სწორი კვების რეკომენდაცია ჯანსაღი კბილების შესანარჩუნებლად
სასარგებლო ელემენტების მაღალი შემცველობის საკვების ჩათვლით.
მიირთვით რაც შეიძლება მეტი საკვები ვიტამინებითა და მინერალებით, რომლებიც ამაგრებენ კბილებს და ღრძილებს: ბოსტნეული, ხილი, კენკრა, რძის პროდუქტები, თხილი, მწვანილი. მენიუში შეიტანეთ ჯანსაღი პროტეინებით, ცხიმებითა და ნახშირწყლებით მდიდარი საკვები. გარდა ამისა, მიიღეთ საკმარისი რაოდენობით კალციუმი, რომელიც წარმოადგენს სამშენებლო მასალას მაგარი ქსოვილებისთვის. ის გვხვდება რძეში, იოგურტში, ყველში, ბროკოლში, ნუშსა და ზღვის პროდუქტებში.
აუცილებლად დაიცავით წყლის რეჟიმი. სუფთა წყალი საუკეთესო სასმელია კბილებისთვის.
- ის არა მხოლოდ მექანიკურად ჩამორეცხავს საკვების ნარჩენებს, არამედ არ შეიცავს შაქარს და მჟავებს, რომლებიც ანადგურებენ მინანქარს.
რეკომენდებულია მყარი საკვების მოხმარება, რადგან ეს ხელს უწყობს კბილების შემდგომ გაწმენდას და მინიმუმამდე ამცირებს მავნე ნადების დაგროვებას. რაც უფრო მცირეა ღრძილზე და მინანქარზე ბაქტერიული ფენა, მით ნაკლებია კარიესის წარმოქმნისა და ანთებითი პროცესების განვითარების რისკი.
- გარდა ამისა, მყარი საკვები ხელს უწყობს სწორი თანკბილვის ფორმირებას და ყბის ზრდის სტიმულირებას. ამიტომ, ბავშვებმა უნდა დაღეჭონ რაც შეიძლება მეტი მაგარი და წვნიანი ვაშლი და სტაფილო, რათა პირის ღრუ ნორმალურად განვითარდეს. მშობლებმა დიდი ყურადღება უნდა მიაქციონ რას ჭამს მათი შვილი.
კბილების ჯანმრთელობის კიდევ ერთ გარანტია შაქრისა და რაფინირებული საკვების მინიმალური მოხმარებაა. როდესაც შაქრის შემცველ საკვებს მიირთმევთ, მავნე ბაქტერიები მას მჟავად გარდაქმნიან - რაც პირის ღრუს მრავალი პრობლემის წყაროა.
რისკების შესამცირებლად, რაციონიდან უნდა ამოიღოთ დესერტები, ნამცხვრები, და ტკბილეული, რადგან ყველამ იცის, რომ შაქარი უარყოფითად მოქმედებს კბილების მდგომარეობაზე - ანადგურებს მინანქარს და პროვოცირებს კარიესის განვითარებას. უნდა შეიზღუდოს გაზიანი სასმელების და წვენების მიღება. შაქრის შემცველი საკვების მიღების შემდეგ, პირში გამოივლეთ წყალი, რათა მოიცილოთ საკვების ნარჩენები და შეამციროთ მჟავიანობა პირში. გარდა ამისა, მნიშვნელოვანია დესერტების ჯანსაღი ალტერნატივის (ხილი, თხილი, კენკრა, ბოსტნეული და რძის პროდუქტები) პოვნა და ტკბილეულის არა მარტო რაოდენობის, არამედ მათი მოხმარების სიხშირის გათვალისწინებაც.
უარი თქვით მჟავე საკვებზე, რადგან აგრესიული გარემო უარყოფითად მოქმედებს კბილების მყარ ქსოვილებზე, რაც იწვევს არასასურველ რეაქციებს და დაზიანებას.
საკვებში შემავალი მჟავები ხელს უწყობს მინანქრის დარბილებას. შედეგად, ეს იწვევს მინერალების დაკარგვას და უსიამოვნო პრობლემების წარმოქმნას: კბილების მგრძნობელობა და კარიესის განვითარებას. ამიტომ აუცილებელია მენიუში ციტრუსების, მოცვის, მჟავე, ალუბლის და ძმარიანი კერძების რაოდენობის შემცირება. მჟავე სასმელები განსაკუთრებით საშიშია კბილებისთვის, რადგან ისინი პირდაპირ აზიანებენ მინანქარს.
ასევე მნიშვნელოვანია ინტეგრირებული მიდგომა. ჯანსაღი კვების ჩვევებისა და სიფრთხილის ზომების გარდა, ჩვენ უნდა დავამატოთ ეფექტური ჰიგიენის საშუალებები და კბილების გახეხვის სათანადო ტექნიკა.