რა ვიცით ლიმონის სარგებლის შესახებ
ლიმონს, რომელიც ციტრუსების ოჯახს მიეკუთვნება, აქვს დამცავი ეფექტი მრავალი დაავადების წინააღმდეგ C ვიტამინის მაღალი შემცველობის გამო. მას ასევე აქვს თვისებები, რომლებიც ხელს უწყობს კანისა და თმის ჯანმრთელობას.
ლიმონის სარგებლის შესახებ:
მისი რბილობი ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი სისტემის გაუმჯობესებას.
ის ათავისუფლებს საჭმლის მომნელებელ სისტემას ტოქსინებისგან, მას შეუძლია შეამსუბუქოს ისეთი პრობლემები, როგორიცაა გულძმარვა, საჭმლის მონელების დარღვევა.
ლიმონი C ვიტამინის ძლიერი წყარო, ის მხარს უჭერს იმუნურ სისტემას რეგულარული ინტერვალებით მოხმარებისას. ის ასევე ხელს უწყობს ორგანიზმში დაგროვილი ტოქსინების მოცილებას მასში შემავალი ანტიოქსიდანტებით.
ამცირებს ანთების წარმოქმნას.
კარგია ანემიისთვის, რადგან ზრდის რკინის შეწოვას.
აქვს არტერიული წნევის დამწევი ეფექტი.
მასში შემავალი C ვიტამინი ხელს უწყობს კოლაგენის გამომუშავებას, რაც ქსოვილებს მოქნილობას აძლევს. აფერხებს ათეროსკლეროზს და ანტიოქსიდანტებით აშორებს სისხლძარღვებს დაგროვილ თავისუფალ რადიკალებს.
ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობის დაცვას მასში შემავალი ანტიოქსიდანტებითა და ბოჭკოებით.
ვინაიდან ის შეიცავს დიდი რაოდენობით ლიმონმჟავას, ის ზრდის შარდის მოცულობას და შარდის pH მნიშვნელობას. აქედან გამომდინარე, მას შეუძლია შეამციროს ორგანიზმში თირკმლის ქვების წარმოქმნის რისკი.
რეგულარულად და სათანადო რაოდენობით მოხმარებისას ორგანიზმზე ტუტე ეფექტს ქმნის და აშორებს დაგროვილ მჟავებს.
კარგია ართრიტით გამოწვეული სახსრების ანთების დროს.
ის ასევე ამცირებს ანთებით გამოწვეულ შეშუპებას.
კარგია ღრძილების სისხლდენის დროს და ხელს უშლის ღრძილების რეცესიას.
ლიმონი შედგება ხსნადი ბოჭკოსა და შაქრისგან, ხელს უწყობს სისხლში შაქრის რეგულირებას.
ლიმონს უპირატესობას ანიჭებენ კერძებსა და სასმელებში, მისი სარგებელი შესამჩნევია მარტო ჭამის დროსაც. თუმცა, ყოველთვის არ არის მიზანშეწონილი მისი მარტო მოხმარება მასში შემავალი მჟავის გამო.
ლიმონის სარგებელი კანისთვის
რაც შეეხება კანისთვის ლიმონის მოხმარების სარგებელს, შეიძლება აღინიშნოს მრავალი ფაქტორი. ლიმონი მდიდარია C ვიტამინით, შეიცავს მინერალებს, როგორიცაა რკინა, კალციუმი, ფოლატი და ქოლინი. როდესაც კომბინირებულია, ის უზრუნველყოფს კანის ჯანმრთელობის ძლიერ მხარდაჭერას. თავისი ანთების საწინააღმდეგო ეფექტით ამცირებს ანთებას და გაღიზიანებას, რომელიც წარმოიქმნება სახეზე სხვადასხვა მიზეზის გამო.
ვინაიდან მასში შემავალი ბუნებრივი მჟავები და C ვიტამინი იძლევა გარკვეულ დადებით ეფექტს. ლიმონის ზოგადი სარგებელი კანისთვის შემდეგი: კარგია აკნესთვის, მისი შემკვრელი თვისებებით ამცირებს ზეთის წარმოქმნას და ანთებას. ის შეიცავს AHA ლიმონმჟავას, რომელიც ცნობილია როგორც ალფა ჰიდროქსი მჟავა და ამცირებს კანის მკვდარ უჯრედებს და შავ წერტილებს. ის თრგუნავს propionibacterium acnes ბაქტერიას თავისი ანტიმიკრობული ეფექტით. მასში შემავალი C ვიტამინი განსაკუთრებით სახის უბანს აღიავებს და ელასტიურს ხდის. ლიმონი ანტიოქსიდანტური ეფექტით ანახლებს უჯრედებს და ანელებს დაბერების ნიშნებს.
მიუხედავად იმისა, რომ კანისთვის ლიმონის ჭამის სარგებელი მოიცავს ბევრ ფაქტორს, ზოგიერთ ადამიანში შეიძლება გამოიწვიოს გვერდითი მოვლენები. შეიძლება მოხდეს გაღიზიანება, როგორიცაა სიწითლე, აქერცვლა და სიმშრალე, განსაკუთრებით მგრძნობიარე კანის ტიპის ადამიანებში. ამავდროულად, ლიმონის მიმართ ალერგიის მქონე ადამიანებს შეიძლება განუვითარდეთ ბუშტუკები, შეშუპება და მსგავსი რეაქციები კანის ზედაპირზე. ამიტომ, ზედმეტი და მუდმივად მოხმარება არასწორი ჩვევაა. ადამიანებს, რომლებსაც არ აქვთ ალერგია და აქვთ ნორმალური კანის ტიპი, შეუძლიათ დაინახონ დადებითი ეფექტი, როდესაც ისინი მოიხმარენ ლიმონის სათანადო რაოდენობას.
ლიმონის სარგებელი თმისთვის
თმისთვის ლიმონის ჭამის სარგებელი პირდაპირ კავშირშია მის შემადგენლობაში შემავალ ბუნებრივ მჟავებთან და ვიტამინებთან. მასში შემავალი წყალი ანიჭებს თმას ბზინვარებას, რადგან ის შეიცავს უამრავ მჟავას. ასევე ცნობილია, რომ ის კარგია ჭარბი ცხიმისა და ქერტლის დროს.
ვინაიდან ის მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალებით, დროთა განმავლობაში მას ასევე შეიძლება ჰქონდეს თმის გასქელების ეფექტი. მიუხედავად იმისა, რომ ლიმონის ჭამას ბევრი სარგებელი აქვს თმისთვის, ალერგიის მქონე ადამიანებმა არ უნდა მოიხმარონ იგი. ასე რომ, თუ ალერგიული ხართ ციტრუსებზე, როგორიცაა ფორთოხალი და მანდარინი, უნდა მოერიდოთ ლიმონის ჭამას.
რა ზიანი მოაქვს ლიმონს?
მიუხედავად იმისა, რომ ლიმონი დადებითად მოქმედებს ჯანმრთელობაზე, აუცილებელია მისი შესაძლო ზიანის შესახებ ინფორმირება. ზოგადად, ზოგიერთი უარყოფითი ეფექტი შეიძლება მოხდეს იმ ადამიანებში, რომლებიც მოიხმარენ ძალიან ბევრ ლიმონს და აქვთ ალერგია ან კუჭის მგრძნობელობა. ლიმონის ჭამის ყველაზე გავრცელებული ზიანია:
- მასში შემავალ მჟავებს შეუძლია დააზიანოს კუჭის სტრუქტურა და გზა გაუხსნას რეფლუქსის წარმოქმნას;
- ასკორბინის და ლიმონმჟავას შერწყმისას მათ შეუძლიათ კბილის მინანქრის გაფუჭება და კარიესის გამოწვევა.;
- ყოველდღიური მოხმარებისას ის აზიანებს საჭმლის მომნელებელ სისტემაში არსებულ ლორწოვან გარსს და შეიძლება გამოიწვიოს კუჭის ტკივილი;
- ჭარბი რაოდენობით მიღებისას ის აჩქარებს რკინის შეწოვას და იწვევს რკინის ოდენობის ნორმაზე მეტის და ჰემოქრომატოზის განვითარებას
ლიმონი არის საკვები, რომელიც შეიძლება მიირთვათ მარტო, ზომიერად. სასარგებლოა ლიმონის წვენი. აქედან გამომდინარე, შესაძლებელია ახლად გამოწურული ლიმონის წვენის დალევა. მოხმარების ეს ფორმა კარგია საჭმლის მონელებისთვის, თირკმელებისა და კანის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად.