე ადამიანებს უკეთ აკონტროლონ თავიანთი მოძრაობები.
აუმჯობესებს ღვიძლის ჯანმრთელობას - როგორც ჩვეულებრივ, ისე უკოფეინო ყავას აქვს დამცავი ეფექტი ღვიძლზე. კვლევებმა აჩვენა, რომ ყავის მომხმარებლებს უფრო მეტად აქვთ ღვიძლის ფერმენტის დონე ჯანსაღ დიაპაზონში, ვიდრე ადამიანებს, რომლებიც არ სვამენ ყავას.
ამცირებს მსხვილი ნაწლავის კიბოს განვითარებას - მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ როგორც უკოფეინო, ისე ჩვეულებრივი ყავის მომხმარებლებში, 26 %-ით ნაკლებია კოლორექტალური კიბოს განვითარების რისკი.
ამცირებს ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების რისკს - ორ ფინჯან ყავაში შემავალ კოფეინს შეუძლია მნიშვნელოვანად დაგვიცვას ამ მდგომარეობის განვითარებისგან. მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ 65 წლის და უფროსი ასაკის ქალები, რომლებიც დღეში ორ-სამ ფინჯან ყავას სვამენ, ნაკლებად განიცდიან დემენციას.
ნაკლებია ინსულტის ალბათობა - ქალებისთვის, დღეში მინიმუმ ერთი ფინჯანი ყავის დალევა დაკავშირებულია ინსულტის დაქვეითებულ რისკთან.