/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

კატეგორია : მკურნალობა

-გამარჯობა.7 წლის გოგონას ზოგჯერ აწუხება ქვეხა კიდურების,ძირითადად ტერფიდან მუხლამდე ტკივილები.ავუღე რევმატოიდული სინჯები და ანტისტრეპტოლიზინი აქვს 1000>.გავიარეთ რევმატოლოგის კონსულტაცია,არანაირი მკურნალობა არ დგვინიშნა.თქვა რომ ანტისტრეპტოლისზინის მაღალი მაჩვენებელი მიუთითებს გადატანილ სტრეპტოკოკულ დაავადებაზე და ტკივილები ფეხებში-ზრდის ტკივილებად ჩათვალა.გულის ეხოსკოპიაზე ყველაფერი რიგზეა.თუმცა მე მაინც მაწუხებს ანტისტრეპტოლიზინის ეს მაჩვენებელი და როგორ მოვიქცე? რა პროფილია ექიმი გვჭირდება? ვფიქრობ ოტორალინგოლოგის კონსულტაციას თუმცა ყელი ჩირქოვანი არ აქვს და არ ავადობს ხოლმე.გთხოვთ მიპასუხოთ რამდენად საგანგაშია ანტისტრეპტოლიზინის ეს მაჩვენებელი და სად ვეძიო ამის მიზეზი? მადლობა

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

როგორ ავირჩიოთ თევზი

როგორ ავირჩიოთ თევზი
რედაქციაში შემოვიდა შეკითხვა თევზის სწორად არჩევასთან დაკავშირებით. ამასთან დაკავშირებით რამდენიმე რჩევას მოგცემთ.

.

  • გასაყიდი თევზის ტიპები

თევზი ძალზე მალფუჭებადი პროდუქტია. მას ან ცოცხლადვე ყიდიან (წყალში ან წყლიდან ახალამოყვანილს), ან აცივებენ, ან ყინავენ, ან კულინარიულად ამუშავებენ (შებოლილი, გამხმარი, დამარილებული, მარინადში ჩაწყობილი თევზი).

  • ცოცხალი/ახალი თევზის არჩევა

გაფუჭებულმა ან ავადმყოფმა თევზმა შესაძლოა მძიმე მოწამვლა გამოიწვიოს, ამიტომ შეძენამდე კარგად დაათვალიერეთ.

  1. უწინარეს ყოვლისა, ყურადღება მიაქციეთ ლაყუჩებს - ისინი შიგნიდან მკვეთრი წითელი უნდა იყოს. თუ ფერმკრთალი, მონაცრისფრო ან მომწვანო-მოყვითალო შეფერილობისაა, ეს იმას ნიშნავს, რომ თევზი ან დიდი ხნის დაჭერილია, ან ცუდ პირობებში (მაგალითად, დაშლამულ გუბურაში) ცხოვრობდა. ნუ შეიძენთ ასეთ თევზს;
  2. თუ ცოცხალ თევზს ყიდულობთ, ყურადღება მიაქციეთ, რომ იყოს მოძრავი, ცურავდეს წყლის სიღრმეში და არა ზედაპირზე, ლაყუჩები თანაბრად ეღებოდეს და ეხურებოდეს;
  3. თევზს თვალები უნდა ჰქონდეს პრიალა, ამობურცული და მკვრივი;
  4. ქერცლი - თანაბარი და ბზინვარე, დაფარული გამჭვირვალე ლორწოს თხელი ფენით;
  5. საღი თევზის ხორცი მკვრივია, ხელის დაჭერისას წარმოქმნილი ღრმული სწრაფად ამოივსება. გამოშიგვნის შემდეგ შეამჩნევთ, რომ ხორცი ძვალს ძნელად სცილდება.

არ შეიძინოთ ახალი თევზი, თუ:

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ლაყუჩები (შიგნიდან) მკრთალი, მოყვითალო ან მონაცრისფრო-მოწითალო შეფერილობისაა;

ლაყუჩებს აქვს არასასიამოვნო სუნი;

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. იქნებ მირჩიოთ, რომელი პროფილის ექიმს მივმართო. პერიოდულად, ასეთი სიმპტომები მაქვს- ჯერ მეწყება თვალების წვა. შუილი ყურებში. მერე 37-მდე ტემპეტატურის მატება. სისუსტე. სახსრების და კუნთების ტკივილი. და მსუბუქი კუჭის აშლა. ადრე, მაქსიმუმ წელიწადში ერთხელ თუ მქონდა ხოლმე ეს პერიოდები. კოვიდის შემდეგ უფრო ხშირად, და უფრო მძაფრად. აი თითქოს გრიპი მეწყება, დაახლოებით ასეთი მდგომარეობა. იქნებ რამე მირჩიოთ. მადლობა წინასწარ.</p>

თევზის კანი დაფარულია ლორწოს სქელი ფენით;

თვალები ჩაცვენილია, მოვარდისფრო და შემღვრეული; მუცელი შებერილია, ხორცი - მორბილებული და აქვს თევზის მძაფრი, არასასიამოვნო სუნი.

  • გაცივებული თევზის არჩევა

ასევე დაგაინტერესებთ
თევზის რომელი სახეობებია ყველაზე სასარგებლო
ცხიმიანი თევზი ცალსახად სასარგებლოა გულით დაავადებულთათვის

გაცივებული ეწოდება თევზს, რომელიც -1-დან +5 გრადუსამდე ტემპერატურაზე ინახება. საუკეთესო შემთხვევაში თევზს დაჭერისთანავე აცივებენ. როგორც წესი, გაცივების წინ თევზს ლაყუჩებს აცლიან და გამოშიგნავენ. გაცივებულ თევზს ფუთავენ ყინულიან ტარაში (ყუთები, კასრები, 98% ტენიანობის პირობებში) და ისე გადაზიდავენ ან ინახავენ. ასეთ პირობებში წვრილი თევზი 3-4 დღე ინახება, მსხვილი გამოუშიგნავი თევზი - 8-9 დღე, გამოშიგნული კი 12 დღემდე ძლებს. თუმცა მაღაზიის პირობებში გაცივებული თევზის შენახვა მხოლოდ 48 საათის განმავლობაშია ნებადართული. შენახვის ტემპერატურა -2-დან 0 გრადუსამდე უნდა იყოს.

გაცივებული თევზის არჩევისას მიაქციეთ ყურადღება შემდეგ ნიშნებს:

  1. ხორცი უნდა იყოს მკვრივი, ხელის დაჭერისას წარმოქმნილი ღრმული მალევე უნდა სწორდებოდეს;
  2. სუნი უნდა შეესაბამებოდეს მოცემული სახეობის ახალი თევზის სუნს;
  3. ხორცი ძვალს იოლად არ უნდა სცილდებოდეს.

  • გაყინული თევზის არჩევა

გაყინულად ითვლება თევზი, რომელიც -18 გრადუსამდე ან უფრო ღრმად არის გაყინული და ასე ინახება. ზოგჯერ, უკეთ რომ შეინახოს, გაყინვისას თევზს წყლით ან სპირტიანი წყალხსნარით მოსარკლავენ. ამ დროს გაყინულ თევზს გადაეკვრება ყინულის თხელი ფენა, რომელიც მას გაფუჭებისა და დაზიანებისგან იცავს.

ზოგიერთი ჯიშის თევზი, მაგალითად, ორაგული, მხოლოდ მოჭიქული სახით იწარმოება. გაყინული თევზი იფუთება კასრებში ან ცელოფანგამოკრულ მუყაოს ყუთებში, გადაზიდვა ხდება -18 გრადუსზე, 98% ფარდობითი ტენიანობის პირობებში, სპეციალური მანქანებით, მატარებლით ან ვაგონ-საყინულეებით. ასეთ პირობებში გაყინული თევზი 4-10 თვე ინახება.

ერთხელ გამლღვალი და ხელახლა გაყინული თევზი მალე ფუჭდება, ამიტომ თევზი უნდა შეიძინოთ გაყინული და არა გამლღვალი, თუმცა ამ მდგომარეობაში თევზის სისაღის გარკვევა ძნელია.

ერთადერთი, რასაც გაყინული თევზის შეძენისას ყურადღება უნდა მიაქციოთ, ყინულის ფენის სისქეა. თუ ყინული სქელია, ეს ნიშნავს, რომ თევზი არასათანადო პირობებში ინახებოდა, რის გამოც რამდენჯერმე გალღვა და ხელახლა გაიყინა ანუ დიდია ალბათობა, რომ თევზი გაფუჭებული იყოს. ნუ შეიძენთ ასეთ თევზს!

სამწუხაროდ, გაყინული თევზის სისაღის საბოლოოდ გარკვევა მხოლოდ მისი გალღობის შემდეგ არის შესაძლებელი. თუ აღმოაჩენთ, რომ გამლღვალ თევზს აქვს მჟავე, ლპობის ან სხვა არადამახასიათებელი სუნი (გოგირდწყალბადისა, ნავთობპროდუქტებისა), ნუ მოამზადებთ მისგან კერძს!

გაფუჭებული თევზით მოწამვლა ძალზე საშიშია და შესაძლოა ღვიძლის ან თირკმელების სერიოზული დაზიანება გამოიწვიოს. შეეცადეთ, დააბრუნოთ თევზი იმ მაღაზიაში, სადაც შეიძინეთ. თუ არ დაიბრუნებენ, რა გაეწყობა; უბრალოდ მოერიდეთ მომავალში იმ სავაჭრო პუნქტს და სხვებსაც აცნობეთ, რომ ასევე მოიქცნენ. მომზადებულია არასამთავრობო ორგანიზაცია "საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის" მასალების მიხედვით.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

იცინეთ ერთად!
იცინეთ ერთად!
შეიძლება თუ არა, განვუვითაროთ ბავშვს იუმორის გრძნობა? როგორ ვასწავლოთ, უფრო მხიარულად და ოპტიმისტურად უყუროს ცხოვრებას?
სრულად
ახლა ყველაფერს არჩენენ...
ახლა ყველაფერს არჩენენ...
რუბრიკის სტუმარია უროლოგი, ასოცირებული პროფესორი გიორგი ამისულაშვილი ქალაქის ერთ-ერთი საავადმყოფოს ერთ-ერთი განყოფილების თანამშრომლები მხოლოდ ქალბატონები არიან,
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

როგორ ავირჩიოთ თევზი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როგორ ავირჩიოთ თევზი

.

  • გასაყიდი თევზის ტიპები

თევზი ძალზე მალფუჭებადი პროდუქტია. მას ან ცოცხლადვე ყიდიან (წყალში ან წყლიდან ახალამოყვანილს), ან აცივებენ, ან ყინავენ, ან კულინარიულად ამუშავებენ (შებოლილი, გამხმარი, დამარილებული, მარინადში ჩაწყობილი თევზი).

  • ცოცხალი/ახალი თევზის არჩევა

გაფუჭებულმა ან ავადმყოფმა თევზმა შესაძლოა მძიმე მოწამვლა გამოიწვიოს, ამიტომ შეძენამდე კარგად დაათვალიერეთ.

  1. უწინარეს ყოვლისა, ყურადღება მიაქციეთ ლაყუჩებს - ისინი შიგნიდან მკვეთრი წითელი უნდა იყოს. თუ ფერმკრთალი, მონაცრისფრო ან მომწვანო-მოყვითალო შეფერილობისაა, ეს იმას ნიშნავს, რომ თევზი ან დიდი ხნის დაჭერილია, ან ცუდ პირობებში (მაგალითად, დაშლამულ გუბურაში) ცხოვრობდა. ნუ შეიძენთ ასეთ თევზს;
  2. თუ ცოცხალ თევზს ყიდულობთ, ყურადღება მიაქციეთ, რომ იყოს მოძრავი, ცურავდეს წყლის სიღრმეში და არა ზედაპირზე, ლაყუჩები თანაბრად ეღებოდეს და ეხურებოდეს;
  3. თევზს თვალები უნდა ჰქონდეს პრიალა, ამობურცული და მკვრივი;
  4. ქერცლი - თანაბარი და ბზინვარე, დაფარული გამჭვირვალე ლორწოს თხელი ფენით;
  5. საღი თევზის ხორცი მკვრივია, ხელის დაჭერისას წარმოქმნილი ღრმული სწრაფად ამოივსება. გამოშიგვნის შემდეგ შეამჩნევთ, რომ ხორცი ძვალს ძნელად სცილდება.

არ შეიძინოთ ახალი თევზი, თუ:

ლაყუჩები (შიგნიდან) მკრთალი, მოყვითალო ან მონაცრისფრო-მოწითალო შეფერილობისაა;

ლაყუჩებს აქვს არასასიამოვნო სუნი;

თევზის კანი დაფარულია ლორწოს სქელი ფენით;

თვალები ჩაცვენილია, მოვარდისფრო და შემღვრეული; მუცელი შებერილია, ხორცი - მორბილებული და აქვს თევზის მძაფრი, არასასიამოვნო სუნი.

  • გაცივებული თევზის არჩევა

გაცივებული ეწოდება თევზს, რომელიც -1-დან +5 გრადუსამდე ტემპერატურაზე ინახება. საუკეთესო შემთხვევაში თევზს დაჭერისთანავე აცივებენ. როგორც წესი, გაცივების წინ თევზს ლაყუჩებს აცლიან და გამოშიგნავენ. გაცივებულ თევზს ფუთავენ ყინულიან ტარაში (ყუთები, კასრები, 98% ტენიანობის პირობებში) და ისე გადაზიდავენ ან ინახავენ. ასეთ პირობებში წვრილი თევზი 3-4 დღე ინახება, მსხვილი გამოუშიგნავი თევზი - 8-9 დღე, გამოშიგნული კი 12 დღემდე ძლებს. თუმცა მაღაზიის პირობებში გაცივებული თევზის შენახვა მხოლოდ 48 საათის განმავლობაშია ნებადართული. შენახვის ტემპერატურა -2-დან 0 გრადუსამდე უნდა იყოს.

გაცივებული თევზის არჩევისას მიაქციეთ ყურადღება შემდეგ ნიშნებს:

  1. ხორცი უნდა იყოს მკვრივი, ხელის დაჭერისას წარმოქმნილი ღრმული მალევე უნდა სწორდებოდეს;
  2. სუნი უნდა შეესაბამებოდეს მოცემული სახეობის ახალი თევზის სუნს;
  3. ხორცი ძვალს იოლად არ უნდა სცილდებოდეს.

  • გაყინული თევზის არჩევა

გაყინულად ითვლება თევზი, რომელიც -18 გრადუსამდე ან უფრო ღრმად არის გაყინული და ასე ინახება. ზოგჯერ, უკეთ რომ შეინახოს, გაყინვისას თევზს წყლით ან სპირტიანი წყალხსნარით მოსარკლავენ. ამ დროს გაყინულ თევზს გადაეკვრება ყინულის თხელი ფენა, რომელიც მას გაფუჭებისა და დაზიანებისგან იცავს.

ზოგიერთი ჯიშის თევზი, მაგალითად, ორაგული, მხოლოდ მოჭიქული სახით იწარმოება. გაყინული თევზი იფუთება კასრებში ან ცელოფანგამოკრულ მუყაოს ყუთებში, გადაზიდვა ხდება -18 გრადუსზე, 98% ფარდობითი ტენიანობის პირობებში, სპეციალური მანქანებით, მატარებლით ან ვაგონ-საყინულეებით. ასეთ პირობებში გაყინული თევზი 4-10 თვე ინახება.

ერთხელ გამლღვალი და ხელახლა გაყინული თევზი მალე ფუჭდება, ამიტომ თევზი უნდა შეიძინოთ გაყინული და არა გამლღვალი, თუმცა ამ მდგომარეობაში თევზის სისაღის გარკვევა ძნელია.

ერთადერთი, რასაც გაყინული თევზის შეძენისას ყურადღება უნდა მიაქციოთ, ყინულის ფენის სისქეა. თუ ყინული სქელია, ეს ნიშნავს, რომ თევზი არასათანადო პირობებში ინახებოდა, რის გამოც რამდენჯერმე გალღვა და ხელახლა გაიყინა ანუ დიდია ალბათობა, რომ თევზი გაფუჭებული იყოს. ნუ შეიძენთ ასეთ თევზს!

სამწუხაროდ, გაყინული თევზის სისაღის საბოლოოდ გარკვევა მხოლოდ მისი გალღობის შემდეგ არის შესაძლებელი. თუ აღმოაჩენთ, რომ გამლღვალ თევზს აქვს მჟავე, ლპობის ან სხვა არადამახასიათებელი სუნი (გოგირდწყალბადისა, ნავთობპროდუქტებისა), ნუ მოამზადებთ მისგან კერძს!

გაფუჭებული თევზით მოწამვლა ძალზე საშიშია და შესაძლოა ღვიძლის ან თირკმელების სერიოზული დაზიანება გამოიწვიოს. შეეცადეთ, დააბრუნოთ თევზი იმ მაღაზიაში, სადაც შეიძინეთ. თუ არ დაიბრუნებენ, რა გაეწყობა; უბრალოდ მოერიდეთ მომავალში იმ სავაჭრო პუნქტს და სხვებსაც აცნობეთ, რომ ასევე მოიქცნენ. მომზადებულია არასამთავრობო ორგანიზაცია "საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის" მასალების მიხედვით.