ზამთრის საუკეთესო 5 ხილი
ზამთარში ხშირად ვითარდება აუცილებელი ელემენტების დეფიციტი, მაგრამ ამის შევსება შესაძლებელია სეზონური ხილისდახმარებით.
იმუნური ფუნქცია და იოდი
ზამთარში მნიშვნელოვანია ორგანიზმისთვის სასარგებლო ვიტამინებითა და მიკროელემენტებით მდიდარი ხილის ჭამა. ყურადღებამიაქციეთ ხურმას. ის მდიდარია ბეტა-კაროტინით, რომელიც ორგანიზმში გარდაიქმნება A ვიტამინად, მნიშვნელოვანია იმუნურისისტემის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის და ასტიმულირებს დამცავი უჯრედების სინთეზს - ისინი ებრძვიან ვირუსებს და ინფექციებს.
გარდა ამისა, ხურმა შეიცავს ფარისებრი ჯირკვლისთვის აუცილებელ იოდს: 100 გრამი პროდუქტი შეიცავს ამ ნივთიერების ყოველდღიურიმოთხოვნილების 50%-მდე. ამიტომ რეკომენდებულია დღეში ხილის ერთი 200 გრამიანი ნაყოფის მიღება.
მიკრობიომი და ქოლესტერინის შემცირება
- კივი მდიდარია C და K ვიტამინებით. ეს უკანასკნელი აუცილებელია ცილის ბიოსინთეზისთვის, რომელიც ახდენს კალციუმისტრანსპორტირებას და მიმართავს მას ძვლებსა და კბილებში. K ვიტამინის დეფიციტის დროს ნივთიერება დეპონირდებასისხლძარღვების კედლებში და ეს საზიანოა ორგანიზმისთვის.
რეკომენდებულია დღეში ერთი კივის მირთმევა. კივის შემადგენლობაში არსებული პექტინი ხელს უწყობს სისხლში "ცუდი" ქოლესტერინის დონის შემცირებას.
რაც შეეხება ანანასს, ის მდიდარია C ვიტამინით და ბოჭკოებით, რაც აუცილებელია ნაწლავის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის.
გარდა ამისა, ნაყოფი შეიცავს ბრომელინს, რომელიც ხელს უწყობს ცილების უკეთ ათვისებას. ასევე ითვლება, რომ ეს ნივთიერება ხელსუწყობს ცხიმების წვას, მაგრამ ეს ასე არ არის,
რომელი საკვები გააძლიერებს იმუნურ სისტემას ზამთარში?
მათი დამატება საკვებში ან ნედლად მიღებაა შესაძლებელი.
ზამთარში იმუნიტეტის შესანარჩუნებლად ყურადღება უნდა მიაქციოთ ციტრუსებს, კენკრას, კოჭას, ბროწეულს, ასევე გოგირდის შემცველნიორსა და ხახვს.
ბევრი პროდუქტია იმუნური სისტემის ფუნქციონირების გასაძლიერებლად.
- ყურადღება გაამახვილეთ ციტრუსებზე - ლიმონი, ლაიმი, ფორთოხალი C ვიტამინისა და ბიოფლავონოიდების მაღალი დონის გამო.
- ნიორი და ხახვი, რომელიც შეიცავს უამრავ გოგირდს და სხვადასხვა კენკრა, სეზონური ან გაყინული შტოში, მოცვი - შესანიშნავია.
- იმუნიტეტის მხარდასაჭერად, შეგიძლიათ მიიღოთ ჯანჯაფილი.
- ასევე აღსანიშნავია ბროწეული, რომელიც ჯერ კიდევ სეზონურია.
ეს პროდუქტები შეიძლება დაემატოს საკვებს ან მიიღოთ უმი სახით.
როგორც ყველა სხვა პროდუქტს, ისინიც შეიძლება დაემატოს საკვებს. ლიმონი შეიძლება მიირთვათ უმი, ხახვი შეგიძლიათ დაამატოთსალათებს, სუპები და სხვადასხვა კერძები შეიძლება შეაზავოთ ცოცხალი ნიორით, მაგალითად.
ასევე დაგაინტერესებთ:
როგორ ვიკვებოთ ზამთარში
ბევრს მიაჩნია, რომ ზამთარში საკვები უნდა იყოს მსუყე და კალორიული. მიუხედვად გავრცელებული მოსაზრებისა,
ზამთარში კვება არაფრით განსხვავდება ზაფხულისაგან და რეკომენდებულია დღეში 3-5-ჯერ ჭამა მცირე ულუფებით. მაგიდასთან შიმშილის შეგრძნების დროს უნდა დავჯდეთ და არაა საჭირო ჭარბად მივიღოთ ცხიმიანი, კალორიული პროდუქტი გათბობის მიზნით. პირიქით, ამით ზედმეტი კილოგრამების დაგროვების რისკი იზირდება. ზამთრის პერიოდში, სიცივეში ჭარბობს აპათიური განწყობა და სპორტდარბაზის ნაცვლად დივანისკენ მიგვიწევს გული. განაგრძეთ კითხვა